Ciąża a bezrobocie

• Autor wątku Autor wątku mara4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mara4

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Dzień dobry,

pokrótce opiszę problem. Dnia 26 maja 2014 wróciłam do pracy po urlopie macierzyńskim, z dniem 31.09.2014 zostałam zwolniona. Dnia 1.10.2014 dostałam umowę o pracę na okres próby (3 miesiące), do dnia 31.12.2014 umowa to została przedłużona o kolejne 3 miesiące umowę o pracę do 31.03.

Mam pytanie, czy jeżeli zajdę w ciążę i umowa nie zostanie przedłużona, to jakie świadczenia finansowe przysługują mi z bezrobocia lub Zusu? Wiem, że jak będę powyżej 12. tygodnia to umowa automatycznie się wydłuży do porodu, ale mi chodzi o mniejszą ilość tygodni ( np jak się okaże że jestem w 5 tyg ciąży i umowa wygaśnie)
Proszę o pomoc.

Jeśli urodzi Pani w trakcie pobierania zasiłku dla osób bezrobotnych lub w ciągu miesiąca po jego zakończeniu, to okres pobierania zasiłku ulegnie przedłużeniu o czas, przez który przysługiwałby, zgodnie z odrębnymi przepisami, zasiłek macierzyński.
Prawo do zasiłku dla bezrobotnych przysługuje osobie, która w okresie 18 miesięcy poprzedzających rejestrację przepracowała 365 dni (lub np. przebywała na zasiłku chorobowym po ustaniu zatrudnienia) i uzyskiwała co najmniej minimalne wynagrodzenie, od którego odprowadzane były składki na ubezpieczenia społeczne i Fundusz Pracy (zasiłek chorobowy był naliczany od co najmniej minimalnego wynagrodzenia.

Bardzo dziękuję za odpowiedź

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót