Brak zameldowania.

• Autor wątku Autor wątku Dorian87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dorian87

Użytkownik
Odpowiedzi
91
Witam. Za niedlugi czas bede musial sie wymeldowac z mieszkania w ktorym nie mieszkam. W obecnym wynajmowanym mieszkaniu nie mam mozliwosci sie zameldowac , jak i nie mam mozliwosci zameldowac sie gdziekolwiek. MOje pytanie jest takie , bo wiem ze obowazek meldunkowy jest niby do 1 stycznia 2018 , czy w zwiazku z posiadaniem samochodu przeze mnie jest to jakas przeszkoda ? Czy musze sobie zalatwic meldunek teraz i nawet wtedy kiedy juz nie bedzie obowiazku meldunkowego? Dzieki za informacje . Pozdrawiam.

Skoro nie mieszkasz to masz obowiazek sie wymeldowax i zameldowac tam gdzie mieszkasz. Przeciez nie mieszkasz chyba w namiocie...bo w takim zameldowac sie nie da

No tak, ale jak napisalem wyzej , nie mam mozliwosci ze zameldowac tu gdzie mieszkam . Kwestia wlasciciela .Ja zdaje sobie sprawe ze trzeba sie zameldowac jezeli sie przebywa , ale takie sa realia ze wlasciciele nie chce medlowac lokatorow .

On nie ma w tej sprawie nic do gadania. Meldujesz sie sam. Jest tu nawet przyklejony ppradnik jak to zalatwic.

Czyli nie musze miec zgody wlasciciela ? Mniemam ze melduje sie czasowo ?

Zależy od umowy, ale zwykle na stałe... Nie, zgoda właściciela nie ma nic do rzeczy.

Jesli jest to stale miejsce pobytu, to nalezy zameldowac sie na stale
https://forumprawne.org/postepowanie-administracyjne/293666-jak-zameldowac-siebie.html

Dlugosc umowy cywilno prawnej nie ma tu znaczenia. Nie ona detremiunuje zameldowanie, tylko deklaracja osoby podlegajacej temu obowiazkowi wynikajaca z okolicznosci faktycznych. Przykladowo ktos moze podpisywac umowe cywilna co roku, a zamieszkiwac w danym miejscu przez wiele lat.

A co w sytuacji jak już jestem wymeldowany z pobytu stałego, nie mam gdzie się zameldować i nie mam żadnej umowy na wynajmowane mieszkanie (niestety tak często bywa w Polsce)? :rolleyes:

Powrót