Child Benefit w UK

• Autor wątku Autor wątku natali7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
chodzi mi tez o to czy jesli były maz pobiera Cb i nie chce zrezygnowac,to czy jak ja złoze wniosek to CB to jakos rostrzygnie?,na moja korzysc czy na jego?wiem ze jako matka mam priorytet,ale czy CB bedzie chciało sie w to bawic,czy uzna ze skoro były maz wysyła mi jakies pieniadze(wysyła alimenty) to machna na to ręka...?nie wiem jak to wyglada z doswiadczenia

nie jako matko masz priorytet effect tylko jako rodzic resident, czyli ten, z ktorym dziecko mieszka..

effect31 to już nie jest mój mąż to były mąż, dlatego ja też zastanawiam się jak on to robi, że od 3 lat pobiera to cb.Wiesz ja nawet nie chcę tych pieniędzy, ale za tą kasę mógłby zafundować dzieciom fajne wakacje i ferie zimowe. A on nic tylko alimenty i raz do roku widzenie ( na własne życzenie ja nie zabraniam spotkań) na święta i jakiś tam prezent. Nie mam pojęcia jak on tam kombinuje, ale napewno coś ściemnia bo to już taka cwaniacka natura. A Tobie życzę powodzenia w uzyskaniu cb to się dziecku należy, a nie tatusiowi na drobne wydatki.

alekny,ja miałam tez taka sytuacje,ze mimo wszystko złozyłam wniosek o rodzinne w polsce,niestety moje dochody były za wysokie i nie przyznali mi go.Jednak gdyby mi przyznali to jego benefit byłby pomiejszony o kwote która ja dostała bym w Polsce.Sprobuj chociaz moze to...jesli dochod na członka rodziny nie przekracza 504 zł miesiecznie to nalezy sie rodzinne w polsce.Pozdrawiam

agaciq21,obecnie nasze dziecko mieszka z babcia,moja mama,bo ja tez przebywam w angli.Oprucz tego prowadze w Polsce jeszcze działalnosc gospodarcza,jestem poł na poł to w Angli to w Polsce,jak jestem w Polsce dziecko jest tylko przy mnie.Jednak ja je utrzymuje i wychowuje,sadownie dziecko jest przy mnie,wiec wszystkie obowiazki spadaja na mnie.Ojciec dziecka od roku go nie widział,wysyła alimenty o które co miesiac sie prosze.

Priority between claimants: no one is entiled to cb without making clam.
Claimants take priority in the following order:
- a person with whom the child lives (who has priority over a person who counts as responsible for a child only because s/he is contributing to her/his maintenance);
...

- if there is no agreement, a person selected by a dm at the revenue (no appeal against)

Witam. Mam pytanie. Po długim oczekiwaniu dostałam Child Benefit ale za jeden miesiąc. A z tego co wiem i z tego co wyczytałam na forum do powinnam dostać od daty złożenia wniosku + 3 miesiące wstecz. Czyli jeśli wniosek składałam na początku sierpnia i w listopadzie dostałam benefity to minęły 3 miesiące od daty złożenia + 3 miesiące wstecz - to powinnam dostać za 6 miesięcy. Czy muszę złożyć jakiś dodatkowy wniosek czy formularz żeby dostać benefity za 5 brakujących miesięcy? Czy oni po jakimś czasie sami mi to przeleją na konto i jeśli tak to ile trzeba czekać?

Po pierwsze to tak powinnas dostac wyrownanie tak jak piszesz. Po drugie czy dostalas od nich pismo z decyzja ? W tej decyzji powinni Ci napisac ile Ci wplaca oraz kiedy to zrobia i ile bedziesz otrzymywala miesiecznie. Jezeli nie dostalas takiej decyzji to poczekaj pare dni jezeli nic sie nie zmieni wowczas zadzwon do nich i popros o wyjasnienie.

Dziękuję za odp. Dokumentu jeszcze od nich nie dostałam ale przelew przyszedł wczoraj więc kilka dni poczekam. Chciałabym się dowiedzieć o jakie benefity mogę się teraz starać dalej jeśli jestem zarejestrowana jako self-employeed, ale dochodów jeszcze nie otrzymuję, jeśli będę zarabiać to max 90-100 funtów tygodniowo - od firmy, mojego męża, która dopiero będzie ruszać i na razie jest raczej na minusie więc wypłata męża będzie podobna - poza tym pozory małżeństwa utrzymujemy dla rodziny (1-2 razy w roku przyjeżdżamy razem na święta) nie wyszło nam ale jesteśmy dobrymi znajomymi i w Anglii ja z dzieckiem mieszkam u koleżanki, a on oddzielnie pod innym adresem - czyli praktycznie jestem samotnie wychowujacą niepracującą matką - ale pewnie żeby dostać jakieś benefity z tej okazji musielibyśmy rozwiązać nasze małżeństwo formalnie - czy w obecnej sytuacji to, że mieszkamy od dłuższego czasu pod innymi adresami coś mi daje?

Jezeli chcesz otrzymywac zasilki uzaleznione od dochodu - dochod musisz otrzymywac :) Nie wazne czy jestes SE czy zartudniona u kogos mozesz starac sie o takie same benefity. Juz mozesz skladac aplikacje o WTC/CTC w aplikacji wpisujesz dochod za ostatni rok podatkowy lub przypuszczalne dochody jakie bedziesz miala. Nie musisz miec fizycznie rozwodu z mezem wystarczy, ze nie mieszkacie razem i nie macie wspolnego gospodarstwa.

Super - dziękuję bardzo za odpowiedź. czy oprócz CTC i WTC mogę się starać o Income Support i Council Tax Benefit a także dla dziecka Child Trust Found? Wiem, że o housing benefit nie mogę bo mieszkam u koleżanki. Czy formularze na te wnioski mogę też wysłać przez internet, gdzie mogę je znależć i jak długo czeka się na nie od momentu złożenia - mam nadzieję, że krócej niż na Child Benefit. Gdzie mogę przeczytać więcej o tych benefitach i ich wysokościach. Na to należy uważać - żeby nie zapłacić potem żadnej kary.
Tak się cieszę, że jest to forum i że możemy liczyć na czyjąś pomoc i to po polsku - przynajmniej człowiek nie musi się obawiać, że coś źle zinterpretował.

Child Trust Found ( dla dzieci urodzonych po 2002 roku ) Dostaje sie przy child benefit - cierpliwie czekaj Council tax b. i HB sklada sie na jednym formularzu i jezeli nie jestes odpowiedzialna za placenie czynszu - nie masz umowy to nie dostaniesz tych benefitow. O IS starasz sie jezeli pracujesz mniej niz 16 g. tygodniowo

Nie jestem przekonana tak do konca czy Pepper moze skladac na WTC, bo przeciez jeszcze nie pracuje i pytanie tutaj czy na przygotowanie sie do pracy i rozkrecenie biznesu poswiecasz 16 godzin tygodniowo? Pepper napisz cos wiecej na temat meza. Rozumiem, ze jestescie w separacji. Jaka jest jego historia pracy w uk? jesli on ma prawo do rezydenzji to i ty je masz; w separacji nadal jestescie traktowani jako czlonkowie rodziny..i tak samo z zasilkami means tested. Napisz wiecej info m,in jak dlugo jestescie w uk, dzieci rozumiem z toba, czy kiedykolwiek pracowalas w uk, o mezu itd.

Sadze,ze szybko zacznie zarabiac skora mieszka u kolezanki z dzieckiem to raczej z zamego ChB sie nie utrzyma - no chyba ze ma oszczednosci.

nie wiemy, jak szybko zacznie pracowac, a jesli moze skorzystac z meza prawa do rezydencji i dostac IS to czemu nie; tak teraz sobie mysle, ze jesli placi czynsz..to tez moze sie kwalifikowac na HB, aczkolwiek tu prawdopodobnie by trzeba bylo wykazac, ze czynsz jest komercyjny

dzięki bardzo za pomoc - zacznę wypłatę otrzymywać najpóźniej w styczniu - jeszcze nie wiem ile to będzie godzin - ale pewnie można wpisać tak by było lepiej - jeśli korzystniej dla mnie będzie mniej godzin to wpisze się mniej. Czy IS i WTC wykluczają się wzajemnie? Ja jestem tu od lipca, mąż prawie rok. Nie mamy separacji - problemy zaczęły się gdy było ciężko z kasą - bo po narodzinach dziecka odeszła moja wypłata. Mąż wyjechał do Anglii, kasy więcej ale między nami gorzej, więc pojechałam z dzieckiem do niego - ale chyba za późno .... jakoś nie wychodziło, więc się wyprowadziłam a emocje opadły. Dogadujemy się, dziecko widzi codziennie tatę, a nie chcemy spraw załatwiać w Polsce bo jak się rodzinki zaczną wtrącać to 3 wojna światowa murowana .... a kto wie może za czas jakiś dogadamy się jeszcze bardziej ;) na razie nam pasuje taka sytuacja.

wtc jest dla pracujacych a is dla tych nie pracujacych i od ktroych ise nie oczekuje gotowosci do pracy. jesli twoj maz pracuje i jest self supportive - to mozesz sprobowac zlozyc na IS, do stycznia troche jest a to ci da transfer do innych zasilkow. Napisz jeszcze jak wyglada sprawa mieszkania, kto jest najemca czy wlascicielem? czy dzielicie wspolna sypialnie? czy placisz i ile i w jaki sposob? a jesli tak to czy wywalilaby cie gdybys nie placila? Byc moze i HB przejdzie :)

Tak jak pisałam wyprowadziłam się na razie z dzieckiem do koleżanki ... i nawet jak zakładałam konto w banku to mam jej adres podany a mąż ma inny adres

Na WTC faktycznie za wczesnie a na IS raczej bym nie liczyla , aby dostac HB rowniez trzeba wykazac dochody.

a ja z dosc spora pewnoscia siebie (z ktora zwykle ciezko w przypad,u IS) bym jednak radzila zlozyc na IS. Ona ma czyste prawo do rezydencji - meza - malzonek w separacji - nadal czlonek rodziny - znam podobny przypadek i sprawa przeszla. HB to zalezy od tego czy jest na warunkach rynkowyhc.

Powrót