Byla zona a moja emerytura.

• Autor wątku Autor wątku gina501
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gina501

Użytkownik
Odpowiedzi
218
Mieszkam w Niemczech, 3 lata temu po rocznej separacji przeszedlem rozwod,w czasie ktorego "przetrzepano" mnie od strony finansowej baaardzo dokladnie.Moje ex zona przez cale 18 lat malzenstwa nie pracowala zawodowo;dzis -pracuje i jej dochod netto to 1400 euro na reke.Ale o co chodzi: jak wspomnialem,przetrzepano mnie finansowo z kazdej strony ,przeliczono,obliczono, i w rezultacie wyliczono ze mojej ex nalezy sie 300 euro z mojej rentyi gdy ja przejde na rente(bojoetnie kiedy to bedzie) ,bedzie ona z niej otrzymywac ( oprocz swojej ktora jesli sobie wypracuje) 300 e.Czyli moja renta pomniejszy sie o 300 e,ktora bym mial wyplacane.Niedawno rozmawialen z adwokatem i byl poruszany ten wlsnie temat ,a adwokat do m,nie : a ozen sie pan i pana ex nie otrzyma tych 300 e ,poniewaz przejda one autromatycznie na pana nowa malzonke.Az mnie zatkalo z wrazenia,tego nie wiedzialem.Czy ktos wie,jak to naprawde jest? Czy tak moze byc?Mam przyjaciolke ,ale boje sie ponownego slubu.Prosze o informacje.Bede bardzo zobowiazany.Mariusz.

Nie wiem jak funkcjonuje Niemieckie prawo, w Polsce to niemożliwe :) W Polsce alimenty ustają, jeśli małżonek, który je dostaje zawrze nowy związek małżeński.

Tak ,w Niemczech jest duzo inaczej,ale nie chodzi mi o alimenty.Chodzi mi o Emeryture! Mojej ex obliczono z mojej emerytury , ze jej nalezec sie bedzie 300 e z mojej emerytury ( oprocz swojej),bo tu gdy kobieta siedzi w domu, to traktuje sie jako praca,jako Hausfrau.nie jak w Pl ,w Polsce jest inaczej.Chodzi o emeryture zatem. O 300 e z moich wyrobionych przezemnie lat pracy! Dlaczego mialaby dostac moje 300 e emerytury ! Niechby sama sobie wypracowala! Ale co mowia przepisy na to ?

Ostatnia edycja:
Mojej ex obliczono z mojej emerytury , ze jej nalezec sie bedzie 300 e z mojej emerytury ( oprocz swojej),bo tu gdy kobieta siedzi w domu, to traktuje sie jako praca,jako Hausfrau.

Całkiem rozsądnie i sprawiedliwie.

nie jak w Pl ,w Polsce jest inaczej.

Nieprawda, w Polsce jest tak samo - w odniesieniu do emerytury z drugiego filara.

Dlaczego mialaby dostac moje 300 e emerytury !

Z powodów której wyżej sam przedstawiłeś - bo prowadząc dla ciebie dom umożliwiła ci pełne poświęcenie się pracy zawodowej.

Ale co mowia przepisy na to ?

Na polskim forum szukasz znawców prawa niemieckiego...?

a zapomniałeś już pewnie, że posiadając "żonę na utrzymaniu" płaciłeś mniejsze podatki?

dodatkowo w prawie niemieckim obowiązuje Zugewinngemeinschaft - ustawowa rozdzielność majątkowa z wyrównaniem dorobków,
czyli teraz w trakcie rozwodu następuje to obliczenie "dorobków" -Twój wkład był finansowy a jej była praca na rzecz domu i pielęgnacji domowego ogniska.
Tak wiec należy jej wyrównanie od Ciebie.

Za nim ex została ex - czyli wredna harpia polująca na Twoja ciężko wypracowana kasę, była "kochana żonką", która robiła obiadki, sprzątała, prała, prasowała itd. Dla ustawodawcy niemieckiego to odpowiedzialna funkcja, która też się liczy.

300 euro miesięcznie za "Haushaltshilfe" dostępna 24h na dobę? to jak za darmo

A co z zonami, ktorych jedyna zdolnoscia bylo wydawanie pieniedzy z budzetu domowego na ciuchy i kosmetyki, a na obiad potrafily ugotowac co najwyzej makaron z keczupem? Przeciez takie tez istnieja....

To forum prawne. Nie roztrząsamy co się komu należy, tylko dyskutujemy o zagadnieniach prawnych.
A zgodnie z niemieckim prawem jest tak, nie inaczej.
Gina, przypominam o naszym regulaminie, bo może umknął Ci zapis:
§24 Usunięciu lub modyfikacji mogą podlegać w szczególności posty:
- nieczytelne pod względem stylistycznym,
- napisane wyłącznie dużymi literami albo innym kolorem niż czarnym,
- z rażącą ilością błędów ortograficznych,
- nie wnoszące treści merytorycznych,
- umieszczone "jeden pod drugim" przez tego samego nadawcę
- powielane w różnych miejscach na forum
- błędne pod względem zgodności z obowiązującymi przepisami prawa
- będące formą ogłoszenia

Dziekuje,bron boze nie chce wejsc w kolizje z przepisami.Moj przyjaciel chcial sie tylko wlasnie dowiedziec i poradzic zgodnie z przepisami prawa,czy jak sie drugi raz ozeni,to czy te "wyliczona" juz dzis jakas czesc emerytury ,za iles tam lat ,czy bedzie musial "oddawac" swojej ex ( majac sam 65 lat i bedac na emeryturze ) czy po powtornym ozenku " przejdzie" ona automatycznie na te obecna zone. Dziekuje.

Powrót