Child Benefit w UK

• Autor wątku Autor wątku natali7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
oczywiscie,ze mozesz pobieracchild benefit na dziecko. Jezeli zona wczesniej pobierala ten benefit to teraz musi ona zadzwonic do ChBO i zrezygnowac z niego , powiedziec,ze chce abys to Ty teraz go pobieral. Wowczas wysla Ci nowa aplikacje do wypelnienia.

zona nie pobierala rodzinnego w angli w 7 miesiącu ciąży zjechała do polski,teraz jeszcze jest na macierzyńskim,i juz nie wraca do pracy w uk,myślałem ze ja nie bede mógł pobierać rodzinnego jako ze jestem samo zatrudniony,to fajnie ze da rade zawsze to parę zloty,dziękuje Eliss i pozdrawiam.

Kto Ci powiedzial, ze nie mozesz pobierac child benefitu bo jestes selfemployed??Juz dawno powinienes zlozyc aplikacje jak tylko urodzilo sie Wam dziecko.Mozesz zlozyc tez aplikacje o Working / child tax credit.

nikt mi nie mówił ze nie mogę pobierać CHB kurcze a smerf ma juz 5mies ,sam tak myslalem,moje przychody za ten rok 09/10 to ok 25tys f.myślisz ze mi cos jeszcze przysługuje?na obecny rok narazie zero w połowie czerwca dopiero startuje,zadzwonię jutro do księgowej niech zacznie załatwiać child benefit,

skaldaj tez wniosek na WTC/CTC . WTC nie dostaniesz bo za wysokie dochody ale CTC jak najbardziej :))

PROSZE O PORADE!urodzilam córke w anglii 29 sierpnia 2009.Aplikacje na CHILD BENEFIT zlozylam 10 wrzesnia 2009r mowili ze max potrwa to 26 tyg taki jest przepis zwlaszcza ze corke tu w uk urodzilam,na dzien dzisiejszy czekam 35 tygodni i przez całe 8 miesiecy nie mialam zadnego odzewu od nich jak dzwonie to mowia ze oddzwonia ale to nigdy nie mialo miejsca.Brak tego benefitu wstrzymuje inne zasiłki.W citizen advice proponowali wyslac pisemna skarge..co moge jeszcze zrobic gdzie sie udac??...prosze o porade?!!

Witam wszystkie kochane mamy, mam oczywiscie pytanie odnosne pomocy socjalnej, opisze wam w skrocie moja sytuacje: Mieszkam w Londynie juz 4 lata, na poczatku pracowalam dorywczo to tu to tam, potem zaczelam studiowac part-time z Open University i studiuje tam do tej pory, w czasie studiow pracowalam 11 miesiecy w jednej firmie, ale home office wyrobilam sobie dopiero pod koniec sowjego zatrudnienia czyli po wyrobieniu home office nie mam przepracowanych 12 miesiecy i teraz jestem w ciazy jako samotna mama i zorientowalam sie, ze moze nic mi nie przysluguje mimo tego, ze pracowalam jakis czas, placilam podatki i studiuje. Czy w mojej sytuacji dostane Chil Benefit i Child Tax Credit?????? bo wiem, ze JSA i income support mi raczej nie przysluguja, bo nie przepracowalam u tego samego pracodawcy 12 miesiecy(((( a co z maternity allowance?
Dziekuje z gory za odpowiedz :help:

mama85 napisał:
PROSZE O PORADE!urodzilam córke w anglii 29 sierpnia 2009.Aplikacje na CHILD BENEFIT zlozylam 10 wrzesnia 2009r mowili ze max potrwa to 26 tyg taki jest przepis zwlaszcza ze corke tu w uk urodzilam,na dzien dzisiejszy czekam 35 tygodni i przez całe 8 miesiecy nie mialam zadnego odzewu od nich jak dzwonie to mowia ze oddzwonia ale to nigdy nie mialo miejsca.Brak tego benefitu wstrzymuje inne zasiłki.W citizen advice proponowali wyslac pisemna skarge..co moge jeszcze zrobic gdzie sie udac??...prosze o porade?!!

Wyslac pisemna skarge.

Świadczenia rodzinne z Anglii

Witam.
Mój mąż we wrześniu 2009 złożył dokumenty o przyznanie świadczeń rodzinnych w Anglii i do chwili obecnej nie otrzymał decyzji czy zostaną mu przyznane czy nie. W kwietniu 2010 przyjechał do Polski i okazało się , że z powodu stanu zdrowia nie będzie mógł pracować. Czy jest możliwość prawna aby z urzędu angielskiego przesłać powyższe dokumenty do Ośrodka Pomocy Społecznej w Polsce celem rozpatrzenia ich tak jakby były złożone tu we wrześniu ?

Mam prośbę , czy może mi ktoś odpowiedzieć. Jestem zadłużona w Zusie w Polsce. Czy zadłużenie moje ma wpływ na otrzymanie benefirów w Anglii?Dziękuję .

Witam. Przepraszam z gory ze wbijam w watek, ale nie wiem jak dodac swoj nowy?? A temat dosc podobny...:rolleyes:

Jestem w Uk ponad 2 lata, pracowalam, posiadam IN i Home Office, zaszlam w ciaze i w 6 miesiacu odeszlam z pracy. Moje zycie sie dosc pokomplikowalo i zostalam z dzieckiem na utrzymaniu mamy. Dostaje 20 f (child). MaMA (jest kilka lat w uk) zarabia okolo 200f na tydz, a wynajela mieszkanie dla nas obu i malutkiego z agencji, chcialabym zapytac czy przysluguje nam jakas pomoc finansowa, bo poprostu bedzie ciezko zwiazac koniec z koncem???
prosze o odp. z gory dzieki!!:(

Witam serdecznie!

Ja również mam pytanie, bo jestem całkowicie bezsilna i mam nadzieję, że ktoś zechce mi pomóc.

Rozwiodłam się z mężem około 2 lat temu. Na rozprawie rozwodowej zapadła decyzja, że mąż ma obowiązek alimentacyjny wobec mojego syna (15 l.) w wysokości 350 PLN miesięcznie. Kilka tygodni temu odbyła się druga rozprawa, na której wnosiłam o podwyższenie obowiązków alimentacyjnych przez mojego męża w wysokości 700 PLN. Niestety, tak mnie załatwił, wraz ze swoim prawnikiem, że dostałam tylko 450 PLN, czyli o 100 więcej. Mój mąż od 3 lat jest w Anglii ze swoją konkubentką. Nie utrzymuje z moim synem ŻADNYCH kontaktów i na pewno nie dlatego, że ja tego zabraniam, bo oczywiście tego nie robię, ponieważ uważam, że to co jest między nami nie dotyczy mojego syna. Dzisiaj dowiedziałam się, że moja teściowa dostała wylew i leży w szpitalu, a przy tym, że mój mąż pobiera w Anglii zasiłki rodzinne na mojego syna i ponoć dostaje bardzo dużo. Gdybym tylko wiedziała o tym wcześniej, na pewno ta ostatnia rozprawa przechyliłaby się na moją korzyść, bo ze swoim synem naprawdę nie daję już sobie rady. Mieszkamy tylko we dwójkę, ale mimo to, tylko ja pracuję. On teraz przez wakacje sam sobie dorabia w wolontariacie i jakoś próbuje mi pomóc. Wszystkie zarobione pieniążki z akcji przynosi mi, aż czasami mam łezkę w oku, takie dziecko... Nie wiem teraz co mam zrobić, dlatego zdecydowałam się napisać tutaj. Jutro jestem umówiona na rozmowę z moją koleżanką, która pracuje w ZUSie. Może coś zdziałamy, ale chciałam się dowiedzieć, co mogę zrobić od strony prawnej, nie od skarbówki. Przeczytałam w Internecie, że Child Benefit można dostać tylko i wyłącznie jeśli dziecko i osoba ubiegająca się przebywały lub mieszkają na terenie Wielkiej Brytanii i tam pracowały. Mojego dziecka nigdy tam nie było. On wraz ze swoją kochanką całkowicie rujnują mi życie. Już nie wiem jak mam żyć. Jestem bezsilna. Po ostatniej rozprawie, było oczywiste, że wygram, teraz dowiedziałam się, że dostaje rodzinne... Gdybym tylko wiedziała o tym wcześniej, podczas rozprawy... Bardzo proszę, pomóżcie mi. Co mam teraz zrobić? Mogę jakoś doprowadzić do tego, żeby odebrali mu ten zasiłek, bo przecież on nie opiekuje się moim dzieckiem, nawet nie ma z nim żadnego kontaktu. Proszę o pomoc.

Bardzo serdecznie dziękuję
- Alicja Chyszonek

Ostatnia edycja:
Convi napisał:
Witam serdecznie!

on nie opiekuje się moim dzieckiem, nawet nie ma z nim żadnego kontaktu. Proszę o pomoc.
wystarczy ze napisze do HMRC ...ale najlepiej jak bys znala NIN 'tatusia'....jesli sie dzieckiemnie opiekuje , nie lozy na niego nie ma prawa do tego zasilku :mad:o przyznaniu CHB decyduje 1. praca na wyspach 2. rzeczewista opieka a nie stopien pokrewienstwa;)

jak znasz namiary na faceta ..wysmaruj pismo ..pod warunkiem ze masz pewnosc ze ten zailek pobiera ...najlepiej bylo by z NINen...ale pewnie po szczegolowych danych - imie nazwisko data urodzenia , adres tez cos powiinas wskorac.....pytanie - czy masz talkie dane lub czy mozesz je jakos uzyskac;)

witam, moze mi ktos napisac kiedy najlepiej sie starac o CTC i WTC? mam dziecko 4miesieczne i chlopaka ktory pracuje na pelny etat.ja caly czas jestem na maciezynskim. niestety w styczniu konczy mi sie platne maciezynskie. zastanawiamy sie czy zlozyc wnioski o CTC i WTC teraz z koncem roku czy lepiej na poczatku. i czy jak zlozymy wnioski teraz to czy oni beda liczyc nasze dochody za caly rok (od stycznia do stycznia) 2009 czy za rok podatkowy (od kwietnia do kwietnia) 2009/2010 czy moze jeszcze inaczej?

jesli kwalifikujecie sie teraz to skladajcie teraz. Dostalas sure start maternity gratn??domyslam sie ze nie -skoro nie ma ctc i pracujecie na pelny etat. nie wiem jaki byl wasz dochod w tamtym roku podatkowym. jest szansa ze straciliscie £500. idz do cab - niech tobie to sprawdza

mam pytanie, ojciec mojego dziecka stara się o benefity na nasze dziecko którym zajmuje się w Polsce, nie ma on praw rodzicielskich, nie płaci alimentów alimenty dostaje od państwa, dostaje także zasiłek rodzinny. czy mimo tego może dostać benefity w uk

Powrót