Chorobowe, urlop a praca tymczasowa

• Autor wątku Autor wątku Anna345y
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anna345y

Użytkownik
Odpowiedzi
180
pracowałam w okresie 15/10 - 30/11 jako pracownica tymczasowa

w okresie od 28/10 do 30/11 chorobowe

pracodawca wskazuje że urlop mi się nie należy bo nie przepracowałam 30 dni (nie pozostawałam do dyspozycji) , bo byłam na chorobowym

ponadto za miesiąc listopad (cały miesiąc na chorobowym) otrzymałam 1500 zł wypłaty (moja pensja brutto 3500),
pracodawca wskazuje ze tyle im wyszło w wyliczeniach i nie widzą żadnych podstaw aby coś korygować
za nie wypłacone wynagrodzenie chorobowe przez pracodawcę skarga do PIP? czy do ZUS-u?
pozew o wyplatę wynagrodzenie chorobowego/zasiłku?

Ostatnia edycja:
Przed ta praca pracowalas w innym miejscu? Kiedy zakonczylas poprzednia prace? Twoj staz pracy na UOP ile wynosi?

Tak, 10 dni przed podjęciem tej pracy zakończyła mi się poprzednia umowa (pełny etat), świadectwo pracy zostało przedłożone w nowym zakładzie pracy.

Staż chyba nieistotne bo to praca tymczasowa więc inne zasady naliczania urlopu (ponad 10 lat staż, lecz obecnemu pracodawcy przełożyłam tylko ostatnia umowę)

1. Skarga na niewyplacone w całości chorobowe do PIP czy do ZUS-u?
2. Skarga na nie wpłacony urlop mogę wysłać e-mailem do PiP (siedziba formy w innym miescie, na Umowie podpisane że umowa zawarta w innym miescie)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Anna345y napisał:
i (nie pozostawałam do dyspozycji)
Pozostawanie w dyspozycji to także wszystkie nieobecności usprawiedliwione
1 do PIP
2 tak e skargą - odnośniki są na stronach

mój pracodawca uważa że pozostawanie do dyspozycji to tylko te dni które przepracowałam, a że nie przepracowałam 30 dni więc urlop mi się nie należy, dni na chorobowym nie liczy się jako pozostawanie do dyspozycji (wskazuje że praca tymczasowa ma inne zastosowanie w kwestii urlopu niż zwykła umowa o pracę (standardowa))
przytacza np: moderacja .......

Anna345y napisał:
pracowałam w okresie 15/10 - 30/11 jako pracownica tymczasowa

w okresie od 28/10 do 30/11 chorobowe

a jaka jest podstawa wynagrodzenia chorobowego w ww. przypadku (wynagrodzenie wskazane w Umowie) jest tam stałe miesieczne wynagrodzenie podane
jeśli Umowne wynagrodzenie wynosi 4000 brutto to podstawa zasiłku chorobowego wynosi 4000/100*13,71 tj. 3450 (ok)?

Ostatnia edycja:
Pracodawca jest w błedzie - złóz skarge do PIP
Okresem pozostawania w dyspozycji pracodawcy użytkownika jest okres, na jaki agencja skierowała pracownika tymczasowego do wykonywania pracy tymczasowej na rzecz pracodawcy użytkownika - urlop też odlicza od tego miesiaca ?

Podstawa to nie tylko wynagrodzenie zasadnicze , do tego moga dojść dodatki , premie , nocne , nadgodziny
https://www.zus.pl/swiadczenia/zasilki/zasilek-chorobowy/podstawa-wymiaru/dla-pracownikow

Lektura dla pracodawcy
https://www.saos.org.pl/judgments/content/250319.html

Ostatnia edycja:
A mam pytanie jeśli skarga DO PIP nie posługuje (PIP zajmie stanowisko że on jest do rozstrzygania sporow) to kwestii że w mojej ocenie zniżył wynagrodzenie chorobowe/zasiłek chorobow, przeliczajac to nieprawidłowo (wziął pod uwage pracodawca tylko czesc wynagrodzenia ponieważ przepracowalam pół miesiąca i sumę wynagrodzenia za te pół miesiąca podzielil przez 30 mnożąc przez liczbę dni chorobowego) to spory rozstrzygają Sądy czy ZUS?

Inf z kadr:
Podstawa wynagrodzenia chorobowego ustalana jest z października 2019. Wynagrodzenie 2873,00 Pani otrzymałby za cały miesiąc pracy.

Październik - 23 dni roboczych
Zacząła pracę 9.10 była zobowiązana przepracować 17 dni

2873,00/23= 124,91
124,91*17= 2123,47

2123,47-13,71%=1832,34 - podstawa wynagrodzenia chorobowego.
1832,39*80%=1465,91
1465,91/30=48,86 wynagrodzenie chorobowe za 1 dzień niezdolności do pracy.

48,86*23 dni choroby=1123,78

1123,78-skł. zdrowotna i podatek = 1018,77 do wypłaty takie kwiatki stworzyła kadrowa....

W mojej ocenie powinno być tak:
Za pazdziernik

Praca i choroba od 9 października = 23 dni kalendarzowych choroby

2873 - 13,71% :30 x 80% = 66,11 zł brutto za 1 dzień choroby

66,11 x 23 dni :

66,11 x 23 dni = 1.520,23 zł brutto wynagrodzenia/zasilku za czas choroby, (odliczyc zdrowotną 9% i podatek 17%)

Netto 1.330,58 zł

Ostatnia edycja:
Anna345y napisał:
to spory rozstrzygają Sądy czy ZUS?
Sady
PIP po rozpatrzeniu skargi na wysokość "chorobowego" wyda Tobie odpowiedź na piśmie i uzasadni czy skarga była zasadna czy też nie i pouczy co dalej możesz zrobić . Jak bedzie zasadna to sam moze nakazać pracodawcy przeliczyć na nowo

Kiedyś miałam sytuację że PIP odpowiedział wprost (w innym przedmiocie), my nie jesteśmy od rozstrzygania sporów (wyroki są zarówno na korzyść jednej i drugiej strony). Tylko Sąd może rozstrzygnąć kto ma rację... :)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
W tym przypadku PIP może wydać nakaz jeżeli inspektor wyliczy podstawę tak jak TY
Nie licze wynagrodzeń ,powinnaś zaczekać na odpowiedz Siisii

Płatnik błednie wyliczył zasiłek chorobowy

Moj były pracodawca błędnie wyliczył wynagrodzenie chorobowe/ zasiłek chorobowy odmawia sprostowania błędu.

Rozumiem że ZUS-u powinnam zwrócić się w tej sprawie
Tylko do którego hmm do miejsca siedziby pracodawcy (inne miasto) czy miejsca gdzie świadczyłam pracę? (Pracowałam w ramach pracy tymczasowej agencja pracy)

@Anna345y - Nie zakładaj nowych wątków dot.: tego samego lub podobnego tematu. Dla porządku - posty umieszczaj w jednym wątku.
Nie wklejaj całego cytatu z postu powyżej.

Twoje wyliczenie jest złe, gdyż dla pracowników tymczasowych, którzy zostali zatrudnieni w trakcie m-ca /w tym zachorowali/ - podstawę chorobowego wylicza się inaczej.
Od wynagrodzenia 2873 zł, podstawa jak i stawka za 1 dzień chorobowego została wyliczona prawidłowo.
Nie wiem tylko, co to jest za zapis:
Anna345y napisał:
Przecież Twoje chorobowe w m-cu październiku trwało 4 dni, a w listopadzie 30 - skąd 23 dni choroby?
Nie wiem w jaki sposób naliczyli Ci chorobowe: czy oddzielnie za październiku a potem listopad, czy połączyli te dni?

Czy oprócz chorobowego otrzymałaś wynagrodzenie za 13 dni pracy w październiku?.

Ostatnia edycja:
Siisii napisał:
Twoje wyliczenie jest złe, gdyż dla pracowników tymczasowych, którzy zostali zatrudnieni w trakcie m-ca /w tym zachorowali/ - podstawę chorobowego wylicza się inaczej.
moje czy pracodawcy?

chorobowe w m-c 10/2019 trwało 23 dni... od 09/10 - 31/10, umowa zawarta na okres 09/10 - 30/11
Pracodawca tak wyliczył wynagrodzenie: 2873 to miesięczne wynagrodzenie za cały miesiąc
2873,00/23= 124,91
124,91*17= 2123,47
2123,47-13,71%=1832,34 - podstawa wynagrodzenia chorobowego.
1832,39*80%=1465,91
1465,91/30=48,86 wynagrodzenie chorobowe za 1 dzień niezdolności do pracy.

1123,78 należne chorobowe za 23 dni choroby za m-c 10/2019

za listopad oddzielnie pracodawca wyliczył wynagrodzenie, przyjmując podstawę z października tj. 1832,34
1465,80 należne chorobowe za 30 dni chorobowy za m-c 11/2019

pracodawca przy swoim wyliczeniu powołuje się na:
"„Jeśli niezdolność do pracy powstała w pierwszym kalendarzowym miesiącu zatrudnienia, a okres na jaki została zawarta umowa o pracę tymczasową jest krótszy niż miesiąc kalendarzowy (umowa o pracę zaczęła się w trakcie miesiąca albo zaczęła się i skończyła w trakcie miesiąca), to wynagrodzenie pracownika tymczasowego powinno zostać uzupełnione jedynie do okresu, na który została zawarta w tym miesiącu umowa o pracę tymczasową, z tytułu której powstało prawo do zasiłku, z uwzględnieniem zasady przedstawionej w pkt. 324”"
przykład: Pracownik tymczasowy był zatrudniony w agencji pracy tymczasowej na podstawie umów o pracę od 3 do 12 grudnia (7 dni roboczych) i od 14 do 21 grudnia (6 dni roboczych), (...)

_ moja Umowa nie była zawarta na okres krótszy niż miesiąc, skąd więc podstawa aby przyjąć takie rozliczenie jakie przedstawił pracodawca...

Ostatnia edycja:
Z uwagi na niejasności i brak konkretnych dany
ch /nie posiadamy kart wynagrodzeń/ - na forum tego problemu nie rozwiążemy. Proponuję zwrócić się na piśmie do ZUS-u o przeprowadzenie kontroli i sprawdzenie wyliczenia podstawy chorobowego.
Po kontroli, zaniżona wysokość świadczenia chorobowego wraz z odsetkami zostanie wyrównana.

Siisii napisał:
Proponuję zwrócić się na piśmie do ZUS-u.
W przypadku ZUS-u występuję rejonizacja? Ja miasto X, pracodawca uzytkownik miasto X Platnik(pracodawca) miasto Y

A czy w przypadku gdy pracownik tymczasowy miał zawarta Umowę od 09/10/2019 do 30/11/2019 I przez cały ww. Okres przebywał na chorobowym to jaką podstawę chorobowego należy przyjąć za miesiąc 11/2019?
- Za niepełny miesiąc 10/2019 2123,47 (minus 13,71%)
- 2873 (minus 13,71) wskazaną w Umowie?

Ostatnia edycja:
Art. 43./ ustawy zasiłkowej/. Podstawy wymiaru zasiłku nie ustala się na nowo, jeżeli między okresami pobierania zasiłków zarówno tego samego rodzaju, jak i innego rodzaju nie było przerwy albo przerwa była krótsza niż 3 miesiące kalendarzowe.

Uważam, ze w/w przepis dotyczy również Twojej sytuacji, być może, że jest wyjątek dla pracowników tymczasowych. Konkretnych wyjaśnień nie ma, więc nie ma co domniemywać, tylko uzyskać konkretną odpowiedź z ZUS.

dziękuje, tylko do jakiego ZUS-u należy złożyć wniosek?
- do ZUS-u właściwego dla siedziby pracodawcy (agencji pracy tymczasowej)
- do ZUS-u właściwego na miejsce wykonywania pracy dla pracodawcy użytkownika
- do ZUS-u właściwego dla mojego miejsca zamieszkania

ZUS ma jakieś gotowe (wymagane) formularze na tą okoliczność?
czy opisać ww. sytuację wraz z zatytułowaniem pisma "Wniosek o kontrole w zakresie sprawdzenia prawidłowości wyliczenia podstawy chorobowego"?

Ostatnia edycja:
Powrót