Witam,
znalazłam się również w podobnej sytuacji - otóż ta firma złożyła na mnie pozew że niby udostępniałam te pliki specjalnie... podczas gdy nie miałam zielonego pojęcia, że je w ogóle mam :/
niestety widziałam dokumenty dotyczące sprawy tylko przez chwilę, na komisariacie kiedy składałam zeznania, i niezbyt przyglądałam się im, z resztą jeśli dobrze zrozumiałam, to póki co nie mam do nich dostępu (do dokumentów).. chyba że sprawa trafi do prokuratury :]
Jeśli dobrze zrozumiałam wtedy policjanta, to moja sprawa ruszyła już chyba niby w 2010 lub 2011 roku. Przyznam nie uśmiecha mi się płacić za coś czego nie zrobiłam, ani nie chcę iść do prokuratury by nie stresować rodziny (chociaż obawiam się, że bez tego się nie obejdzie?

)
Od złożenia zeznań, moja przygoda z Longpress na dzień dzisiejszy wygląda tak:
1) wysłałam do nich list przeprosinowy z prośbą o oddalenie zarzutów
2) w odpowiedzi dostałam prośbę o podanie mojego nicka by mogli zadecydować co dalej ze mną zrobić
3) podałam im swojego nicka, ale dopisałam że nie robiłam tego specjalnie, że to był przypadek, oraz powołałam się na to, że na chomiku był tylko link/odsyłacz do pobrania, a nie że ta książka się u mnie znajdowała,
4) dziś otrzymałam list że mogę iść na ugodę, lub sprawa trafia do prokuratury..
jak wcześniej napisałam, nie poczuwam się do winy, gdyż nie wrzuciłam tego czegoś na chomika specjalnie, w ogóle jak nawet się nad tym zastanawiałam, to w moim przypadku jest to wręcz
niemożliwe bym zrobiła to świadomie i specjalnie..
nie chcę płacić kary, a jeśli mi przyjdzie do zapłaty 25tys to nie wiem kiedy się wypłace :/ mam 22 lata jestem studentką i nigdy nawet nie pracowałam (wiem, trochę wstyd..) ani nie pracuje, całą kwotę będą musieli pokryć moi rodzice, a oni też kokosów nie zarabiają..
bardzo proszę o jakąś pomoc..
Pozdrawiam,
Magda
[edit]
na ich stronie jest:
"Możliwość uzyskania licencji na rozpowszechnianie materiałów "Italiano - Metodo Diretto" z języka włoskiego wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2006 roku.
Możliwość uzyskania licencji na rozpowszechnianie materiałów "Deutsch Direkte Methode" z języka niemieckiego oraz "English Grammar" z języka angielskiego wchodzi w życie z dniem 1 września 2006 roku."
a jeśli dobrze zrozumiałam, we wcześniejszych postach AndrzejWojcik pisałeś, że prawa do tych książek mają dopiero od 2013 roku?