Ciąża,koniec umowy na czas określony a umowa na czas nieokreślony

• Autor wątku Autor wątku Ivina
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam,
Mam pytanie do tych posiadających pewną wiedzę :
Mam umowę na czas nieokreślony, właściwie miałam-wczoraj dostałam wypowiedzenie z tyt.likwidacji stanowiska pracy. W firmie pracowałam ponad 2 lata, więc mam 1 miesiąc wypowiedzenia - do 31 maja. Jeśli w okresie wypowiedzenia zajdę w ciążę (już wcześniej miałam taki zamiar :) ), to czy pracodawca powinien przywrócić mnie do pracy? Czy mogę wnieść o zmianę działu lub stanowiska, itp.? Czy należy mi się później zasiłek macierzyński?
Jak udowodnię, że jestem w ciąży, tzn. z jaką dokłądnością jeśli zajdę w ciążę np. 15 maja? Czy lekarz jest w stanie stwierdzić z dużą dokłądnością ciążę? W jakim terminie muszę przedłożyć zaświadczenie o ciąży mojemu pracodawcy? Lub w jakim terminie muszę go poinformować?
Proszę o pomc. Z góry dziękuję.

Jeśli dowiesz się się, że zaszłaś w ciążę w trakcie wypowiedzenia, masz 7 dni na dostarczenie do pracodawcy pisma i zaświadczenia o stanie ciąży. Pracodawca ma obowiązek uznać wypowiedzenie za bezskuteczne.
Zasiłek macierzyński będzie przysługiwał.

A ja mam bardzo proste pytanko.
Czy to wszystko oznacza, że jeśli kobieta ma umowę na czas określony do np. 31lipca a w ciążę zaszła na początku czerwca to pracodawca nie ma obowiązku przedłużyć umowy?
*W myśl tego co przeczytałem muszą minąć 3 miesiące tak?

Tak, aby pracodawca mógł przedłużył umowę, okres ciąży musi być ponad 12 tygodni.

Witam serdecznie,
Podejrzewam u siebie początek ciąży, kłopot w tym że mam umowę na czas określony, która wygasa 31.10.12 Nie jestem pewna czy pracodawca przedłuży ze mną umowę. Jeśli powiadomię pracodawcę w połowie sierpnia o ciąży, to będzie musiał mi przedłużyć umowę do czasu porodu?

Jesli w dniu zakonczenia umowy bedziesz w conajmniej 12 tyg ciazay pracodawca umowe przedluzy do dnia porodu. Konieczne bedzie przedstawienie zaswiadczenia o ciazy.

Witam. Mam problem, dostałam właśnie umowę na zastępstwo, do czasu kiedy osoba którą zastępuję wróci.Planuję ciążę , ale narazie nie wychodzi, :), boję się że jak zajdę w ciąże to mi nie przedłużą umowy. Czy to prawda że umowy na zastępstwo pracodawca nie ma obowiązku przedłużac do czasu porodu???\
Z góry Dziękuję za odpowiedz.

kurcze lipa!!
Niewiem co robić bo niewiadomo kiedy ta osoba wórci też jest w ciąży i niewiadomo czy nie będzie brała urlopu wychowawczego.
Czyli jak nie przedłuża to automatycznie nie mam już prawa do zasiłku macierzyńskiego??

Witam,
mam kłopot i nie wiem za bardzo co z tym zrobić. Mam umowę na czas określony przedłużoną do dnia porodu, poprosiłam pracodawcę o wystawienie zaświadczenia o zarobkach i na zaświadczeniu zaznaczył mi że mam umowę na czas nieokreślony. Czy w związku z tym mogę przypuszczać, że przedłużył mi umowę? Bo nic z tego nie rozumiem:(. Proszę o pomoc :)

Należało zapytać pracodawcy. U nas nie ma wróżki i nie wiemy co zamierza pracodawca.

Witam mam pewien kłopot i prosze o radę , otóż moja koleżanka dostała umowe o prace na rok czasu po przepracowanych 36 dniach odeszła na zwolnienie lekarskie poniewaz okazało sie ze jest w ciąży i ma zagrożoną.Chce zapytać w jej imieniu czy po tych dniach należy jej się zasiłek z ZUSU jak to wyglada prosze o odpowiedż.Tysia;)

Za pierwsze w roku 33 dni choroby wynagrodzenie chorobowe wypłaca pracodawca ze swoich środków. Od 34-dnia zasiłek chorobowy wypłaca ZUS lub pracodawca, jeśli jest upoważniony do wypłaty.

Witam,

Mam druga umowę na czas określony do końca wrześnie 2013 roku. Nie jestem pewna czy zaszłam w ciąże( dzisiaj się dowiem), ale jeśli by tak było to czy pracodawca podpisze ze mną 3 umowę na czas nieokreślony? Bo to by była wtedy trzecia umowa. A z tego co wiem podpisując 3 umowę o pracę musi być na czas nieokreślony. Co w takim wypadku? I kiedy powiedzieć pracodawcy o ciąży? To mnie najbardziej martwi, ze zostanę okrzyczana i zwolniona...

A ta pierwsza umowa, to może była na okres próbny?

Nie. Odbywałam staż przez 3 miesiące. Potem podpisano ze mną umowę na zaś określony. Potem podpisano drugą czyli do końca września. Od października mogłaby być 3 ale z tego co wiem powinna być na czas określony. Chciałabym się dowiedzieć co w takim wypadku?

Powrót