Child Benefit w UK

• Autor wątku Autor wątku natali7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
musisz zlozyc podanie w swoim imieniu, podejrzewam ze maz bedzie mial prawo pobierac zasilek przez kolejne bodajze trzy tygodnie od momentu kiedy ty zlozysz ..Najlatwiej i najszybciej by bylo gdyby maz sie zrzekl dobrowolnie. Jesli odmaiwa to tak jak powyzej z tym ze sprawa moze zabrac kawalek czasu... w kazdym razie poniewaz dzieko mieszka z toba masz priorytet zeby pobierac zasilek. Powodzenia a i jeszcze tak z wlasnego doswiadczenia.. asertywnosc pomaga w kontaktach z child benefit office..jak i wszedzie zreszta :)

czesc wszystkim czytajacym!
mieszkam od jakiegos czasu w UK. jakis czas temu moja "najukochansza" postanowila odejsc ode mnie. i wrocila do Polski, do swojej mamy. i malo wazne ze byla w ciazy. najwazniejsze dla mnie, ze maly sie juz urodzil i jest zdrowy. oczywiscie "najdrozsza" zazadala ode mnie alimentów. nie uchylam sie i placil bede. wyslalem aplikacje do HMRC o CB i CTC. rachunki trzeba placic i zyc tez za cos trzeba... :cool: i tu sie zaczyna problem. mamusia zostawila za soba w UK znaczne dlugi, a mianowicie nieslusznie pobierany working tax credit. troche juz sie tego nagromadzilo. i teraz pytanko: czy to bedzie mialo jakis wplyw??? nie bylismy malzenstwem ani oficjalnie nigdzie nie wystepowalismy razem. wszystkie rachunki byly na mnie. jedyne, co mielismy wspólne to adres, na który do dzisiaj przychodza rózne dziwne listy ze skarbówki. nie czytam, tylko odsylam z adnotacja, ze taka tu nie mieszka. :)
moze ktos juz mial taka sytuacje albo wie, jak to sie ma do brytyjskiej rzeczywistosci prawnej. na stronie hmrc nie znalazlem wyjasnien. tubylcy nie wiedza. a dzwonic do revenue raczej nie bede, bo to mi raczej moze sie odbic czkawka. licze na pomoc, choc sprawa nielatwa...
pozdrawiam!

PS: ostatnio listy przestaly przychodzic... :what:

Jezeli ona skladala aplikacje jako osoba samotna to Ty nie widniejesz u nich jako dluznik. Jezeli zlozysz aplikacje na siebie aby uzyskac benefity na dziecko to w aplikacji bedzie pytanie o matke dziecka.

dzieki Ellis!
aplikacje o working tax credit ona skladala jako osoba samotna.
a co sie tyczy nazwiska matki w aplikacji o CB, to nie ma tam takiej rubryki. jest tylko pytanie o to, czy ktos inny kiedykolwiek pobieral jakies swiadczenia na dzieci. nie wiem jeszcze, jak to wyglada w aplikacji o tax credit. natomiast przy aplikacji o CB musze wyslac im akt urodzenia. i tam juz- niestety- pojawia sie imie i nazwisko matki dziecka. w zasadzie to na plus, bo nie ma tam jej NIN, wiec bedzie im ciezko pokojarzyc. tylko co wtedy, jesli pokojarza? nie chce miec przez nia klopotów i wielotygodniowego tlumaczenia sie. bo wprawdzie ja nie figuruje jako dluznik, ale jeden maly (obecnie 4-tygodniowy:winko:) zwiazek miedzy nami jest... :)
a wiec kontynuujac: wplynie czy nie wplynie?
pozdrówka!!!

Niestety nie odpowiem Ci na to pytanie poniewaz sugeruje ono, ze chcesz ominac prawo/przepisy. Pamietaj rowniez, ze jezeli Twoje dziecko mieszka w Polsce to musisz im przedstawic zaswiadczenie, ze nikt w Polsce nie pobiera zasilku na nie. Aplikacje o Child Benefit , ktora masz badz widziales jest to pierwsza z kilku, ktore bedziesz musial wypelnic za nim otrzymasz decyzje a w nastepnych sa bardziej szczegolowe pytania.

wybacz Eliss, ale nie zgodze sie co do Twojej interpretacji mojego pytania. z matka dziecka nie mam prawie wogóle kontaktu. zostawila mnie z dosc duzymi rachunkami do placenia, a jedno, czego chce i po co sie odzywa, to alimenty. ja nie chce obchodzic lub lamac prawa. staram sie jedynie zapewnic dziecku jako takie warunki bytowania, bo jego mamusia pracy w Polsce raczej nie dostanie. a moje pytania biora sie wlasnie stad, ze chce, zeby wszystko bylo jak najbardziej w porzadku. tym bardziej, ze wykonuje w UK zawód, w którym dosc rygorystycznie patrzy sie pracownikom na rece. jesli zrobie cos nie tak, czyli wbrew prawu, to poniose tego surowe konsekwencje. a co za tym idzie, moje dziecko równiez. jesli moje poprzednie pytanie nasunelo jakies watpliwosci co do moich intencji, to mam nadzieje, ze tym razem ujalem to jasniej.

Eliss napisał:
Jezeli ona skladala aplikacje jako osoba samotna to Ty nie widniejesz u nich jako dluznik. Jezeli zlozysz aplikacje na siebie aby uzyskac benefity na dziecko to w aplikacji bedzie pytanie o matke dziecka.

Ja juz odpowiedzialam na pytanie wczesniej.
Na pytanie czy ktos wczesniej staral sie o benefit dla dziecka odpowiesz zgodnie z prawda - NIE.

Porcellus, jesli twoja partnerka pobierala wtc, wowczas kiedy mieszkaliscie razem i revenue badz dwp (drudzy zdaja sie byc lepsi w tego typu sledztwie) polacza kilka faktow z waszego zycia, to moze sie okazac ze za nadlplate bedziecie odpowiedzialni razem i.. coi gorszse moze sie okazac ze wcale wam nie przyslugiwalo prawo do wtc...Aczkolwiek to najbardziej pesymistyczna wizja...i wcale tak byc nie musi..wybierz sie do lokalnego cab i przedstaw im kwestie..

dzieki agaciq21: chyba sie rzeczywiscie przejde do cab, zanim wysle aplikacje o CTC. a co sie tyczy WTC, to jej sie nalezal, ale w poprzednim roku finansowym. w tym roku nie powinna juz go pobierac. ale w tym celu trzeba bylo wyslac do revenue kolejna aplikacje. ale po co to robic, skoro "bedzie wiecej pieniedzy w Polsce"??? czy ja to musze komentowac? to mówi samo za siebie...
pozdrawiam wszystkich...

Child Benefit w anglii

Mam pytanie czy jeśli w Polsce zasądzono ojcu Polakowi zamieszkującemu w Wlk. Brytanii alimenty i on płaci je na dzieci, a oprócz tego pobiera na nie CB to czy ma obowiązek płacić je dzieciom czy może je sobie zatrzymać?

Okey taka sytuacja. Pracowałem w UK 2004-2006 HO i IN wszystko zarejestrowane nadal jestem zameldowany w chacie. Mamy 2009 wracam do Anglii popracować 1 tydzień legalnie wyjeżdzam do Polski na 3 miesiące znowu wracam popracować 1 tydzień legalnie itd.

Child Benefit if you're living or working abroad

If you expect to be out of the UK for less than 52 weeks this is called a 'temporary absence'. If you're abroad temporarily you'll be able to get Child Benefit:

* for the first eight weeks - it doesn't matter why you're away
* for the first 12 weeks - if you are abroad because you or a member of your family, for example your child, a brother, sister or grandparent is either getting treatment for an illness or a physical or mental disability, or dies

There are some exceptions to this:

* you work in one country but you live in a different country
* you're a Crown Servant posted overseas
* you're posted to work in another European Economic Area (EEA) country

EEA countries are: ... Poland

Czyli mogę się ubiegać o Child Benefit prawda? Oczywiście dziecko w Polsce

alekny, zeby sie kwalifikowac na cb, maz musial zadeklarowac, ze placi na urzymanie dzieci, i to raczej wszystko. Pamietaj, ze ty masz priorytet, gdybys sie kwalifikowala na rodzinne w pl, to jego cb ustanie.

Co to znaczy "i to raczej wszystko"? Nie tylko on płaci na dzieci ja je wychowuję i też płacę i to zdecydowanie więcej niż on. A on płaci kwotę zasądzonych alimentów, a cb zatrzymuje dla siebie. Czy może ja się mylę i cb powinno wliczać się w kwotę zasądzonych przez sąd alimentów? Dziękuję z góry za odpowiedź.

ja doskonale cie rozumiem alekny. Zeby sie kwalifikowac na CB musisz byc odpowiedzialny za dziecko i to jest albo: dziecko mieszka z toba albo przyczyniasz sie do kosztow utrzymania dziecka (kwota przynajmniej rowna kwocie cb). Tak sie zastanawiam, jaki efekt by to przynioslo gdybys ten temat poruszyla na sprawie o podwyzszenie alimentow, gdyz jego przychod jakby nie patrzec wzrosl a domyslam sie ze nie byl brany pod uwage na poprzedniej sprawie Wez sobie prawnika, z tego co mi wiadomo, to i za niego maz bedzie musial zaplacic.. Powodzonka

agaciq21 no właśnie była sprawa i ciągnęła się 10 miesięcy w tym czasie odbyło sie 5 spraw i dopiero na ostatniej sąd dowiedział sie o tym, że on dostaje cb. Niby wziąl to pod uwagę, ale wysokości alimentów nie zmienił. No nic zlożylam apelację z uwaga, że ukrył fakt otrzymywania cb. Zobaczymy co sąd na to?
Swoją droga to ciekawe jak on uzyskał to cb i dostaje je od 3 lat skoro jesteśmy po rozwodzie i prawdobodobnie, musi być dostarczony mój nip i oświadczenie, że nie pobieram w Polsce zasiłku na dzieci?
Dzięki serdeczne

Acha prawnika miałam i sąd nie zarządził zwrotu kosztów za prawnika:(

witam alekny,moj były maz tez ma zasadzone alimenty w Polsce na nasze dziecko i jednoczesnie pobiera cb w Angli,załatwil je sobie jak bylismy jeszcze małzenstwem.Ja musiałam na rzecz cb zrezygnowac z zasiłku w Polsce,mało tego co roku przychodziły mi papiery i musiałam potwierdzac ze nadal nic w Polsce nie pobieram.Wiec nie wiem jak to Twój maz robi ze tam pobiera cb,oczywiscie z tego co jest raczej logiczne,to cb jest na dziecko,a nie dla jego przyjemnosci,wiec powinien je oddawac Tobie.Fakt ze ma zasadzone alimenty swiadczy o tym ze dziecko nie jest przy nim,ale nie wiem czy jak wrazie pytań przedstawi ze wysyła jakies pieniadze na dziecko,bo w koncu daje Ci alimenty,cz bc tego nie uzna

mam pytanie do eliss.Moj były maz ma zasadzone w polsce alimenty,na nasze dziecko ,przesyła mi je,i jednoczesnie pobiera cb w angli ktorego juz mi nie przesyła.obecnie sama podjełam prace w Wielkiej brytani i sama chce pobierac cb.Wiem ze obydwoje nie mozemy pobierac,a on dobrowolnie nie chce zrezygnowac.Powiedziano mi ze mam złozyc wniosek we własnym imieniu,ale we wniosku nie ma takiej rubryki zebym mogla opisac i wyjasnic sytuacje,boje sie zeby nie było z tego problemow ze probowałam wyłudzic itp.Prosze o rade czy do wniosku powinnam dołaczyc jakas notatke z opisem sytuacji,czy oni sami dojda do wszystkiego i zadadza mi dalsze pytania?z góry dziekuje za pomoc.Pozdrawiam

Powrót