Budowa w granicy? !!!

• Autor wątku Autor wątku rafdr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dom mieszkalny stoi po granicy działki, na ścianie tego domu sąsiadka chce wykonać elewację ociepleniową, ale wówczas całą grubością elewacji (styropianu) wejdzie w przestrzeń mojej działki. Ponadto prowadzenie prac równałoby się z wejściem na moją posesję Na samo wejście ewentualnie mogę się zgodzić, ale nie wykorzystanie/zajęcie przestrzeni już absolutnie nie. Co na to przepisy :?:

[cytat="zaza2"]Wejdzie na 2 palce czy wiecej ???[/cytat]

jeśli dwa palce mają szerokość 7 czy 8 cm...to :ok:

WITAM

Piszę tutaj, gdyż nie chciałem zakładać osobnego tematu.
Sprawa wygląda tak, że mam w zamiarze wybudowanie domu w granicy.
Rozmawiałem już o tym z sąsiadką i powiedziała, że nie ma problemu i że jak coś trzeba będzie podpisać to podpisze (dobra znajoma rodziców, mamy dobre stosunki). No i teraz chciałbym się dowiedzieć, czy pomimo zgody sąsiadki będę mógł wybudować dom na granicy (przedstawiam projekt domu, który ma znaleźć się w granicy: Murator Projekt M63a Sosnowe wzgórze - wariant I - projekty domów - muratordom.pl - garaż będzie od strony granicy) ???
Czy wymiary tego domu (szerokość, długość, wysokość) pozwalają na jego budowę w granicy???

Pozdrawiam i będę wdzięczny za szybką odpowiedź

Łukasz K.

Nikt nie jest w stanie odpowiedzieć na moje pytanie???

Mam następujący problem z domem moim w granicy.Jedna ze ścian łaczy sie z działką sąsiada(dom wybudowany w latach 70-tych).Sąsiad tam nic nie robi tylko ma puszczone psy które skaczą mi po domu czasem sikają :) To jeszcze mnie tak nie boli jak sytuacja z wiatą którą sobie postawił i leżącymi tam rzeczami które opierają mi się o mur...no i dziś wlaśnie zauważyłem wilgoć na tej ścianie i czarny osad!
Co mogę zrobić i jakie mam możliwości działania?
Chciałem wykupic choćby 0,5 m od sąsiada bym dom mógł obejść niestety sąsiad należy do tych ludzi,którzy nie lubią jak komuś sie wiedzie.Szkoda,że takich rzeczy nie reguluje prawo,że jeśli to w niczym nie zawadza sytuacja robi sie tak jak z drogami,że państwo składa oferte i klient musi sprzedać

Witam wszystkich.
Mam podobną sytuację, chciałbym prosić o wsparcie. Może ktoś już spotkał się z podobnym problemem.
Mój sąsiad buduje nowy budynek i koniecznie chce z mojej strony dostawić garaż do granicy działki. Garaż będzie łączył się z jego budynkiem mieszkalnym, do tego jeszcze spad dachu chce zwrócić w moją stronę. Zaznaczę, że to ja mam wąską działkę (11m - zabudowa bliźniacza) a on prawie 30m. Czy jest w ogóle możliwe, żeby nawet minister wyraził mu zgodę na taką zabudowę?

proponuje wizytę w wydziale architektury i sprawdzenie, czy plan zagosp. przestrzennego dopuszcza taką sytuację. Jeśli nie, nie ma szans na stawianie garażu w granicy

a czy mozliwe jest, aby dopuszczali mozliwosc budowy garazu ze spadem dachu na strone sasiada? Jak rozmawialem z pania z urzedu i pytalem sie czy JA moge wybudowac garaz na granicy, to ona na to, ze NIE MOZNA, a jak powiedzialem, ze wlasciwie to mam problem ze sasiadem to juz zmienila wersje, ze w przepisach to wlasciwie nie jest sprecyzowane. I jak tu rozmawiac z takim urzednikiem :)

Powrót