Ciąża a szkoła

• Autor wątku Autor wątku agata1718
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agata1718

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam. Mam pewien kłopot otóż, jestem w ciąży mam 17 lat w lutym 18. Chodziłam do szkoły zawodowej w zawodzie piekarz w czerwcu zwolniłam się z piekarni w której miałam praktyki przez wakacje nie szukałam praktyk we wrześniu miałam iść do cechu który miał mi je znaleźć miałam tam iść w czasie kursu zawodowegi który trwał 4 tygodnie w drugim tygodniu kursu dowiedziałam się że jestem w ciąży dokończylam kurs i kazali mi zabrać papiery ze szkoły mówiąc że nikt mnie nie zatrudni a możliwość pozostania w szkole mam tylko z umową.Zostałam bez szkoły , dziewiątego listopada przyszedł list z gminy do rodziców z prośbą wyjaśnienia gdzie chodzę do szkoly a jeżeli tego nie robie to dlaczego. Słyszałam że można przerwać naukę jeżeli do 18 r.ż zostało mniej niż pół roku. Chciałam zapytać czy to możliwe i czy opisanie i wysłanie do gminy wyjaśnienia tego dlaczego nie chodzę do szkoły coś da. szkoły zaoczne skończyły rekrutacje a nastepna w lutym .... Bardzo prosze o pomoc z góry dziękuje

Warunkiem pobytu w zawodówce jest umowa o prace jeżeli nie mam zatrudnienia nie moge w niej byc to nie wyrzucenie

Ale jaką pomoc? Jeśli szkoła stawia warunek zatrudnienia w piekarni, to zatrudnij się w piekarni i tyle.

Jak czytasz to ze zrozumieniem. Nie mogę się zatrudnić bo żaden pracodawca nie podpisze mi umowy ponieważ jestem w ciąży ....:mad:

to może jasno napisz czy oczekujesz porady, co zrobić żeby się nie uczyć i gmina się odczepiła czy jak kontynuować naukę?

Chcę żeby się odczepili ... ta cała gmina. Co muszę im odpisać żeby dali mi spokój ?

a odpowiedz na pytanie zawarte we wpisie #2?

Nie mam nic takiego ponieważ to nie było wyrzucenie, po prostu nie spełniałam warunków ( nie mam umowy o prace)

Nie nie figuruje jako uczeń. Poprostu kazali mi zabrać papiery, nie wiem czy to podchodzi pod wyrzucenie

Przyszło mi pismo z gminy że nie należe do żadnej szkoły ( zostałam skreślona z listy uczniów )

agata1718 napisał:
zostałam skreślona z listy uczniów

W opraciu o jaką podstawę prawną? Czy taka zawarta w pismie jest?

II SA/Wa 142/13 - Wyrok WSA w Warszawie z 2013-05-21

Z cytowanego przepisu wynika, że postępowanie to wszczyna uchwała Rady Pedagogicznej (art. 41 ust. 1 pkt 5 powołanej ustawy), a następnie wymagane jest zasięgnięcie przez dyrektora szkoły opinii samorządu uczniowskiego, jako organu społecznego ulokowanego w systemie oświaty. Warunek ten jest spełniony przed wydaniem decyzji w przedmiocie skreślenia z listy uczniów wówczas, gdy opinia samorządu uczniowskiego została wydana w trybie działania organów samorządu, określonych w regulaminie samorządu. Taką decyzję administracyjną wydaje się na piśmie. Nie istnieje żaden wzór urzędowy, blankiet takiej decyzji. Wydając ją dyrektor (kierownik szkoły) winien opierać się na treści art. 107 k.p.a.

Nie ma nic takiego poprostu kazali mi zabrać papiery i tyle z gminy przyszło że zrezygnowałam z nauki w szkole ... Chcę sie tylko dowiedzieć co mam odpisać gminie żeby dali mi spokój z tą szkołą ...

Nałożenia grzywny na rodziców jeszcze nie było... Wydaje mi się że opiszę im sytuacje to znaczy że zaszłam w ciążę, nie miałam praktyk z tego powodu i musiałam zrezygnować ze szkoły. Wyślę to do gminy może coś to da i decyzja gminy będzie pomyślna i nie nałożą tej grzywny :/

Jesli pani nie bedzie zachowala odpowiedniego trybu, to moze pani pisac cokolwiek i do kogokolwiek

Dobrze więc co muszę zrobić ?

Powrót