Co można zabrać do więzienia

• Autor wątku Autor wątku emtek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Calamity Jane napisał:
(mam nadzieje nigdy tam nie trafic, bo chyba latami bym brudna chodzila).
Ja myślę, że gdy sytuacja "przyciśnie" to nawet osoba bardzo nieśmiała i krępująca się jest w stanie rozebrać się przy innych i umyć się.

Ostatnia edycja:
makaroniarka napisał:
Ja myślę, że gdy sytuacja "przyciśnie" to nawet osoba bardzo nieśmiała i krępująca się jest w stanie rozebrać się przy innych i umyć się.

Musialabym byc w akcie desperacji i po paru glebszych chyba 8-)

guest pisałam, że nie jest łatwo o pracę w ZK bo w ciągu pierwszych miesięcy najczęściej skazany jest tylko zbywany, żeby mógł pracować musi się wykazać, zasłużyć. Pisząc o opłacalności chodziło mi od strony pracodawcy, nie od strony skazanego, wiadomo zdarzają się tacy co wolą do góry tyłkiem leżeć niż popracować, jak wszędzie- bronić ich nie mam zamiaru, życie.

Vajla napisał:
guest pisałam, że nie jest łatwo o pracę w ZK bo w ciągu pierwszych miesięcy najczęściej skazany jest tylko zbywany, żeby mógł pracować musi się wykazać, zasłużyć. Pisząc o opłacalności chodziło mi od strony pracodawcy, nie od strony skazanego, wiadomo zdarzają się tacy co wolą do góry tyłkiem leżeć niż popracować, jak wszędzie- bronić ich nie mam zamiaru, życie.

hmmm.. moze i nie jest łatwo, ale: my z mężem czekalismy na odbycie kary więc zdążyliśmy zasięgnąć pewnych porad i od dnia osadzenia na każdej rozmowie z wychowawcą mąż prosił o pracę i chwalił się swoimi wszystkimi umiejętnościami-pisał ciągle prośby do dyrektora i efekt jest taki, że siedzi 2.5 miesiąca i od wczoraj pracuje (nieodpłatnie ale pracuje, więc jest zadowolony:) więc praca chyba jest ale trzeba gorliwie o nią sie upominać:)

W Twoim przypadku - zgadza się, ale T. na początku był w innym ZK, później ze względu na przeludnienie przeniesiono go do innego a tu od nowa śpiewka "gdzie Ci tak śpieszno? my Cię musimy poobserwować" :) a czas leci..:) naszczęście już pracuje ale troszke to trwało:)

Witam, czy ktos sie orientuje czy na smutnej mozna miec bluzy, kurtki z kapturem ?.

a na bialoleke do zk co mozna spedzilem na bialej pol roku ale w a.ś. a na 19go mam sie stawic do z.k. biala tez i ktos wie jak wyglada sprawa czajnika ile watt,i tyton jak zabiore ze soba tyton zeby krecic papierozy gilzy i maszynke czy wejde z tym czy musze kupic na miejscu z wypiski?wiem ze w tamtym roku pod koniec zakupy juz nie byly mozliwe wna widzeniu tylko z wypiski jak ktos mial wplacany chajs na konto i teraz jeszcze jedno ile zabieraja na kase "żelazną'?i od jakiej sumu czy dalej jest to 136zl bo pamietam ze bylo to 13x..?jak masz 200zl np zabieraja polowe ale jak suma ktora sie wnosi albo jak ktos wplaca z zewnatrz na konto osadzonego to juz polowe zabieraja,czyli wchodzisz i masz 500zl to na kase zelazna zabiora tez 13xzl czy ile?zna sie ktos jak to teraz tam jest i prosba zerknijcie na moj temat wklejam link

http://forumprawne.org/dyskusja-ogo...iac-ze-soba-ile-zk-bialoleka.html#post1448190

jak lepiej umiescic w innym dziale zeby otrzymac konkretna odpowiedz to prosze moda o przeniesienie tematu.wszystkie odpowiedzi mile widziane,thx-wolnosci!

Ostatnia edycja:
norbert78lwo napisał:
.... papierozy gilzy i maszynke czy wejde z tym ....

nasuwa mi się odpowiedź "nie,nie wejdziesz, odeślą Cię do domu" ,ale postaram się poważnie - wejdziesz z tym ,a artykuły uznane za niedozwolone w danym zk/aś trafią do depozytu . no i będziesz miał możliwość wykazania się aby je dostać do celi np. sprawowaniem itd. - wychowawca może poprzeć prośbę o wydanie , ale to nie znaczy ,że dostaniesz wszystko(np. kosmetyki - zapomnij o perfumach, dezodorantach czy nawet toniku ,który zawiera choć gram alkoholu - szkoda Twojego noszenia) możesz zabrać odzież,nawet tv itp. (czajnik nie pamiętam jakiej można było mieć mocy więc jak nie znajdziesz odpowiedzi w necie to zabierz taki ok.1000w),żywność powinna przejść ale z napojami może być problem.
co do "żelaznej kasy" - reguluje to art.126 kkw - czyli dla wszystkich zk/aś są takie same zasady(średnia krajowa teraz to coś koło3.400 z groszami)

(czajnik nie pamiętam jakiej można było mieć mocy więc jak nie znajdziesz odpowiedzi w necie to zabierz taki ok.1000w)
700 W Przynosili jeszcze papierosy, tytoń, gilzy, kawę, herbatę, kosmetyki bezalkoholowe, bieliznę, sprzęt do golenia, środki czystości, kubki, tv, dvd, PS.

mój brat poszedł siedzieć 02 czerwca ubiegłego roku razem do odsiedzenia ma 17lat zbili mu tylko rok jest to nie sprawiedliwe i to na maxa tym bardziej że on ma tylko 18lat i nie zabił aby tyle lat siedzieć!!! cała rodzina mu pomaga jak tylko możemy ale sama ilość lat do przebycia tam jest okropna i staramy się aby umilić mu tam ten pobyt jak tylko się da:) mam takie pytanie czy może on tam mieć mp4 i bom boxa ?????

anecia120588@onet.pl napisał:
mam takie pytanie czy może on tam mieć mp4 i bom boxa ?????

No jasne jeszcze może coś proponujesz? Na wakacjach jest?

kasiu napisał:
Na wakacjach jest?

To akurat nie jest powód do odmowy posiadania takiego sprzętu. Zgodnie z Twoim rozumowaniem -do ciemnicy i o chlebie i wodzie, tak?

forg napisał:
To akurat nie jest powód do odmowy posiadania takiego sprzętu. Zgodnie z Twoim rozumowaniem -do ciemnicy i o chlebie i wodzie, tak?

Nie, nie, nie !!! :)

anecia120588@onet.pl napisał:
czerwca mam takie pytanie czy może on tam mieć mp4 i bom boxa ?????

Mój ma to i to, więc można. Tylko z tego co pamiętam, musiał się mocno postarać o to, żeby dostać zgodę.

A czy mp4 nie jest już "za nowoczesna" żeby posiadać ją w ZK?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót