Chwilowki , jak poradzic sobie ze spłatą? POMOCY

• Autor wątku Autor wątku wisnia180
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wisnia180

Użytkownik
Odpowiedzi
55
Witam. Bardzo proszę o pomoc, zaciągnęłam kilka chwilówek vivus, wonga,filarum, netcredit... wpadłam w pętle kredytową nie wiem jak poradzić sobie ze spłatą tych pożyczek, z netcredit przyszło pismo od inkassao ze mam trzy dni na spłacenie mojego zadłużenia, jeśli nie spłacę grozi mi sąd a później komornik. Chce to spłacić ale ta oto firma nie che zgodzić się na raty, nie wiem czy przez tel mnie tylko straszyli czy jak. Nie pracuje, cały czas szukam pracy. Czy jest możliwość porozumienia się z inkasso? Proszę o pomoc . :(

Prawdopodobnie nie ma możliwości porozumienia. Do wszystkich, którzy szukacie pomocy w temacie "chwilówki". Nie wolno mieć tam długu !!! Jeśli nawet, to tylko z jednej chwilówki można jakoś wyjść poobijanym. Z dwóch jest już bardzo ciężko. Ludzie, chwilówki są tylko dla ludzi bez żadnych problemów finansowych i raczej są kaprysem. Na pewno nie pomocą finansową. Jak spłacić chwilówkę bez dochodu? A kilka? ...

Niestety miałam trudną sytuacje i musiałam wziąć chwilówkę, nie był to mój kaprys. Do banku nie miałam po co iść ponieważ musiałabym się okazać dochodami. Teraz mam problem i proszę o pomoc jak mam się z tego wydostać , długi chce spłacać ale nie wiem jak się za to zabrać... Jestem młodą osobą nie chce być ani w BIG ani w BIK.

Chwilówki sa wazne 3 lata jesli w ciagu 3 lat nie pójda do sadu to jest przedawnione Mozesz oczywiscie spłacac na raty powiedzmy dla kazdego po 20 zł wykazujesz dobra wole zeby spłacic dług oczywiscie jesli pójda do sadu to wtedy przedstawisz dokumenty ze spłacasz i prosisz sad zeby ci to rozłozyli na raty .Mozesz to olac i czekac 3 lata decyzja nalezy do ciebie

Oczywiście że nie oleje.Dziekuję za pomoc

Pamietaj ze długi chwilówki kredyty bankowe sa to sprawy cywilne pozdro

Dodałbym jedną rzecz.
Tzw. chwilówki często będą chciały Ci policzyć dodatkowe koszty np. za windykację, wysłane monity.
Pamiętaj, że nie mają prawa obciążać Cię takimi kosztami, takie zapisy są niezgodne z prawem (patrz np. Rejestr Klauzul Niedozwolonych UOKiK).
Zapewne będą Ci mówić, że podpisałaś umowę i według niej musisz zapłacić np. 50zł za wezwanie do zapłaty, lecz nie daj się oszukać.
Nawet jeśli podpisałaś umowę zawierającą takie punkty - to są one nieważne (umowa nie stoi ponad prawem).
Jedyne co musisz zapłacić to: koszt całkowity pożyczki (czyli kwota, którą miałaś spłacić w danym terminie) + odsetki za zwłokę.

Ponadto, mogę z własnego (niestety) doświadczenia powiedzieć, że chwilówki będą Cię straszyć sądem, natomiast nie zrobią tego "od razu". Przez kilka miesięcy (a czasem i ponad rok) będą starali się od Ciebie zwindykować pieniądze na własną rękę.
Także rada - spłacaj, spłacaj regularnie, tyle ile możesz.
Jeśli to olejesz, to będzie się to ciągnąć za Tobą.

Zapewne większosć firm się nie zgodzi na raty, bo firmom windykacyjnym zależy na "osiągnięciach" i na tej podstawie wypłaca im się wynagrodzenie. Dlatego też chcą spłaty całości i to najlepiej w ciągu trzech dni.

A jeśli chodzi o sąd i komornika - to nie jest takie szybkie. Najpierw złoża pozew, zanim go dostaniesz trochę to potrwa (kilka tygodni zazwyczaj), później masz 2 tygodnie na sprzeciw/zarzuty i zanim sąd je rozpatrzy i wyrok się uprawomocni, to może potrwać - w sumie kilka miesięcy. A komornik może zacząć działać dopiero jak wyrok jest uprawomocniony.

Ostatnia edycja:
Niestety juz naliczyły kary 500zł nie powinnam tego płacić? Jak ja żaluje ze sie w to wplątałam... :(

Nie powinnaś.
Jeśli już zapłaciłaś, to można to odzyskać. Najlepiej po zakończeniu całej spłaty danej pożyczki. Można ich wezwać do spłaty, a jeśli nie zechcą, to złożyć pozew z związku z tzw. bezpodstawnym wzbogaceniem.

Jeśli jeszcze nie zapłaciłaś "kar" - nie płać i spłacaj tylko to, co należne.
To, że "naliczyli" kary, nie zobowiazuje Cię do spłaty.
Przy spłacie warto w tytule przelewu wskazać, że placisz "koszty całkowite pożyczki XX" lub "odsetki za spóźnienie" itd. Jeśli kiedys w przyszłości będą Cię chcieli pozwać o zapłatę tych "kar", to wystarczy się tylko powołać na tzw. abuzywnośc klauzul.

https://uokik.gov.pl/rejestr_klauzul_niedozwolonych2.php - Rejestr Klauzul Niedozwolonych, szukaj np. pod nr 4066, 4070, 4090, 5331, 6209 i wiele innych..

[...] - tutaj można uzyskać bezpłatne porady np. w sprawie tych zakazanych klauzul
Zawsze też można zapytać lokalnego Rzecznika Praw Konsumenta.

Spłacaj i nie bierz już więcej chwilówek :)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie mam zamiaru, wpakować sie w takie... I nikomu tego nie życzę, dziękuję za informację.

Przed podpisaniem jakiejkolwiek umowy o pożyczkę trzeba czytać regulamin! W nim jest napisane, czy możesz przedłużyć spłatę. Teraz ma wejść nowa ustawa, która ukróci patologię chwilówek.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót