cesja

• Autor wątku Autor wątku damian xxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

damian xxx

Stały bywalec
Odpowiedzi
3 898
Witam serdecznie , pytanie mam następujące , bank sprzedaje dług funduszowi . Czy to prawda , ponieważ doszły mnie słuchy że jest to 0,01grosz za 1 zł. Gdzie tu bank ma jakiś zysk czy przynajmniej zwrot kapitału.Dziękuje i pozdrawiam

nie jest to taka kwota o jakiej piszesz...ale...niekiedy zyskiem jest mieć święty spokój od takich nieściągalnych kredytów... pamiętaj że bank obowiązują określene procedury związane z dochodzeniem należności... generowane koszta tego dochodzenia w sytuacji gdy jest prawdopodobieństwo graniczące z pewnością że pieniędzy i tak nie uda się odzyskać...

Taką kwotę podał mi komornik z mojej miejscowości , u którego byłem z takim zapytaniem. Interesuje mnie to ponieważ znajomy nie spłacał rat kredytu w Getin Banku i bank uzyskał nakaz zapłaty i oddał sprawę do komornika (należność 7500zł.) , znajomy pracuje więc komornik nie miał problemu z uzyskaniem wpłat ze strony pracodawcy.Zarobki ma niezłe więc pierwsza wpłata to było 1250zł. więc kilka m-cy i po sprawie.Lecz Getin Bank po pierwszej wpłacie sprzedał dług firmie Omega , która przekazała automatycznie ściąganie zadłużenia firmie Get Back . Dlatego moje pytanie Bank dostał ratę , przecież nie małą , ściągalność nie jest zła , doszło do cesji , komornik domaga się teraz kosztów komorniczych za prowadzenie egzekucji , koszta rosną , Get Back żąda spłaty całości , nie ma mowy o ratach i straszy oddaniem sprawy do Sądu , znajomy w tej chwili płaci komornikowi koszta i boi się że nie uzbiera całej kwoty wierzycielowi . Jeśli nie zdąży to oni zdobędą nowy nakaz zapłaty i koszta będą jeszcze wyższe , znowu komornik i od nowa , z tego co dzwonią do niego z Get Back to komornik będzie ten sam bo oni z nim współpracują. Zastanawiam się czy właścicielem tych firm nie jest ten sam właściciel lub kilku i po prostu widzą że można wyciągnąć niezłą kasę bo gość wypłacalny , to dochodzi do wirtualnych sprzedaży i kupna tylko po to aby zarobić jak najwięcej . Do takiego wniosku dochodzę , jak się mylę to proszę o wytłumaczenie. Dziękuje

damian xxx napisał:
Czy to prawda , ponieważ doszły mnie słuchy że jest to 0,01grosz za 1 zł.
Żadne 0,01 grosza. Jest to ok. 8 gr za 1 zł
damian xxx napisał:
Gdzie tu bank ma jakiś zysk czy przynajmniej zwrot kapitału.Dziękuje i pozdrawiam
Wyczyszczenie bilansu i rezerw obowiązkowych
damian xxx napisał:
i bank uzyskał nakaz zapłaty i oddał sprawę do komornika (należność 7500zł.) , znajomy pracuje więc komornik nie miał problemu z uzyskaniem wpłat ze strony pracodawcy.Zarobki ma niezłe więc pierwsza wpłata to było 1250zł. więc kilka m-cy i po sprawie.Lecz Getin Bank po pierwszej wpłacie sprzedał dług firmie Omega , która przekazała automatycznie ściąganie zadłużenia firmie Get Back .
damian xxx napisał:
Get Back żąda spłaty całości , nie ma mowy o ratach i straszy oddaniem sprawy do Sądu ,
Najpierw to upewnij się czy bank miał nakaz, czy tylko BTE. I kiedy nadano klauzulę.
A z getBack można wygrać w sądzie :)
damian xxx napisał:
Zastanawiam się czy właścicielem tych firm nie jest ten sam właściciel lub kilku
Prawidłowy wniosek

Nie chodzi tu o BTE czy nakaz zapłaty , tylko o to co Bank ma z tego że sprzeda jak piszesz 1zł. za 0,08gr. to tylko straty są , a miał być zysk , czystym bilansem pracownikom nie zapłacą . Co innego jak taki bank ma swoją firmę , której odsprzeda dług , to straty są mniejsze , a mogą również zarobić podwójnie. Drugi przykład to Provident , koleżanka dostała tam pracę jako przedstawicielka , po trzech m-cach miała ok. 30 klientów z których płaciło trzech , kilku parę groszy , a reszta nic . Koleżanka po trzecim zebraniu , zwolniła się ponieważ , prawie nic nie zarobiła . Po jakimś czasie na impresce poopowiadała co nieco o Providencie i dziwiła się jak oni mogą utrzymać się na rynku jak prawie nikt im nie płaci rat , ponieważ pożyczki dają wszystkim , nawet bezrobotnym i bezdomnym . Ciekawi mnie to, bo to musi być jakiś zarobek, przecież to nie jest św. Albert .

Bank taki sprzedany dług wrzuca sobie w straty. A że jest to Getin to nie dośc że wrzucił w straty, to odprzedał to firemce która ma tego samego właściciela a ta natomiast oddała sprawę do kolejnej firmy i tu znów dziwnym trafem mamy tego samego właściciela.

Więc tak naprawdę właściciel nic nie traci na tym bo albo odzyska dług albo wliczy sobie to w straty.

A Getin to wycofał sprawę od komornika ?

Damian wiesz co to jest pranie pieniędzy? Więc nie dziw się że niektóre firmy dobrze funkcjonują mając straty.

Niestety w Polsce nikt nie robi porządku z bankami, chwilówkami, firmami windykacyjnymi czy tez tymi tworami zwanymi funduszami które tak naprawdę kasy nie mają ale długi skupują.

karaczoch napisał:
A Getin to wycofał sprawę od komornika ?

A to jest osobny wątek , zapraszam (cesja a komornik) tutaj pytam z ciekawości,jak banki i parabanki wychodzą na tym , ale widocznie dobrze .

Powrót