Brak wypłaty za nadgodziny

• Autor wątku Autor wątku bukerek1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bukerek1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam serdecznie,

Moja sprawa przedstawia się następująco. W miesiącu grudniu ubiegłego roku wypracowałem 24 godziny nadliczbowe. 30 grudnia złożyłem mojej przełożonej oraz do działu HR wniosek o ich wypłatę. Dodam tylko iż wcześniej tj 22 grudnia uzyskałem zgodę i złożyłem wniosek urlopowy na 3 dni(23.12, 31.12 i 02.01) przełożonej i do HR. W dniu wypłaty za grudzień tj. 07.01 otrzymałem wynagrodzenie bez nadgodzin. Dociekając sytuacji uzyskałem informację iż ze względu na nadgodziny urlop został zastąpiony nadgodzinami a te 3 dni urlopu niewykorzystane zostały przeniesione na kolejny rok. HR miał poinformować moją przełożoną o takim rozwiązaniu jednak ja żadnej informacji od nikogo nie otrzymałem aż do dniu po wypłacie kiedy na własną rękę zacząłem dociekać co się stało. Czy pracodawca miał możliwość takiego rozwiązania? Dodam tylko że okres rozliczeniowy w mojej firmie to miesiąc więc wydaje mi się że firma nie miała wyjścia jak tylko wypłacić mi nadgodziny. Nawet jeśli nie chcieli tego zrobić to powinni chociaż poprosić mnie o zmianę wniosku urlopowego na wniosek o odbiór nadgodzin. Proszę o pomoc w tej sytuacji, czy jestem na spalonym czy mam prawo domagać się wypłaty zaległych pieniędzy.

Jeżeli to firma wysyła cię na odbiór nadgodzin, to musi oddać w stosunku 1 do 1,5. W sumie to sprawa i tak nadaje się do PIP, oni wytłumaczą przepisy kadrowej/kierownikowi za odpłatnością.

Czyli nie ma znaczenia to że wystąpiłem z wnioskiem urlopowym za te dni? Liczy się fakt że wniosek odrzucili a w te dni "zmusili" do odbioru godzin?

Czy dobrze rozumiem sekwencję zdarzeć: 1. Złożyłeś wniosek urlopowy, 2. firma zaakceptowała wniosek urlopowy, 3. firma w żaden sposób nie poinformowała cię o odwołaniu urlopu, 4. Po wszystkim dowiedziałes się o zmianie typu nieobecności?
PIP ma bezpłatną infolinię 459 599 000, myślę że udzielą ci odpowiedzi w tej kwestii.

Jeszcze raz przeczytaj mój pierwszy post proszę. Złożyłem z końcem miesiąca wniosek o urlop wypoczynkowy i wniosek wypłatę nadgodzin. Jeden i drugi wniosek zaakceptowano. W między czasie HR zdecydował aby urlop wypoczynkowy zmienić na "czas wolny" za przepracowane nadgodziny. HR poinformował o tym moją przełożoną natomiast mnie ani HR ani przełożona nie poinformowała. O wszystkim dowiedziałem się dzień po wypłacie kiedy okazało się że nie otrzymałem pieniędzy za wypracowane nadgodziny. Temat zacząłem drążyć dzień później i wtedy się o tym wszystkim dowiedziałem. W dodatku nadgodziny zostały rozliczone 1:1. Wypracowałem 24h i dostałem w zamian 3 dni "czasu wolnego" w te dni kiedy chciałem urlop. Dlatego zastanawiam się czy nie powinno być to rozliczone 1:1.5 skoro to HR zdecydował o odrzuceniu wniosku urlopowego a w jego miejsce wniesienie "odbiór godzin". Co z tego że miałem wolne w te dni co chciałem jak nie zostałem poproszony o modyfikacje wniosku tj zmiana wniosku urlopowego na wniosek o odbiór nadgodzin. Gdyby mnie poprosili to rozumiem rozliczenie 1:1, ale w tej sytuacji wydaje mi się że powinno być 1:1.5. Już pomijam fakt że zależało mi jednak na wypłacie za nadgodziny bo zaległego urlopu mam sporo, nie widziałem sensu odbierania tych nadgodzin. Co najlepsze w grudniu sporo osób miało nadgodziny i spokojnie otrzymali za nie pieniądze a ich wnioski urlopowe zostały zaakceptowane.

bukerek1 napisał:
30 grudnia złożyłem mojej przełożonej oraz do działu HR wniosek o ich wypłatę
pracownik nie składa żadnego wniosku o wypłatę wynagrodzenia za nadgodziny = wypłata to obowiązek pracodawcy jeżeli pracownik nie wystąpił o odbiór czasu wolnego za wypracowany czas ponad normę lub pracodawca sam nie udzielił czasu wolnego - jak udziela ( wyznacza czas i termin ) sam to oddaje o połowę więcej niż zostało wypracowane
jednym słowem pracodawca postąpił nieprawidłowo udzielając tylko 3 dni wolnego - powinien udzielić 4 dni i 4 h
sprawa nadaje sie do PIP
dopytaj co z tymi 12 h które nie oddali
Pracownik nie musi składać wniosku o odbiór czasu za wypracowane nadgodziny , a pracodawca nie może go do tego zmusić ani nalegać o złożenie takiego wniosku

Właśnie rozmawiałem z HR. Powiedzieli mi że cyt" oddanie nadgodzin 1:1 w ramach czasu wolnego dotyczy nadgodzin wypracowanych w dniach roboczych zaś 1:1.5 za nadgodziny wypracowane w soboty". Wyjaśniłem wtedy że się myli i zacytowałem mniej więcej jak to wygląda wg Art. 151 2 KP i że jeśli o soboty chodzi to nie ważne czy się przepracuje całe 8h czy choćby tylko 3h to za sobotę i tak należy się dzień wolny, no i kierownik HR stwierdziła że musi to jeszcze sprawdzić xD Ręce mi opadły xD

Ostatnia edycja:
To HR MA RACJE jak oddali dni wolne za prace w dni wolne ( sobota )
Wcześniej nic nie pisałeś ze była to praca w wolne soboty dla ciebie

Moje nadgodziny były wypracowane w dniach tylko od poniedziałku do piątku. Zostawałem różnie po 2,3 godziny. Nie miałem żadnej soboty w tych 24h. Sorry za nieścisłość. HR sam podjął decyzję by zamiast urlopu oddać mi nadgodziny bez pytania mnie o zdanie

bukerek1 napisał:
Moje nadgodziny były wypracowane w dniach tylko od poniedziałku do piątku. Zostawałem różnie po 2,3 godziny. Nie miałem żadnej soboty w tych 24h. Sorry za nieścisłość. HR sam podjął decyzję by zamiast urlopu oddać mi nadgodziny bez pytania mnie o zdanie
Ja wnioskowałem o urlop i wypłatę nadgodzin ( po prostu spisałem je na formularzu firmowy NADGODZINY DO WYPLATY). Zawsze u nas w pierwszej kolejności nadgodziny są wypłacane. Jeśli pracownik nie zdecyduje sam że chce za nie czas wolny to są wypłacane. ALE HR zdecydował cofnąć wniosek urlopowy i wniosek o wypłatę nadgodzin a nadgodziny oddać mi w stosunku 1:1 w dniach kiedy chciałem urlop. Bez mojej wiedzy, bez żadnego pytania. Dlatego sądzę że to była ich inicjatywa i powinni oddać mi nadgodziny w stosunku 1:1.5

bukerek1 napisał:
Ja wnioskowałem o urlop i wypłatę nadgodzin
cologniola napisał:
jednym słowem pracodawca postąpił nieprawidłowo udzielając tylko 3 dni wolnego - powinien udzielić 4 dni i 4 h
dopytaj co z tymi 12 h które nie oddali
:)
Przecież wyraźnie jest to napisane :)
Pracownik nie pisze żadnych wniosków o wypłatę kasy za nadgodziny = decyzja zawsze należy do pracodawcy

Jasne. Dzięki za pomoc i informacje 😉

Powrót