Co oprócz metrażu?

• Autor wątku Autor wątku Ptasior
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ptasior napisał:
Akte no właśnie. Wszystko się zgadza a jakiś filozof pisze, że w więzieniach jest luksus.

A powiedz mi, gdzie indziej dostaniesz 3 posiłki dziennie pod nos, za darmo?! Gdzie dostaniesz darmowy dostęp do TV, gdzie dostaniesz siłownię, zajęcia sportowe, kulturalno- oświatowe, jeśli tylko wyrazisz chęć? Gdzie?! Naprawdę drażni mnie Twój pokrzywdzony ton, bo przesadzasz! Idąc do więzienia nie idziesz na wakacje! Zgadzam się, że więźniom należy się poszanowanie ich praw i godności, jednakże ten szacunek należy się obu stronom, a nie od skazanych ciągle się słyszy: naskarżę, napiszę wniosek etc Tylko postawa roszczeniowa, nic więcej! I zauważ, że zgadzasz się tylko z tym, co jest dla Ciebie wygodne, a nawet nie próbujesz ocenić sytuacji racjonalnie. Piszesz: byłem, siedziałem, wiem. Myślisz, że inni forumowicze nie wiedzą? Myślisz, że jestem tylko teoretykiem, który przyszedł sobie nie wiadomo skąd i prawi morały? Człowieku! Zastanów się, a dopiero potem zacznij się użalać, bo naprawdę nie masz powodów. Prawdziwe więzienia to takie, które są w Rosji czy Ameryce południowej, gdzie ludzie wiedzą, że więzienie to więzienie, a nie jak to się słyszy teraz: 'Panie wychowawco, ja tu wrócę na zimę, bo nie chcę zamarznąć' albo 'Panie wychowawco, będę niedługo, spokojnie'. Czy tak się mówi o więzieniu?!

Barbie napisał:
Ale mnie rozbawiłaś...
Ale to prawda Barbie - taka biżuteria pojawiała się na szyjach ludzi:)
Barbie napisał:
...i wątpię aby jedna maszynka...
Nie maszynka tylko nożyk Barbie tak, bo rozporządzenie jasno mówi: "jeden nożyk na miesiąc" a nie jakaś maszynka :lol: Cokolwiek to jest ten nożyk, bo ja to nie wiem, czy to coś jak w wiekach ciemnych brzytwa czy co? A Ty Barbie od razu tak luksusowo - maszynka:D
Jeszcze coś Barbie - pamiętam przykład jak to w jednym ZK osadzony zamówił sobie farbę do włosów w kantynie, przefarbował włosy, został zauważony przez wych. i szok (jak do tego doszło bez zgody adm!), a osadzony do wych. "Źle nie? Ja też myślałem, że inny kolor wyjdzie..."

Bandzior - spokojnie. Ja powiem szczerze, że jak słyszę, że osadzony ma telewizor, siłownię itd. to mnie szlag trafia, ale wiesz dlaczego? Dlatego, że ktoś u góry nie pomyślał i to jego wina, a nie osadzonych, że to mają, bo ja uważam, że ktoś z góry powinien zacząć od podstawowych rzeczy jak zapewnienie osadzonym ciepłej wody w kranie, zabudowanego kącika sanitarnego, tych naszych widzeń intymnych;) a dopiero później telewizor, siłownia itd. Forg ciągle pisze, że na sale intymne nie powinno się tracić pieniędzy, a na telewizory i siłownie to powinno się je tracić?

Ostatnia edycja:
A na kąciki to powinno się tracić pieniądze??? Osadzony powiesi się, całą noc będzie dyndał na sznurku w tym sanitariacie i nawet nikt go nie zauważy. A później rodzina upomina się o odszkodowanie od SW za nie upilnowanie więźnia. Jak to się stało że się powiesił i nikt tego całą noc nie zauważył??? Pewnie sami go powiesili i ukryli w najmniej strzeżonym miejscu!!!
A na smród z muszli podczas jej korzystania osadzeni równiez mają sposoby.

anthony napisał:
A na kąciki to powinno się tracić pieniądze??? Osadzony powiesi się, całą noc będzie dyndał na sznurku w tym sanitariacie i nawet nikt go nie zauważy. A później rodzina upomina się o odszkodowanie od SW za nie upilnowanie więźnia. Jak to się stało że się powiesił i nikt tego całą noc nie zauważył??? Pewnie sami go powiesili i ukryli w najmniej strzeżonym miejscu!!!
A na smród z muszli podczas jej korzystania osadzeni równiez mają sposoby.
Nie no... dzisiaj nie mam siły na komentowanie, ale Anthony jak zawsze najmądrzejszy i zna odpowiedź :D

Akte napisał:
jak im nie odpowiada to każdy ma prawo złożyć skargę!

No pewnie że ma prawo. Potem widzę 300 wniosków na biurku:

"Składam skargę bo kafelki są niebieskie i źle robi mi się kupę"

"Składam skargę bo uważam że ten kolor co jest na suficie źle wpływa na moja kondycję psychiczną"

"Składam skargę, bo moje łóżko jest niewygodne przez co mam koszmary senne"

i gdzieś pod tym stosem leży wniosek skazanego, który ma np. raka i stara się o przepustkę aby uzgodnić termin hospitalizacji.

I potem są skargi na opieszałość pracowników Sądu, bo "siedzi tam biedny skazany i umiera na raka a rejestracja wniosku trwa tygodniami czy miesiącami:

communication napisał:
Akte napisał:
jak im nie odpowiada to każdy ma prawo złożyć skargę!
No pewnie że ma prawo. Potem widzę 300 wniosków na biurku:
"Składam skargę bo kafelki są niebieskie i źle robi mi się kupę"
(...)
Ale mnie zacytowałeś Comm! Chciałam zauważyć, że napisałam trochę więcej więc nie wyrywaj takich fragmentów z moich wypowiedzi dobrze? Bo ja napisałam tak:
Akte napisał:
Są normy, którym powinna odpowiadać cela i już, a jak im nie odpowiada to każdy ma prawo złożyć skargę!
Co oznacza, że jeśli cela nie odpowiada normom to można złożyć skargę, a nie, że jak komuś coś nie odpowiada to ma prawo złożyć skargę! Proszę czytać ze zrozumieniem!

akte napisał:
bo ja uważam, że ktoś z góry powinien zacząć od podstawowych rzeczy jak zapewnienie osadzonym ciepłej wody w kranie, zabudowanego kącika sanitarnego, tych naszych widzeń intymnych;) a dopiero później telewizor, siłownia itd. Forg ciągle pisze, że na sale intymne nie powinno się tracić pieniędzy, a na telewizory i siłownie to powinno się je tracić?

zgadzam się !

Comm, myślę, że pora już na Ciebie, bo późna godzina Ci nie służy. Ewidentnie nie zrozumiałeś tego, co napisałam i jeszcze zacytowałeś mnie tak jakbyś był jakimś analfabetą wtórnym... No przepraszam, ale naprawdę tak to wygląda.
Poza tym i przede wszystkim nigdzie nie napisałam, że polecam składanie skarg na wystrój celi, jeśli się komuś on nie podoba! Więc o co Ci chodzi?
No i powiedz mi proszę dokąd te skargi kierować?

Akte napisał:
Comm, myślę, że pora już na Ciebie, bo późna godzina Ci nie służy. Ewidentnie nie zrozumiałeś tego, co napisałam i jeszcze zacytowałeś mnie tak jakbyś był jakimś analfabetą wtórnym...

jakim prawem mnie obrażasz?

wiesz, kim jest analfabeta?

a może to "już pora na Ciebie" ?

Akte napisał:
No i powiedz mi proszę dokąd te skargi kierować?

Dyrektor ZK, OISW, RPO, Sąd Cywilny...

Ostatnia edycja:
Wiesz Comm, że ja Cię bardzo lubię i nie mam na celu obrażania Ciebie, ale analfabetyzm wtórny to m.in. brak umiejętności czytania ze zrozumieniem, a Ty ze zrozumieniem naprawdę coś ostatnio nie czytasz...
A jakie skargi można kierować do SP?

Akte napisał:
Wiesz Comm, że ja Cię bardzo lubię i nie mam na celu obrażania Ciebie, ale analfabetyzm wtórny to m.in. brak umiejętności czytania ze zrozumieniem, a Ty ze zrozumieniem naprawdę coś ostatnio nie czytasz...

doskonale radzę sobie z rozumieniem, zwłaszcza Twoich postów Akte :)

a to że mam odrębne zdanie na ten temat, nie upoważnia Cię do nazywania mnie analfabetą wtórnym, wypraszam sobie.

Stosowanie tego typu "pyskówek" Jest w/g mnie bardzo "szczeniackim zachowaniem"

Akte napisał:
A jakie skargi można kierować do SP?

każde, jak widać.

Z tym że po co, jak i tak (tego typu jakie podałem) będą uznane za bezzasadne lub przekazane w/g właściwości?

Sąd penitencjarny rozpatruje skargi na decyzję organów niższego szczebla (jak np dyrekcja ZK)

communication napisał:
każde, jak widać.
Z tym że po co, jak i tak (tego typu jakie podałem) będą uznane za bezzasadne lub przekazane w/g właściwości?
To jeszcze raz zapytam - czy ja gdzieś napisałam, że skargi bezzasadne powinno się kierować do SP?
A moich postów to Ty wyjątkowo nie rozumiesz - nie moich przekonań, ale treści moich wypowiedzi.
I nie uważam, żeby tu była jakaś pyskówka. Czytasz bez zrozumienia więc nazwałam to tak jak nazwałam.

Akte napisał:
To jeszcze raz zapytam - czy ja gdzieś napisałam, że skargi bezzasadne powinno się kierować do SP?

nigdzie tak nie napisałaś - tak samo jak i ja nie napisałem że tak twierdzisz.

Zatem Twoje oskarżenie jest (w mojej ocenie) bezzasadne :)

Osobiście uważam, że skoro skazany tak świetnie zna (jak twierdzi poprzez swoje zażalenia) przepisy, to powinien także wiedzieć, gdzie te skargi składać.

PS: Szkoda tylko że nie są już tak "cwani" w Tych swoich roszczeniach jak rozmawiają bezpośrednio z Sądem. ;)

Ostatnia edycja:
Proszę zakończyć off topic. Posty dotyczące warunkowego zwolnienia przeniosłem do właściwego tematu.

Ostatnia edycja:
Akte napisał:
Ale dlaczego zaraz bezsensowne i bezzasadne? Są normy, którym powinna odpowiadać cela i już, a jak im nie odpowiada to każdy ma prawo złożyć skargę!
Ptasior - zajrzyj do Rozporządzenia MS ws. warunków bytowych osób osadzonych w ZK i AŚ.

Dokładnie!!! Już powoli to się zmienia na lepsze, bo wcześniej np. w AŚ Białystok na celi 2 osobowej to we 4 siedzieliśmy i tragedia była straszna:rolleyes:

Gerard25 napisał:
Dokładnie!!! Już powoli to się zmienia na lepsze,

No pewnie. Teraz osadzony ma trzy metry a jego rodzina w bonusie 300 km do przejechania na widzenie.

Gerard25 napisał:
A co mam metraż do 300 KM?

Pewnie to, że aby zapewnić te 3 metry nie kieruje się skazanego do jednostek blisko miejsca zamieszkania- jak to powinno być- tylko kilkaset kilometrów od domu nawet ze względu na to, że w jednostce, która jest najbliżej domu skazanego nie ma dla niego miejsca ze względu na rozporządzenia.

po co ma byc blisko miejsca zamieszkania a co to wczasy pod grusza on jest osadzony i nie ma nic do powiedzenia(niektórzy tak uważają ) zamykaja tam gdzie maja miejsce bo skazanym sie zachcialo tych 3 metrów ale on jest nadal obywatelem i nie jest pozbawiony praw obywatelskich?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót