LeszsekS napisał:
Zapoznaj się z Ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną o ile w ogóle jej podlegasz.
Po pierwsze - czy podlegam?
- Przepis prawny:
Art. 2.
[Definicje]
Określenia użyte w ustawie oznaczają:
6) usługodawca - osobę fizyczną, osobę prawną albo jednostkę organizacyjną nieposiadającą osobowości prawnej, która prowadząc, chociażby ubocznie, działalność zarobkową lub zawodową świadczy usługi drogą elektroniczną,
Tak więc - o ile nie ma w mojej grze reklam Google ani nie sprzedaję skórek / bonusów do gry za realne pieniądze ani nie mam zbiórki na Patreon, nie podlegam ustawie i nie muszę robić ceregieli, o których piszę niżej. (Jednak wtedy znaczy to że dopłacam do projektu hobbystycznego z własnej kieszeni, bo płacę za hosting).
A zatem w szczególności mogę ale nie muszę zapisywać adresy IP dla celów walki z trollingiem i pacynkarstwem, mogę banować userów zgodnie ze zdrowym rozsądkiem i nie mam zakazu banowania jeśli user znalazł kruczek prawny w regulaminie, itp.
Gdybym jednak nie chciał dopłacać i zamieściłbym na stronie reklamy Google, z nadzieją że być może zwrócą mi się opłaty za hosting, lub założyłbym zbiórkę na Patreon to natychmiast zacząłbym podlegać tej ustawie. Czy mam rację?
I w związku z tym po zamieszczeniu reklam Google lub założeniu zbiórki na Patreon:
- Przepis prawny:
Art. 18.
[Dane osobowe możliwe do przetwarzania]
5. Usługodawca może przetwarzać następujące dane charakteryzujące sposób korzystania przez usługobiorcę z usługi świadczonej drogą elektroniczną (dane eksploatacyjne):
1) oznaczenia identyfikujące usługobiorcę nadawane na podstawie danych, o których mowa w ust. 1,
2) oznaczenia identyfikujące zakończenie sieci telekomunikacyjnej lub system teleinformatyczny, z którego korzystał usługobiorca,
3) informacje o rozpoczęciu, zakończeniu oraz zakresie każdorazowego korzystania z usługi świadczonej drogą elektroniczną,
4) informacje o skorzystaniu przez usługobiorcę z usług świadczonych drogą elektroniczną.
6. Usługodawca udziela informacji o danych, o których mowa w ust. 1-5, organom państwa na potrzeby prowadzonych przez nie postępowań.
Wychodzi zatem, że nawet jeśli podlegam ustawie to
mogę ale nie
muszę zapisywać adresy IP, a przekazywać służbom muszę tylko wtedy jeśli zapisuję - czy tak?
- Przepis prawny:
Art. 19.
[Zaprzestanie świadczenia usługi i zaprzestanie przetwarzania danych osobowych]
1. Usługodawca nie może przetwarzać danych osobowych usługobiorcy po zakończeniu korzystania z usługi świadczonej drogą elektroniczną, z zastrzeżeniem ust. 2.
2. Po zakończeniu korzystania z usługi świadczonej drogą elektroniczną usługodawca, na zasadach określonych w ust. 3-5, może przetwarzać tylko te spośród danych określonych w Art. 18, które są:
3) niezbędne do wyjaśnienia okoliczności niedozwolonego korzystania z usługi, o którym mowa w Art. 21 ust. 1,
Art. 21.
[Korzystanie z usługi niezgodne z regulaminem świadczenia usług]
1. W przypadku uzyskania przez usługodawcę wiadomości o korzystaniu przez usługobiorcę z usługi świadczonej drogą elektroniczną niezgodnie z regulaminem lub z obowiązującymi przepisami (niedozwolone korzystanie), usługodawca może przetwarzać dane osobowe usługobiorcy w zakresie niezbędnym do
ustalenia odpowiedzialności usługobiorcy, pod warunkiem że utrwali dla celów dowodowych fakt uzyskania oraz treść tych wiadomości.
- Przepis prawny:
Art. 8.
[Regulamin świadczenia usługi]
1. Usługodawca:
1) określa regulamin świadczenia usług drogą elektroniczną, zwany dalej „regulaminem”
2. Usługobiorca nie jest związany tymi postanowieniami regulaminu, które nie zostały mu udostępnione w sposób, o którym mowa w ust. 1 pkt 2.
4. Usługodawca świadczy usługi drogą elektroniczną zgodnie z regulaminem.
Zatem - o ile mam reklamy Google lub prowadzę zbiórkę na Patreon - jeżeli chcę móc np banować po IP ew ludzi wypisujących wulgaryzmy, to muszę mieć regulamin? Nie mogę po prostu założyć zdrowego rozsądku i banować tych, którzy łamią ogólnie przyjęte zasady netykiety, muszę wypisać w regulaminie za co mogę banować po IP? A potem bronić się w sądzie, czy dane zachowanie było trollowaniem i w związku z tym miałem prawo zachować adres IP po usunięciu konta przez użytkownika czy jednak nie było trollowaniem w związku z czym zachowanie adresu IP było bezprawne? (Chodzi mi o sytuacje, na które może jestem przewrażliwiony, ale bierze się to z doświadczenia w uczestniczeniu w różnych społecznościach internetowych, czyli gdy ktoś pacynkuje i wykorzystuje multum kont do trollowania)
A jeśli nie napiszę, że userom nie wolno bluzgać na czacie to wtedy userom wolno bluzgać, jeśli zapomnę nadmienić że nie wolno trollować to wtedy im wolno trollować, jeśli zapomnę napisać ze nie wolno spamować to im wolno spamować zaś mi nie wolno za to banować?
- Przepis prawny:
Art. 19
5. Usługodawca nie może zestawiać danych osobowych usługobiorcy z przybranym przez niego pseudonimem.
No ale to i tak wyklucza to, o czym pisałem wyżej, bo nie mogę ścigać pacynkowania jeśli nie wolno mi zestawiać adresu IP z nickiem trollującego konta! Zachowuję ALBO adres IP z którego wyszła napakowana wulgaryzmami wiadomość ALBO nazwę jego konta, a jeśli jest chatbox to na pewno zestawiam wiadomość z nazwą konta, więc nie wolno mi zapisać adresu IP? W ten sposób W OGÓLE nie wolno ścigać pacynkowania na forach! Chyba muszę coś źle rozumieć?
- Przepis prawny:
Art. 20
1. Usługodawca, który przetwarza dane osobowe usługobiorcy, jest obowiązany zapewnić usługobiorcy dostęp do aktualnej informacji o:
2) udostępnianych przez usługodawcę środkach technicznych zapobiegających pozyskiwaniu i modyfikowaniu przez osoby nieuprawnione, danych osobowych przesyłanych drogą elektroniczną,
??? Co tu mam napisać? Że nic mi nie wiadomo o tym, by moja gra miała dziury bezpieczeństwa ? Czy dobrze rozumiem, że mam pisać np takie pierdoły, że korzystam zawsze z parametryzowanych zapytań do bazy danych więc mam nadzieję że nie można hakować bazy danych przez SQLi? Tak by to wyglądało ale nie przypominam sobie podobnych zapisów w rozmaitych sklepach i innych stronach internetowych
- Przepis prawny:
Art. 20
1. Usługodawca, który przetwarza dane osobowe usługobiorcy, jest obowiązany zapewnić usługobiorcy dostęp do aktualnej informacji o:
3) podmiocie, któremu powierza przetwarzanie danych, ich zakresie i zamierzonym terminie przekazania, jeżeli usługodawca zawarł z tym podmiotem umowę o powierzenie do przetwarzania danych, o których mowa w Art. 18 ust. 1, 2, 4 i 5.
Czyli jeżeli powieszę te grę na jakiejś platformie hostingowej w chmurze to są dodatkowe ceregiele prawne, wygodniej powiesić grę na serwerze w mojej szafie, chociaż tak jest mniej bezpiecznie więc nie mam się czym chwalić na podstawie art. 20 ust 1 p 2