Brak uprawnień do kierowania samochodem osobowym - KARA

• Autor wątku Autor wątku kandk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kandk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam!
Jestem tu nowy, ale myślę, że temat umieściłem w odpowiednim dziale.
Wracając do tematu, chodzi mi o to, czy nie posiadając prawa jazdy i mając poniżej 18. roku życia kieruje się pojazdem samochodowym (dokładniej osobowym) i zostanie się złapanym przez policję lub jakąś inną jednostkę kontrolną, to jaka kara grozi za to wykroczenie? Podkreślam "słyszałem", że otrzyma się mandat w wysokości 500zł, za kierowanie pojazdem bez uprawnień, ale wolałbym się upewnić. Pytam z czystej ciekawości... Liczę na rzetelne odpowiedzi, z góry dziękuję. Pozdrawiam :)

Mandat wchodzi w grę po ukończeniu 17 lat.

A poniżej tego wieku? Załóżmy, że chodzi o osobę 15/16 letnią bo w tym wieku do głowy przychodzą dosyć kontrowersyjne pomysły.

Sąd rodzinny i Opiekuńczy.... - poszukaj tematu przyklejonego

Markiz32 napisał:
Sąd rodzinny i Opiekuńczy.... - poszukaj tematu przyklejonego

W innych tematach robisz to samo, nic konkretnego! Proszę o jaśniejszą odpowiedź... bo jedyne co znalazłem to zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych, ale nie doszukałem się czy na jakiś czas, czy może przedłużenie terminu robienia prawo jazdy na którąś z kategorii.

Kandk pewnie nie ma takich problemów, bo z tego co napisał wynika, że szukał w innych miejscach ale o ile znalazł info o zakazie to nie znalazł informacji o okresie na jaki można orzec zakaz prowadzenia pojazdów. W wątku który wskazałeś MMPM tej informacji także nie ma.

Za takie wykroczenie w wieku poniżej 17 lat w najlepszym wypadku grzywna dla rodziców za brak należytej opieki nad małoletnim, w najgorszym kurator i ograniczenie władzy rodzicom a dalej sobie dopowiedz / ośrodek wychowawczy - jeśli nie możesz sobie wyobrazić co/

Fakt, że za to konkretne wykroczenie zakazu prowadzenia pojazdów nieletniemu w ogóle nie można orzec.

kadi, a co w związku z faktem, że jeździ się na jakimś motorowerze, przykładowo skuterze, na który dokument zezwalający na jazdę można otrzymać w wieku 14. lat. Wedle przepisów jest to pojazd mechaniczny, więc na moje oko można orzec wspomniany zakaz, ale chciałbym poznać wasze zdanie.

A tak w ogóle to dziękuję za udzielone wcześniej odpowiedzi :)

Jak masz legalne pozwolenie na prowadzenie pojazdu to - moim zdaniem - o żadnych konsekwencjach nie może być mowy. Co do reszty odpowiem jak dotrę do komentarza do u.p.n. ;)

Zerknąłem do komentarza i jeśli czegoś nie zrozumiałem źle to zakaz prowadzenia pojazdów można orzec zarówno za czyn karalny jak i w postępowaniu dot. demoralizacji.

Terminu zakazu natomiast na pewno nie określa się. W wypadku zastosowania go przez Sad rodzinny, ustaje on z momentem osiągnięcia przez człowieka 18 roku życia (art. 73 par. 1 u.p.n.) chyba że Sąd go wcześniej uchyli.

Czyli krótko mówiąc, odwlec terminu robienia prawa jazdy na kat. B (bo o niej jest mowa) nie można?

Ostatnia edycja:
Można. Zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych przeszkadza w robieniu kursu (a przynajmniej części praktycznej bo nie można bez narażenia się na dalsze konsekwencje siadać za kółkiem)

Powrót