bte przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku adamlukass
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
amelia ma rację, gdyż nie doczytałem, że to należności z pieniądza elektronicznego zawarta przed 2013 r. (obecnie jest to 5 lat - dla umów z końca 2013 r.).

Skoro sprawę wysłali do sądu to sąd zdecyduje.

Możesz użyć wyszukiwarki orzeczeń sądów powszechnych i znaleźć kilkanaście orzeczeń, z których wynika, że nie jest to 10 lat tylko 3 lata (bo 3 lata dotyczą każdej umowy bankowej, za wyjątkiem tej co powyżej).

Rafale amelia pisała o 2latach po zakończeniu egzekucji komorniczej.Innymi słowy rozumiem że jeżeli był wydany tytuł wykonawczy i sprawa została skierowana do komornika i postępowanie zostało umorzone to od daty umorzenia przez komornika okres przedawnienia to 2lata jak pisała amelia?

Ustawa o elektronicznych środkach płatności, orzeczenie SN. One określają termin przedawnienia i datę początku jego biegu.

Tak kolego, bieg terminu był przerwany przez wszczęcie egzekucji, a więc biegł na nowo dopiero od jej umorzenia.

Odnośnie terminu przedawnienia przy bte z klauzulą polecam I ACA 687/13 SA Białystok.
Odnośnie zapoczątkowanego wątku - nawet mi znudziło się już próbowanie przekonania sądów do przyjęcia, iż egzekucja na podstawie bte nie ma skutków wobec nabywcy funduszu :(
Próba przekonania sądu, iż cesja w toku skutecznej egzekucji (cokolwiek to znaczy - czy skuteczną jest jeżeli w przeciągu 2 lat komornik wyegzekwuje całą należność z wynagrodzenia dłużnika) jest sprzeczna z dobrymi obyczajami spełzła na niczym, bowiem sąd nie raczył się odnieść do tej kwestii.
Warto wnosić o odstąpienie od obciążania kosztami postępowania, w szczególności kosztami zastępstwa.
Niemniej jednak radzę wszystkim liczyć odsetki karne i umowne - jeden bank zawsze zawyża. Przy ubezpieczeniu kredytu, też warto policzyć w jaki sposób bank wyliczał niewykorzystaną składkę.
Warto zaprezentować własny "kreatywny" sposób liczenia tychże i liczyć na to, iż pełnomocnik funduszu nie ustosunkuje się, zaś złoży tylko wniosek o uzas, który sąd oddali.
Powyższe przechodziło :)
Pytanie do rafal: na biegu mam trochę "grubszą" sprawę - bank źle policzył odsetki i sumę główną, bte, klauzula, egzekucja, cesja, pozew funduszu. I tu niespodzianka otóż bank w egzekucji zaliczał na poczet kapitału. Jakby nie liczyć działał trochę na własną szkodę; mam zaświadczenie o wpłatach od komornika- którego nie ujawniłem w postępowaniu, ograniczając się tylko do podważania pierwotnych wyliczeń. Czy spotkałeś się z taką sytuacją.

Oczywiście jest to kolejny przejaw działalności lobby bankowego.

Inaczej, pomimo że nie należę do osób uznających teorię spiskowe, nie można tego nazwać.

rafal_26 napisał:
Oczywiście jest to kolejny przejaw działalności lobby bankowego.
W 100% się z tobą zgadzam. Ja rozumiem jeszcze jakby było to wydłużone z 2 lat na 3 lata czyli tak jak przepis ogólny co do roszczeń z działalności gospodarczej. Ale 5 lat???

Mam zapisany Kraków, Katowicę i Wawę.

Ni wiem - na portalu jest SO Lublin I C 939/12(nieprawomocne), SA W-wa VI ACa 1227/12 i rejonowe. 125 kc nie stosuje się do bte.

Dla mnie liczy się argumentacja (chyba pierwsze, zresztą wklejałem je na forum) było SA w Katowicach. Argumentacja tych w Białymstoku jest taka, że tak, bo siak.

Amelia mam prośbę czy mogłabyś mi podać orzeczenie SN w sprawie Ustawa o elektronicznych środkach płatności ze termin wynosi 2 lata jak pisałaś powyżej dotyczący właśnie kart kredytowych.

Ustawę poczytaj sobie w necie (uchylona październik 2013), w jej miejsce weszła 7-10-2013 ustawa o usługach płatniczych, gdzie okres przedawnienia dla umów zawartych po tym czasie to 5 lat. A orzeczenie SN wskazujące od kiedy należy liczyć okres przedawnienia (termin płatności pierwszego nieopłaconego wyciągu) to wyrok z dnia 17 grudnia 2008 r., sygn. akt I CSK 243/08.

http://static.e-prawnik.pl/pdf/orzeczenia/1_I_CSK_08_243.pdf

Witam
Przeczytałem orzeczenie CSK 243/08. Proszę o potwierdzenie czy dobrze interpretuję. Czy mam rozumieć że przedawnienie (3 lata dla kredytów i 5 lat dla produktów elektronicznych) liczone jest od daty wymagalności danej raty. Jednak w przypadku skutecznego wypowiedzenia całego kredytu (30 dni) po otrzymania pisma z banku cały kredyt w części nie spłaconej (przyszłe raty) jest postawiony w stan wymagalności tz od tej daty można liczyć ewentualne przedawnienie które może być przerwane przez wydanie klauzuli wykonalności na BTE.

Dla kredytu jest to 3 lata dla każdej raty. Po wypowiedzeniu kredytu raty przyszłe stają się natychmiast wymagalne i od "natychmiast" liczymy 3 lata.
Dla karty - 2 lata od terminu płatności wyciągu, którego już nie zapłaciłeś. Z tym że to dla umów zawartych przed 7.10.2013. Dla umów zawartych od tej daty jest to 5 lat.

Powrót