child benefit zadają WRS

• Autor wątku Autor wątku liberti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

liberti

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Mam pytanie, 17tyg temu złożyłam podanie o child benefit. po miesiacu dosłali mi dokumenty dla osób z zagranicy do wypełnienia, gdzie podałam nr wrs zarówno moj jak i meza, po kolejnym miesiacu znów dostałam list o przesłanie kopii wrs od obecnego pracodawcy, ja nie przepracowałam jeszcze roku na wrs, mój maz tak tyle ze on zgubił wrs i posiada tylko list ze jest zarejestrowany ktory kazali traktowac jako dokument wrs(nic wiecej nie dostał)ale nie pisze w nim dla jakiego pracodawcy pracuje. Pytanie jest takie czy moga mi nie przyznac child benefitu bo nie przepracowałam roku jeszcze, a mąż ma tylko ten list. I ile sie czeka bo tak jak pisalam mija juz 17tyg!

jesli pracujesz legalnie, tzn. w zarejestrowanej pracy, to nie ma znaczenia :)

Child benefit - gdzie skargi?

Witam.
Czekam na Child Benefit prawie od roku. Mąż od roku pracuje w UK, wraz z córką dołączyłyśmy do niego jesienią ub. roku. Mam wrażenie, że w naszym przypadku procedura jest zbyt długa. Mąż dzwoni do nich i odpowiedź zawsze jest taka sama - wniosek w trakcie rozpatrywania, oddzwonią (nie zadzwonili ani razu). Cała ta sytuacja zaczyna być męcząca. Czytałam na Waszym forum, że nie jesteśmy odosobnionym przypadkiem. Czy można złożyć skargę na sposób działania tej instytucji? Jeżeli tak, to w jaki sposób (pisemnie, telefonicznie) i dokąd?

a moj maz pracuje w uk legalnie ja jestem z dziecmi w polsce i wniosek o CHB wyslalam na sam koniec grudnia 2009 roku w styczniu wyslali nam oni wniosek juz bardziej szczegolowy i odeslali nam akty urodzenia dzieci, wszystko to na angielski adres meza i wtedy czyli w styczniu odeslanismy ten szczegolowy wniosek a jakis tydzien temu przyslali nam list z informacja ze zgodnie z prawem unii europejskiej taki zasilek nam sie nalezy tylko teraz musimy zaczekac poniewaz oni wyslali E401 do naszego regionalnego osrodka polityki spolecznej zeby sprawdzic czy wszystko co napisalismy we wniosku to prawda tzn. czy ja jestem z dziecmi w polsce czy mamy wszyscy takie zameldowanie jak napisalismy czy ja jestem bezrobotna i czy najwazniejsze nie pobieram tu rodzinnego na dzieciaczki. ach i w tym samym wyslali wniosek do uzupelnienia do pracodawcy meza w uk. i teraz czekamy na odpowiedz Ropsu dla Uk mam nadzieje ze to nie bedzie trwalo ak dlugo az mi Z Uk napisza ze sie z polski nie doczekali odpowiedzi....

Taka jest własnie procedura. Miałam dokładnie tak samo. Na polski adres przyszło pisemko że mam wysłać potwierdzenie adresu, które można uzyskać w Urzędzie Miasta lub Gminy, oraz potwierdzenie że nie pobieram zasiłku rodzinnego w PL (potwierdzeniem jest decyzja o rodzinym i ważne w niej daty- że i kiedy się skończył-ksero) Kiedy oni uzyskali te informacje, "chwile" po tym przyznali Child Benefit, trwało to od złożenia wniosku około 4 miesięcy.

liberti napisał:
Mam pytanie, 17tyg temu złożyłam podanie o child benefit. po miesiacu dosłali mi dokumenty dla osób z zagranicy do wypełnienia, I ile sie czeka bo tak jak pisalam mija juz 17tyg!

Oni mają czas 26 tygodni na rozpatrzenie wniosku- wiem, bo ostatnio dzwoniłam dowiadywać sie na jakim etapie jest moja sprawa- wniosek o benefit składałam 2go stycznia- a dopiero w kwietniu dostałam nr ref. mojej sprawy.

6 tyg a nie 26 cos zle zrozumialas byc moze mowa bylo TO 6 WEEKS i za kazdym razem kiedy cos wysla od nowa jest 6 tyg.

hej to znow ja moja sprawa dalej w toku 28 maja rzeszowski Rops odeslal wypelniony druk z potwierdzeiem wszystkiego co tyczy sie sprwy naszego benefitu i teraz czekamy na odpowiez ze strony UK troche to trwa ale moze w koncu dojdzie do skutku..

Dodam tylko ze jesli chodzi o CHB dla polakow rzeczywiscie to trwa do 26 tyg. A z wlasnego doswiadczenia powiem ze lepiej pisac do nich co jakis czas niz dzwonic.A za tak dlugie czekanie mozemy obwiniac naszych rodakow ktorzy pobierali zasilki rodzinne w obydwu krajach.Wytrwalosci znam dziewczyne ktora czekala 2 lata ale wszystko wstecznie jej zaplacili,od momentu zlozenia aplikacji.

heheh to nie jest dzieki Polakom tylko procedurom

Pomóżcie proszę i mi :(
6go lipca wysłałam aplikację o ChB wraz z aktem urodzenia mojej Niuni, szybko akt odesłali i podano juz nr referencyjny.
W piątek z kolei, 23go, dostalam kolejne aplikacje do wypełnienia dla osób z zagranicy. Przede wszystkim jest tam pytanie dotyczące pracy mojej i mojego partnera, zaczynajac od 01 maja 2003 roku, czyli co, jeśli od momentu jak tu w UK żyjemy, czyli od 01 list 2006 roku, mieliśmy po kilkanascie różnych prac, i na kontraktach i przez agencję, to muszę wypisywać wszystkie po kolei? Pokręcone to jest :o
I jeszcze odnosnie moich zasiłków pobieranych w Pl przez okres pobytu z Dzidzią w kraju (Ojciec Dziecka cały czas przebywał i pracował w UK). Po urodzeniu Córki mieszkałam z Rodzicami mojego Partnera i zasiłki pobierałam z GOPS właściwego dla miejsca zamieszkania mojego Partnera, natomiast moje miejsce zameldowania to zupełnie inny adres. Tak wiec jeśli w aplikacji pytają mnie o mój ostatni adres w Polsce, mam wpisać adres zamieszkania (ten na który pobierałam zasiłki) czy zameldowania? :???:
Dodam, że oczywiście wracając tu do UK wstrzymałam zasiłek rodzinny.
Dzięki i pozdrawiam! :)

Tak musisz wypisac wszystkich pracodawcow m, u ktorych pracowaliscie czy to takie dziwne :) Ostatni adres zamieszkania to adres zamieszkania a nie gdzie pobieralas zasilek jest osobne miejsce na wpisanie instytucji, ktora ten zasilek Ci wyplacala , do kiedy wyplacala ( chyba tez pytaja o sume )

Dzięki :)
Nooo, sorry ale dla mnie wypisywać wszystkie roboty tutaj to totalny bezsens... Jeśli dajmy na to pracę rozpoczęlibyśmy w UK w 2004 to mogłoby tego być po kilkadziesiąt adresów pracodawców... Wynajdywanie tego i wypisywanie im to porażka jakaś :/ No ale cóż jak trzeba to trzeba heh ;D

To znowu ja :tuptup:
Jeśli w marcu złożona została aplikacja na mojego Partnera o ChB na naszą Córę, a następnie ja w swoim imieniu, w czerwcu, zadałam im pytanie jak przebiega rozpatrywanie naszej aplikacji, czy możliwe jest, że zrobiłam błąd i anulowali wniosek z marca? Bo drugi z Rodziców znów złożył papier na to samo dziecko? Nie odzywali się z ChB od marca do czerwca więc wysłałam meilem zapytanie o nasz wniosek, odpowiedzieli, że nie mają aplikacji na takie dziecko. Nie wiem o co chodzi, czy aby ksiegowa, która niby wypełniała nam papiery o ChB drogą internetową czegoś nie kręci. Sądzę, że jeśli na moją Córkę wniosek został złożony w marcu na nazwisko mojego Partnera i podane były także tam moje dane, a później ja pytam w czerwcu o postęp w rozpatrywaniu, to ChB poinformowałby mnie o tym, że w marcu na Ojca wniosek został złożony i sprawa wygląda tak i tak. Czy mam rację? A dostałam meila od nich, że wniosku na to dziecko nie ma i przysłali mi aplikację do wypełnienia. Jestem w kropce :rolleyes:

Najlepiej zadzwonic i sie zapytac,najlepiej niech zrobi to ojciec dziecka skoro na jego nazwisko bylo skladane child benefit.Z drugiej strony jesli przyslali ci wniosek to chyba rzeczywiscie nie maja,A na przyszlosc najlepiej wysylac special delivery wtedy nikt nie moze ci powiedziec ze nie dostal.Chb jesli chodzi o Polakow jest rozpatrywany w trybie do 26 tyg. i to normalne ze w tym czasie sie nie odzywaja.Ja zawsze po wyslaniu czegokolwiek dzwonie i pytam sie czy taki a taki dokument do nich dotarl.

Dopiero doczytalam poprzednie posty,oni maja wszedzie taki balagan ze naprawde najlepiej zadzwonic( i pisalas ze macie nr referencyjny ktory podajesz jak dzwonisz),bo przeciez w lipcu prosili cie o dokumenty,oni mogli tylko sprawdzic czy TY skladalas aplikacje i znajac ich tak bylo,bo nawet jesli ja skladalam aplikacje na siebie(wczesniej bylo na meza) to i tak wysylali zapytane o zgode dla meza.

Ostatnia edycja:
Dziewczyny, a jak miej więcej długo się czeka jeśli ktoś urodził dziecko tutaj w UK?

ja dalej czekam w ropsie w rzeszowie powiedzieli ze wszystko wypelnione wyslali 28 maja myslicie ze powinnam dzwonic juz do nich w anglii i pytac czy zaczekac jeszcze |?|

doczekałam sie pod sam koniec grudnia zlozylismy wniosek pierwszy o child benefit i w koncu jest zwrocili wszystkie pieniazki od daty zlozenia wniosku. dziekuje bardzo za pomoc i podpowiedzi w tej kwestii na forum

A u mnie z kolei pieniądze nie zostały zwrócone wszystkie :o W listopadzie przysłali łaskawie zapytanie na kogo w końcu ma być wniosek, odpisaliśmy, że na Męża i w grudniu 21go otrzymaliśmy kasę ale o 200 funa za mało! Niunka urodziła się w list. 2009, do kwietnia 2010 pobierałam rodzinne w Pl - oczywiście sprawdzili to (wiem, bo znajoma pracuje w Urzędzie, niektórzy wciskają kit, że to nie jest sprawdzane, a więc JEST) Suma sumarum od końca kwietnia 2010 został mi przyznany ChB w wysokości 20.30 funa, ale jak napisałam zwrot otrzymałam za niski! Jakby tego było mało, ledwo dostałam pieniądze na konto, zaraz otrzymalismy pismo, że niestety obniżają mi od stycznia ChB do 13.40 funa :o Z jakiej racji skoro mamy tylko jedno dziecko? Ja nie pracuję tylko Mąż. Zna ktos odp. czy pozostaje mi tylko dzwonić :roll: Pozdrawiam!

:mad: Wiecie co, gorszego za przeproszeniem bajzlu nie widzialam... Dzwoniliśmy do ChB i okazało się, że dostajemy niższą stawke bo rzekomo mój Partner pobiera już ChB na starszą Córkę!?!?!?!?!!!!! Super, tylko że żadnego drugiego dzieciaka nie ma!!!!!! Ot tak po prostu jak się okazało taki delikatny błąd z ich strony ( bo ktoś ma podobne nazwisko do męża), nic specjalnego prawda, wszystko jest ok gdy ONI się pomylą..... Nie wiadomo czy śmiać się czy płakać.... ZGROZA :o Teraz to my musimy jeszcze pisać do nich listy z prośbami o uregulowanie HA HA HA i łaskawie czekać na zwrot należnych pieniędzy..........

Powrót