Co mi się należy po zmarłym ojcu ?

• Autor wątku Autor wątku Soniak87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Soniak87

Stały bywalec
Odpowiedzi
527
Witam mam pytanie co mi się należy po zmarłym ojcu ?
Nie posiadam wiedzy co było tylko na niego.
Wiem tylko o działkach które sa w trakcie dzielenia ale co pozatym ? Jakieś pieniądze z konta ? Jakieś inne dobra ? Może coś z ubezpieczenia ?

Poradnik poradnikiem ale skąd mam wiedzieć co miał ile miał ? Na tej zasadzie dzielimy działki mam nadanie spadku.

My Ci na pewno tego nie napiszemy. Musisz wykazać się własną inicjatywą w tej kwestii. Podzwoń po rodzinie i popytaj. Wiesz, że zmarły zostawił działki. Udaj się więc przejrzeć księgi wieczyste lub dokumenty przechowywane w starostwie. Idź do banku, gdzie zmarły miał konto bankowe. Możesz złożyć pytanie do wydziału komunikacji o to, czy i jakie pojazdy były zarejestrowane na zmarłego. Miej na względzie, że niektóre instytucje mogą niechętnie udostępniać takie informacje powołując się na RODO, brak interesu prawnego itd. Prawdopodobnie będą bardziej skorzy do udzielania informacji jak już będziesz posiadać prawomocne postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku.

Mam prawomocne nabycie spadku zarówno bank w którym chyba miał konto ale nie jestem pewny jak i PZU mimo to zasłaniają się rodo.

Wiem że na ojca koncie bankowym były pieniądze nie wiem ile dostęp do nich miała mama czy mogła ona przywłaszczyć sobie wszystko i przelać na swoje konto ? z tego co wiem tak zrobiła. Ja mam sądowe nabycie spadku wraz z mamą i bratem 1/3 co mogę teraz zrobić aby część odzyskać ?

Powrót