Bron i kara

• Autor wątku Autor wątku Knyaz-KV
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Knyaz-KV

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Dzien dobry!
Mam kilka pytan, moze ktos zna odpowiedz.
Ile lat dostane jesli:
1. W celu samoobrony potne czlowieka nozem ktory nie bedzie mial noza?
2. W celu samoobrony potne czlowieka nozem ktory bedzie mial noz?
3. W celu samoobrony zabije czlowieka nozem ktory nie bedzie mial noza?
4. W celu samoobrony zabije czlowieka nozem ktory bedzie mial noz?
5. Bede posiadal pistolet ktory strzela gumowa kula (jest dozwolony w Rosj dla zwyklych ludziei, ale nie jest dozwolony w Polsce dla zwyklych ludzie)?
6. W celu samoobrony zranie czlowieka (bez kalectwa, tylko obezwladne) takim pistoletem ktory nie jest dozwolony zwyklym ludziom w Polsce (chyba ochroniarze moga go uzywac)?
7. W celu samoobrony zabije czlowieka takim pistoletem, ktory nie jest dozwolony zwyklym ludziom w Polsce (chyba ochroniarze moga go uzywac)?

Jestem obcokrajowcem, mam zezwolenie na zamieszkanie na territorium RP na czas oznaczony.
Dziekuje.

>Ile lat dostane

Tyle, na ile zasłużysz. I ani trochę mniej.

Jeśli posiadasz broń której posiadanie jest zabronione w Polsce to za samo posiadanie jej możesz mieć kłopoty z prawem.

MMPM, czy ja musze wszystko rozmielic zeby bylo wiadomo o co chodzi? To ja zapytam: ile zasluze lat, jesli... (i dalej zgodnie z punktami). Mnie interesuja cyfre. 1-5, 5-10, 10-100, 100-1000 i td.

marta222, prosze Pania, dla mnie slowa "miec klopoty" nic nie oznaczaja. Czy to jest rok, 2, 5, 10 lat wiezienia?

Dziekuje.

Od jednego miesiąca do dozywocia.
Mam nadzieję, że taka odpwiedź cię satysfakcjonuje.

MMPM, mniej wiecej. A jakby zgodnie z punktami? Chyba za to ze komus przetne reke lub utne piesc w celu samoobrony dozywocia nie dostane?

nie ma konkretnej odpowiedzi na twoje pytania ponieważ wszystko zależy od konkretnych okoliczności czynu, powodów które doprowadziły do takiej a nie innej sytuacji, wsześniejszej karalności sprawcy, tego czy było to w ramach obrony koniecznej czy bedzie zdecydowanie wykraczało poza tą obronę, i wielu innych czynników

Markiz, sprobuje mniej wiecej opisac sytuacje przykladowa: na ulicy kilka osob chce mnie okrasc z uzyciem sily fizycznej (piesci, nogi). Broniac ja wyjal noz i ucielem piesc jednemu z nich (noz na ktory nie trzeba zezwolen, ale zrobiony zawodowo w Rosji, noz ktory uzywaja nasze sluzby specjalne, tylko ze troche krotszy zeby nie trzeba bylo miec zezwolen). I wyzwyalem sam policje. Co w takim wypadku moze mi grozic?

1) skąd znasz zamiar sprawcy/ów - a może chcieli tylko spuścić "łomot" cudzoziemcowi...?
2)moim zdaniem ucięcie pięści (dłoni) napastnikowi zdecydowanie wykracza poza granice obrony koniecznej, ponieważ uważam ,ze w sytuacji gdy twoja umiejętność walki wręcz jest na tyle duża ,że w momencie gdy atakuje cię kilku mężczyzn ty powodujesz sytuację ,że w ogóle możliwe jest odcięcie komuś ręki/dłoni (nawet przy bardzo ostrym nożu -nie jest to bynajmniej jedno pociągnięcie nożem...:) to znaczy ,że równie dobrze :
a) mogłeś uciec
b) mogłeś unieszkodliwić napastnika/ów w taki sposób ,żeby wyeliminować go z dalszej walki, ale żeby nie było trwałych uszkodzeń ciała...

A idąc tym tokiem rozumowania - skoro mając możliwość ucieczki ,lub takiego unieruchomienia przeciwnika który nie powodował by u niego trwałych uszkodzeń ciała ty świadomie i celowo ( czyżby "ukaranie" że ośmielili się na ciebie podnieść rękę...) odcinasz dłoń drugiej osobie zakładam ,że robisz to w celu trwałego okaleczenia napastnika....

Myślę ,że zarzut dla wszystkich napastników (zakładając ,że nie udałoby się potwierdzić wersji rozboju) o czyn z art. 158 &1 KK
dla ciebie 159 &1 KK ,a dodatkowo drugi zarzut albo o usiłowanie zabójstwa ( w zamiarze ewentualnym -wykrwawienie),albo art. 156 &1 KK ( (spowodowanie znacznej trwałej niezdolności do pracy i zeszpecenia ciała)

Ale oczywiście są to tylko dywagacje ponieważ wszystko zależałoby od konkretnych ustaleń postępowania, ekspertyz itp.itd.

Markiz, ogromne dziekuje za wyjasnienie!!! Jeszcze tylko jedno pytanie - od ilu do ilu daja za 159 &1 KK i za art. 156 &1 KK?
Jeszcze raz wielkie dzieki.

PS: uciekac nie jestem przyzwyczajony i na wiezieniu zycie sie konczy (oczywiscie zalezy od wyroku :-D ).

Powrót