Chce się ubiegac o spadek krok po kroku help

• Autor wątku Autor wątku Soniak87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Soniak87

Stały bywalec
Odpowiedzi
527
Witam proszę o pomoc z tytułu prawa spadkowego.
W lutym 2021 zmarł mi ojciec
Najbliżsi to ja, brat,mama (jest też dalsza rodzina ojca)
Testamentu nie ma.
Jak się za to zabrać ? Wiem tylko, że ojciec miał jakieś działki (nie wiem gdzie, nie wiem ile)
W poradniku spadkobiercy w drodze sądowej są załączniki i tu mam problem ponieważ nie mogę załączyć aktu stanu cywilnego brata (nie wiem czy jest kawalerem czy się ożenił)
Aktu małżeństwa matki (wdowy) też nie mogę załączyć po prostu nie wiem gdzie brali ślub.
Peseli brata/matki nie znam.
Adresu brata nie znam.
Nie utrzymujemy kontaktu ze sobą można powiedzieć, że stosunki rodzinne zerowe bardzo napięte.

Właśnie czytałem wchodzi w grę tylko sądowo ale jak pisałem wyżej nie mam wszystkich danych do wniosku.

Akt urodzenia brata i małżeństwa matki dostaniesz w dowolnym Urzędzie Stanu Cywilnego. Jeśli nie znasz adresu brata to go nie podawaj. Najwyżej sąd wyznaczy kuratora dla osoby nieznanje z miejsca zamieszkania.

A mam podawać rodzeństwo ojca oraz ich małżonków ? Nie wiem czy żyją adresów nie znam

W pierwszej kolejności dziedziczą dzieci i małżonek. Dalsza rodzina Cię nie interesuje.

A mam podawać rodzeństwo ojca oraz ich małżonków ?
Podaje się tylko wtedy, gdyby byli spadkobiercami ustawowymi. Z Twojego opisu wynika, że nie są. Dziedziczą tylko żona spadkodawcy i dzieci.
W sieci są dostępne wzory wniosków o stwierdzenie nabycia spadku który składasz w sądzie. Wystarczy dopasować do własnej sytuacji.

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Jak złoże ten wniosek do sądu to jak wygląda dalsza procedura ?? Długo trwa ustalanie spadku ? Kto za wszystko płaci (mam na myśli odnajdywanie działek)

Soniak87 napisał:
Jak złoże ten wniosek do sądu to jak wygląda dalsza procedura ?? Długo trwa ustalanie spadku ?
Czas trwania zależny jest od "obłożenia" sądu i danego sędziego, do którego trafi Twój wniosek, przy czym mowa tu o czasie jaki jest potrzebny, żeby sprawa znalazła się na wokandzie, bo sama rozprawa to kilkanaście minut, o ile nie pojawią się jakieś niespodzianki w postaci np. ujawnienia testamentu lub innych spadkobierców.
Jeśli nie ma niespodzianek, to sprawa zakończy się na jednej rozprawie.

Soniak87 napisał:
Kto za wszystko płaci (mam na myśli odnajdywanie działek)
W sprawie o stwierdzenie nabycia spadku Sąd ustala kto i w jakim udziale (ułamkowo) dziedziczy, a nie co dziedziczy, bo równie dobrze odziedziczyć można to co na plusie jak i to co na minusie (długi).

Składniki majątku spadkowego dzielone są w sprawie o dział spadku i tam wyjściowo dziedziczy wnioskodawca, czyli Ty, o ile taki wniosek złożysz.

Przy wniosku do sądu o nabycie spadku trzeba podać pesel uczestników co w przypadku kiedy nie znam peselu brata ? Nie poda mi nie utrzymujemy kontaktu nasze stosunki są dość napięte

Soniak87 napisał:
co w przypadku kiedy nie znam peselu brata ?
Sąd powinien z urzędu ustalić numery PESEL uczestników postępowania. Załączysz przecież ich akty stanu cywilnego a to wystarczy sądowi do ich odnalezienia w rejestrze PESEL.

Art. 208^1 w związku z art. 13 §2 kpc.

We wniosku mam zapis :
W skład spadku wchodzi / nie wchodzi (niepotrzebne skreślić) gospodarstwo rolne o powierzchni …położone w (miejsce położenia)….
Co mam wpisać ja dopiero chce ustalić co ojciec miał i o co mogę się ubiegać.
Wiem, że były działki ale nie wiem ile nie wiem gdzie nie znam ich powierzchni.
Czy ten wniosek mogę złożyć opłacić skrzynką epuap czy tylko osobiście w sądzie ?

Ostatnia edycja:
Soniak87 napisał:
W skład spadku wchodzi / nie wchodzi (niepotrzebne skreślić) gospodarstwo rolne o powierzchni …położone w (miejsce położenia)….
To całe zdanie wykreśl z wniosku. Miałoby ono znaczenie gdyby Twój tata zmarł przed 14 lutym 2001 r. bo wtedy jeszcze obowiązywały przepisy szczególne o ustawowym dziedziczeniu gospodarstw rolnych. W Twoim przypadku sądu nie interesuje czy gospodarstwo rolne wchodzi w skład spadku.

Soniak87 napisał:
Czy ten wniosek mogę złożyć opłacić skrzynką epuap czy tylko osobiście w sądzie?
Wniosek można opłacić online przez stronę Sądowe ePłatności Ministerstwa Sprawiedliwości. Po kliknięciu w ZALOGUJ można zalogować się przez Profil Zaufany.
W Twoim przypadku najprościej jest zakupić ZNAK OPŁATY SĄDOWEJ na kwotę 100 zł, wydrukować go i załączyć do wniosku.

Witam ponownie mam termin rozprawy czy ktoś może wie jak ona będzie wyglądać ? o co będą pytać ? Czy będzie jedna czy więcej ?

Witam jak sprawdzić do kogo należy droga dojazdowa obok mojej działki ?

Mam problem reszta spadkobierców nie zgadza się na zaproponowany przeze mnie podział, sami też nic nie proponują czyli stoimy w miejscu co mogę z tym zrobić ? Tylko podział sądowy i wtedy loteria co kto dostanie ? Czy koszty są dzielone na ilość spadkobierców czy placi jedna osoba składająca wniosek o podział ?

Powrót