Ciąża,koniec umowy na czas określony a umowa na czas nieokreślony

• Autor wątku Autor wątku Ivina
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Tak, l4 nie będzie w tym przypadku "przykrywką" lekarz proponował mi l4 już wizytę wcześniej ale teraz niestety sam jest na urlopie. Chciałam być fair i nie kończyć tak pracy... Tym bardziej że są sprawy z którymi tylko ja sobie radze i trochę zajmie jak je komuś przedstawię i nauczę działania.

Wybacz, że tak dociekam ale popatrz z boku i sama to przeczytaj raz jeszcze " l4 nie będzie w tym przypadku "przykrywką" lekarz proponował mi l4 już wizytę wcześniej " co to za lekarz?! I jak to nie będzie przykrywką? Sorry ale jezeli są złe wyniki i ciąża jest zagrożona to lekarz "nie proponuje" tzw. L4 ale je wystawia bo w przypadku gdyby coś się stało i będziesz mieć np. później pretensje do niego to później cała dokumentacja jest wnikliwie analizowana i padnie stwierdzenie" to czemu pan nie wystawił L4 wcześniej dnia ..." ... śmierdzi przekrętem lub nieodpowiedzialnym lekarzem.

może inaczej. rozumiem jak wygląda to z boku nie znając całej sprawy. może bez wnikania w szczegóły mojego stanu zdrowia. Ciąża to nie choroba ale zajście w nią nie było łatwe i "typowe" przepraszam, ale więcej nie chcę opowiadać o szczegółach na forum. proszę tylko o odpowiedź czy będąc na l4 mam szansę na otrzymywanie pieniędzy. mojta ciąża nie jest zagrożona. lekarz decyzje o l4 pozostawił mnie ma medycznych wskazan raczej chodzi o moja psychikę i nerwy.

Moon_86 napisał:
mojta ciąża nie jest zagrożona. lekarz decyzje o l4 pozostawił mnie ma medycznych wskazan raczej chodzi o moja psychikę i nerwy.

Wybacz ale regulamin forum nie pozwala udzielać odpowiedzi jak ominąć/nagiąć prawo tak aby było "mi dobrze" czyli nie pomagamy w kombinowaniu .... ty jako ty nie jesteś osobom upoważnioną do wystawiania sobie L4 wtedy gdy ci wygodnie... więc to pytanie pozostanie bez odpowiedzi.

rozumiem jak to wygląda. prosiłam o informację czy l4 do czasu rozwiązania rozpoczęte przed końcem umowy na czas określony a przed rozpoczęciem trzeciego miesiąca ciąży upoważnia mnie do pobierania macierzyńskiego. pomimo wszelkich nadinterpretacji z Pani strony proszę o odpowiedź. A insynuowanie czy robię to celowo jest nie na miejscu tym bardziej ze nie jest to rozmowa w 4 oczy i nie do końca chcę opowiadać o swojej ciąży otwarcie.
Może dodam że ewentualne l4 nie będzie od lekarza ginekologa, żeby uspokoić Pani sumienie o nieuczciwym lekarzu prowadzącym ciążę.

Ostatnia edycja:
Moon_86
Kobieta.gif

Początkujący

Proszę nie kombinować.
Moon_86 napisał:
l4 nie będzie od lekarza ginekologa,
W tej sytuacji może być jedynie od psychiatry.

Witam.
Mam pytanie dotyczące umowy otóż pierwszą umowę miałam zawartą na okres próbny czyli 3 miesiące od 19.10.2010r. do 18.01.2011r.kolejną umowę dostałam od 19.01.2011r. do 31.01.2013r. po upływie tego terminu następna umowa zawarta jest od 1.02.2013r. do 31.01.2015r.W związku z tym kolejna umowa powinna być zawarta na czas nieokreślony?

Obecnie jestem w 7 miesiącu ciąży,termin porodu mam na połowę marca 2015r.i od samego początku jestem na zwolnieniu lekarskim ze względu na charakter wykonywanej pracy.Czy umowa będzie tylko przedłużona do dnia porodu?Jakie świadczenia będą mi przysługiwać?Dodam,że wszystkie te umowy są zawarte z tym samym pracodawcą.

Ostatnia edycja:
Witam wszystkich !
Mam ogromy problem ze swoim pracodawcą.
A więc tak...
Pracuję na umowę o pracę. Pierwsza umowa była na czas określony - próbna.
Drugą umowę również dostałam na czas określony ale już do czerwca 2016 roku. Tę umowę podpisałam z końcem listopada.
Około dwóch tygodni później dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Już dosyć wysoko, bo w 14 tygodniu ciąży. W związku z tym powiadomiłam o tym pracodawcę. Termin porodu to czerwiec/ lipiec 2015.
Jakie mogą być teraz tego konsekwencje ? Czy moja umowa pomimo tego, że wygasa z 2016 rokiem kończy się z dniem porodu dziecka ?
Co z l4 ? czy ZUS nie będzie się "czepiał" że ledwo po podpisaniu umowy poszłam na zwolnienie lekarskie ?

BARDZO proszę niech mi ktoś odpowie. Bardzo się tym wszystkim denerwuję.
Pozdrawiam.

Nadia2415 napisał:
.Czy umowa będzie tylko przedłużona do dnia porodu?

Tak, ale nie ma przeszkód aby pracodawca zawarł nową, kolejną umowę na czas nieokreślony.

Nadia2415 napisał:
Jakie świadczenia będą mi przysługiwać?

Pełny wymiar świadczeń macierzyńskich - 52 tygodnie.

Myszka.Miki napisał:
Czy moja umowa pomimo tego, że wygasa z 2016 rokiem kończy się z dniem porodu dziecka ?

Nie - zakończy się w dniu ustania umowy o pracę. Chyba, że przed zakończeniem umowy wrócisz do pracy i pracodawca wręczy wypowiedzenie.

Myszka.Miki napisał:
Co z l4 ? czy ZUS nie będzie się "czepiał"

Może, ale nie musi, nie ma reguły.

A teraz pytanie z czystej ciekawości....
Ta sama sytuacja tylko gdybym wiedziała wcześniej, a się nie przyznała pracodawcy to będą przysługiwały mi takie same "przywileje" jakie opisałaś mi powyżej ?

Podsumowując :
W mojej sytuacji pracodawca nie może w chwili obecnej rozwiązać ze mną umowy do czasu porodu. Po porodzie przysługuje mi normalnie urlop macierzyński płaty a umowa kończy mi się normalnie z dniem wygaśnięcia owej umowy.

Czy pracodawca ma obowiązek ode mnie wymagać zaświadczenia lekarskiego potwierdzające moją ciąże ? Zaświadczenie, w którym tygodniu jestem itp... ?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Myszka.Miki napisał:
będą przysługiwały mi takie same "przywileje"

Tak.
Podsumowując : 3 x tak.
Pracodawca nie ma obowiązku żądać zaswiadczenie o stanie ciąży, chyba ze względu na zakres wykonywania pracy, ale Ty również nie możesz korzystać z przywilejów dla kobiet w ciąży.

chyba ze względu na zakres wykonywania pracy napisał:
Nie pracuję w godzinach nocnych, ale za to pracuję po 12 godzin dziennie.
Czy w związku z tym pracodawca zażądał ode mnie takiego zaświadczenia ?

Nie rozumiem trochę tej drugiej części zdania, że również nie mogę korzystać z przywilejów dla kobiet w ciąży.

Tak w ogóle, bardzo dziękuję Ci za szybkie odpowiedzi. Jest to dla mnie naprawdę ważne w tym momencie. A stres mi nie służy ;)

Myszka.Miki napisał:
Czy w związku z tym pracodawca zażądał ode mnie takiego zaświadczenia ?

Tak, ponieważ możesz pracować tylko 8 godzin na dobę.
Art. 178. § 1.kp. Pracownicy w ciąży nie wolno zatrudniać w godzinach nadliczbowych ani w porze nocnej. Pracownicy w ciąży nie wolno bez jej zgody delegować poza stałe miejsce pracy ani zatrudniać w systemie czasu pracy, o którym mowa w art. 139.

Myszka.Miki napisał:
nie mogę korzystać z przywilejów dla kobiet w ciąży.

...dlatego że:
Art. 185.§ 1.k.p Stan ciąży powinien być stwierdzony świadectwem lekarskim.
§ 2. Pracodawca jest obowiązany udzielać pracownicy ciężarnej zwolnień od pracy na zalecone przez lekarza badania lekarskie przeprowadzane w związku z ciążą, jeżeli badania te nie mogą być przeprowadzone poza godzinami pracy. Za czas nieobecności w pracy z tego powodu pracownica zachowuje prawo do wynagrodzenia.

Zapoznaj się z Kodeksem Pracy - Dział ósmy - "Uprawnienia pracowników związane z rodzicielstwem".

Dziękuję za wszystko !

Uspokoiłam się i przede wszystkim rozumiałam już co nieco.
Cieszę się, że nie stracę pracy ani związanych z tym przywilejów (urlop) macierzyński.

A z tym działem na pewno się jeszcze dokładnie zapoznam.

Stawiam dużą wirtualną kawę ! ;)

Pozdrawiam !

Witam.
Jeśli umowa do dnia porodu wygaśnie to będę już osobą bezrobotną?świadczenie będzie mi wypłacane przez 52 tygodnie,a później jak się skończy to czy mogę się starać o jakieś inne świadczenia czy nic już nie przysługuje?

Po zakończeniu pobierania zasiłku rodzicielskiego możesz zarejestrować się w UP z prawem do zasiłku dla bezrobotnych /o ile otrzymywałaś co najmniej minimalne wynagrodzenie/.

Powrót