cofnięcie darowizny...

• Autor wątku Autor wątku t-shirt84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

t-shirt84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam, chciałbym uzyskać informacje na temat darowizny i jej cofnięcia sprawa dotyczy darowizny, którą otrzymałem od mojego ojca w czerwcu 2007 roku. Ojciec przepisał mi ½ części nieruchomości, która posiadał z moją matką, jako wspólny majątek małżeński, powód przepisu był prosty potrzebował rozwodu żeby uzyskać samodzielną zdolności kredytową. Ja tym sposobem stałem się posiadaczem ½ części, czyli współwłaścicielem. Na dzień dzisiejszy planuje zrobić kapitalny remont domu wolno stojącego włącznie ze zmianą konstrukcji dachu spowodowanej dostawieniem dobudówki. Co za tym idzie potrzebuje pozwoleń projektu i tp. Ale co gorsza muszę uregulować wszystkie sprawy dotyczące tej nieruchomości usunąłem już z ksiąg wieczystych zadłużenie, które mój ojciec kiedyś zaciągnął. Teraz zająłem się wymeldowaniem osób, które już tam nie mieszkają. Na dzień dzisiejszy mieszkam tam tylko ja i moja mama. Zameldowanych osób jest nie, co więcej dochodzą jeszcze moje dwie siostry i szwagier. Jedna siostra , panna, nie robi żadnych problemów natomiast druga oświadczyła mi że dobrowolnie się nie wymelduje. Żeby oświetlić cała sytuacje moje kontakty z żonatą siostrą i ojcem są tragiczne. Siostra na na moją prośbę o wymeldowanie siebie i szwagra zaczęła mnie straszyć ze stanę się posiadaczem 1/3 części a nie ½ sugerując że ma jakieś prawa do tej nieruchomości. Ojciec też nie okazał się lepszy sugerując rację siostry. Obawiam się że cofnie mi darowiznę, dodam że moje kontakty z mamą czyli z drugim współwłaścicielem są bardzo dobre. Pytania moje są chyba już jasne a mianowicie czy siostra ma jakieś prawo do tej nieruchomości , czy ojciec może w tej sytuacji cofnąć darowiznę. Dodam że obawiam się że zainwestuje w tą nieruchomość i okaże się później że jest więcej właścicieli. Proszę o przedstawienie mi mojej sytuacji prawnie, czy mogę się inwestować bez obaw. A i jeszcze jedno przez jaki okres ojciec może cofnąć darowiznę

czy ktoś może mi pomóc :?:

1. Siostra nie ma prawa do nieruchomości, ewentualnie po śmierci ojca będzie mogła domagać się zachowku ( proszę poszukać o tym na forum).,
2. Ojciec może odwołać darowiznę tylko w razie rażącej niewdzięczności obdarowanego.

a jak wygląda to w sytuacji gdy ja z ojcem nie utrzymuje żadnych kontaktów, czy to jest jakieś naruszenie że nie interesuje mnie los ojca :?:

proszę o jasna przedstawienie mojej sytuacji,prawnej. Co mam zrobić, mogę zacząć remont bez większych obaw??

[cytat:2x8ehrr6]W zasadzie jedyną sytuacją, w której istnieje możliwość odwołania darowizny
już wykonanej, jest dopuszczenie się przez obdarowanego rażącej
niewdzięczności względem darczyńcy (art. 898 KC). Pod pojęciem "rażącej
niewdzięczności" rozumie się najczęściej popełnienie przestępstwa przeciwko
darczyńcy lub nie wywiązywanie się z obowiązków względem niego.
W stosunkach rodzinnych chodzi przede wszystkim o obowiązek alimentacyjny
(art. 87 i 128 KRO) - w omawianej sytuacji obowiązek dziecka względem
rodziców, polegający na dostarczaniu, w razie potrzeby, środków utrzymania
(np. komornego). Możliwość odwołania darowizny w pewnych okolicznościach
wygasa. Dzieje się tak w sytuacji, w której darczyńca przebaczył
obdarowanemu.
Ponadto, nie można odwołać darowizny po upływie roku od dnia, w którym
darczyńca dowiedział się o niewdzięczności obdarowanego (art. 899 §3).
W rozpatrywanej sytuacji trudno będzie jednak ustalić moment, od którego
termin
taki należałoby liczyć, gdyż obowiązek alimentacyjny ma ze swej natury
charakter
ciągły. Pomijając problem terminu wydaje się, że brak pomocy ze strony
dziecka
może być wystarczającą przyczyną odwołania.
Jeżeli matka zdecyduje się odwołać darowiznę, nie może się to odbyć bez Pani
wiedzy. Odwołanie powinno bowiem zostać sporządzone w formie pisemnej
i dostarczone obdarowanemu (art. 900). Jeżeli kwestionuje on zasadność
odwołania, może zwrócić się o rozstrzygnięcie do sądu.
Abstrahując od możliwości odwołania darowizny, należy podkreślić, że Kodeks
cywilny ustanawia wprost obowiązek dostarczenia darczyńcy środków
utrzymania,
jeżeli po dokonaniu darowizny popadł on w niedostatek (art. 897 KC). Z
obowiązku
takiego obdarowany może się zwolnić, zwracając darczyńcy wartość
wzbogacenia.
Nie mniej jednak, należy podkreślić, że podstawowym obowiązkiem dziecka
względem rodziców jest wspomniany już wyżej obowiązek alimentacyjny
wynikający
z pokrewieństwa. Jeżeli więc jedyną przyczyną, dla której matka zamierza
odwołać
darowiznę jest właśnie brak pomocy z Pani strony i niemożność samodzielnego
utrzymania się, należałoby takiej pomocy udzielić. Wspomniany obowiązek ma
charakter ściśle osobisty i wydaje się, że "zastępcza" forma wywiązania się
z niego[/cytat:2x8ehrr6]

[cytat:1mqf9o7k]Art. 890. § 1. Oświadczenie darczyńcy powinno być złożone w formie aktu notarialnego. Jednakże umowa darowizny zawarta bez zachowania tej formy staje się ważna, jeżeli przyrzeczone świadczenie zostało spełnione.
§ 2. Przepisy powyższe nie uchybiają przepisom, które ze względu na przedmiot darowizny wymagają zachowania szczególnej formy dla oświadczeń obu stron.
Art. 891. § 1. Darczyńca obowiązany jest do naprawienia szkody wynikłej z niewykonania lub nienależytego wykonania zobowiązania, jeżeli szkoda została wyrządzona umyślnie lub wskutek rażącego niedbalstwa.
§ 2. Jeżeli darczyńca opóźnia się ze spełnieniem świadczenia pieniężnego, obdarowany może żądać odsetek za opóźnienie dopiero od dnia wytoczenia powództwa.
Art. 892. Jeżeli rzecz darowana ma wady, darczyńca obowiązany jest do naprawienia szkody, którą wyrządził obdarowanemu przez to, że wiedząc o wadach nie zawiadomił go o nich w czasie właściwym. Przepisu tego nie stosuje się, gdy obdarowany mógł z łatwością wadę zauważyć.
Art. 893. Darczyńca może włożyć na obdarowanego obowiązek oznaczonego działania lub zaniechania, nie czyniąc nikogo wierzycielem (polecenie).
Art. 894. § 1. Darczyńca, który wykonał zobowiązanie wynikające z umowy darowizny, może żądać wypełnienia polecenia, chyba że ma ono wyłącznie na celu korzyść obdarowanego.
§ 2. Po śmierci darczyńcy wypełnienia polecenia mogą żądać spadkobiercy darczyńcy, a jeżeli polecenie ma na względzie interes społeczny - także właściwy organ państwowy.
Art. 895. § 1. Obdarowany może odmówić wypełnienia polecenia, jeżeli jest to usprawiedliwione wskutek istotnej zmiany stosunków.
§ 2. Jeżeli wypełnienia polecenia żąda darczyńca lub jego spadkobiercy, obdarowany może zwolnić się przez wydanie przedmiotu darowizny w naturze w takim stanie, w jakim przedmiot ten się znajduje. Przepisu tego nie stosuje się, gdy wypełnienia polecenia żąda właściwy organ państwowy.
Art. 896. Darczyńca może odwołać darowiznę jeszcze nie wykonaną, jeżeli po zawarciu umowy jego stan majątkowy uległ takiej zmianie, że wykonanie darowizny nie może nastąpić bez uszczerbku dla jego własnego utrzymania odpowiednio do jego usprawiedliwionych potrzeb albo bez uszczerbku dla ciążących na nim ustawowych obowiązków alimentacyjnych.
Art. 897. Jeżeli po wykonaniu darowizny darczyńca popadnie w niedostatek, obdarowany ma obowiązek, w granicach istniejącego jeszcze wzbogacenia, dostarczać darczyńcy środków, których mu brak do utrzymania odpowiadającego jego usprawiedliwionym potrzebom albo do wypełnienia ciążących na nim ustawowych obowiązków alimentacyjnych. Obdarowany może jednak zwolnić się od tego obowiązku zwracając darczyńcy wartość wzbogacenia.
Art. 898. § 1. Darczyńca może odwołać darowiznę nawet już wykonaną, jeżeli obdarowany dopuścił się względem niego rażącej niewdzięczności.
§ 2. Zwrot przedmiotu odwołanej darowizny powinien nastąpić stosownie do przepisów o bezpodstawnym wzbogaceniu. Od chwili zdarzenia uzasadniającego odwołanie obdarowany ponosi odpowiedzialność na równi z bezpodstawnie wzbogaconym, który powinien się liczyć z obowiązkiem zwrotu.
Art. 899. § 1. Darowizna nie może być odwołana z powodu niewdzięczności, jeżeli darczyńca obdarowanemu przebaczył. Jeżeli w chwili przebaczenia darczyńca nie miał zdolności do czynności prawnych, przebaczenie jest skuteczne, gdy nastąpiło z dostatecznym rozeznaniem.
§ 2. Spadkobiercy darczyńcy mogą odwołać darowiznę z powodu niewdzięczności tylko wtedy, gdy darczyńca w chwili śmierci był uprawniony do odwołania albo gdy obdarowany umyślnie pozbawił darczyńcę życia lub umyślnie wywołał rozstrój zdrowia, którego skutkiem była śmierć darczyńcy.
§ 3. Darowizna nie może być odwołana po upływie roku od dnia, w którym uprawniony do odwołania dowiedział się o niewdzięczności obdarowanego.
Art. 900. Odwołanie darowizny następuje przez oświadczenie złożone obdarowanemu na piśmie.
Art. 901. § 1. Przedstawiciel osoby ubezwłasnowolnionej może żądać rozwiązania umowy darowizny dokonanej przez tę osobę przed ubezwłasnowolnieniem, jeżeli darowizna ze względu na wartość świadczenia i brak uzasadnionych pobudek jest nadmierna.
§ 2. Rozwiązania umowy darowizny nie można żądać po upływie dwóch lat od jej wykonania.
Art. 902. Przepisów o odwołaniu darowizny nie stosuje się, gdy darowizna czyni zadość obowiązkowi wynikającemu z zasad współżycia społecznego.[/cytat:1mqf9o7k]

[cytat:1oawcrnf]ODWOŁANIE DAROWIZNY
Zgodnie z przepisami Kodeksu Cywilnego możliwe jest odwołanie darowizny w razie rażącej niewdzięczności obdarowanego w stosunku do darczyńcy. Uzasadnia to moralny postulat wdzięczności za korzyść majątkową uzyskaną pod tytułem darmym. Obdarowany może zostać pozbawiony tej korzyści w razie, gdy naruszy tą powinność w sposób rażący, czyli będzie postępował sprzecznie z zasadami współżycia społecznego. Przykładem rażącej niewdzięczności może być ciężkie naruszenie obowiązków rodzinnych, pobicie, zniewaga, kradzież czy nawet nieudzielenie pomocy w chorobie albo uchylanie się od obowiązku alimentacyjnego. Z tego tytułu uprawnienia do odwołania darowizny posiada darczyńca lub spadkobiercy darczyńcy po jego śmierci. .

Zgodnie z unormowanymi przepisami w Kodeksie Cywilnym darowizna nie może być odwołana z powodu niewdzięczności, jeżeli darczyńca obdarowanemu przebaczył. Jeżeli w chwili przebaczenia darczyńca nie miał zdolności do czynności prawnych, przebaczenie to jest skuteczne, ale gdy nastąpiło z dostatecznym
rozeznaniem. Przebaczenia może dokonać sam darczyńca, ale nie może tego uczynić jego przedstawiciel ustawowy ani jego pełnomocnik. Przebaczenia nie traktuje się jako czynność prawną, dlatego może tego dokonać także osoba nie mająca zdolności do czynności prawnej. Nie jest ono oświadczeniem woli, a tylko przejawem uczucia. Działanie z rozeznaniem oznacza, że darczyńca zdaje sobie sprawę z tego, iż dokonał darowizny na rzecz obdarowanego, zaś ten dopuścił się względem niego rażącej niewdzięczności oraz, że darczyńca chce mu tę niewdzięczność wybaczyć. W przypadku , gdy rażącą niewdzięczność okazało więcej obdarowanych, to odwołanie darowizny wyłączone jest jedynie w stosunku do osoby, której darczyńca przebaczył.
.
Zgodnie z Kodeksem Cywilnym spadkobiercy darczyńcy mogą odwołać darowiznę z powodu niewdzięczności tylko wtedy, gdy darczyńca w chwili śmierci był uprawniony do odwołania albo gdy obdarowany umyślnie pozbawił darczyńcę życia lub umyślnie wywołał rozstrój zdrowia, którego skutkiem była śmierć darczyńcy

Zasadą jest, że darowizna nie może być odwołana po upływie roku od dnia, w którym uprawniony do odwołania dowiedział się o niewdzięczności obdarowanego. Jest to druga możliwość wygaśnięcia odwołania darowizny. Wskazany roczny termin dotyczy również spadkobierców darczyńcy .
Odwołanie darowizny z powodu niewdzięczności obdarowanego może nastąpić przed jej wykonaniem, jak i po wykonaniu darowizny.

Darowiznę można również odwołać z przyczyny niedostatku darczyńcy.
Z wyżej wymienionej przyczyny darczyńca może odwołać darowiznę , jeśli po zawarciu umowy nastąpiło pogorszenie sytuacji majątkowej. Drugim warunkiem jest to, że umowa jeszcze nie została wykonana. Pogorszenie sytuacji majątkowej polega na tym, ze wykonanie darowizny nie może nastąpić bez uszczerbku dla utrzymania darczyńcy odpowiednio do jego usprawiedliwionych potrzeb albo dla ciążących na nim ustawowych obowiązków alimentacyjnych. Jeśli darczyńca[/cytat:1oawcrnf]

[cytat:rgiqup3j]popadnie w niedostatek po wykonaniu darowizny, to wtedy obdarowany ma obowiązek dostarczenia darczyńcy środków utrzymania. Może się ona jednak zwolnić z tego obowiązku , wydając darczyńcy wartość wzbogacenia. Zwrot darczyńcy wartości wzbogacenia polega na wydaniu przedmiotu darowizny albo sumy pieniężnej.

2. Tryb odwołania i skutki

Odwołanie darowizny następuje przez złożenie oświadczenia woli obdarowanemu. Oświadczenie to powinno być zawarte na piśmie i ma ono charakter prawokształtujący. Jednak w razie sporu zasadność odwołania podlega ocenie sądu.

Przewidując możliwość odwołania darowizny z powodu rażącej niewdzięczności obdarowanego, zarówno wykonanej jak i nie wykonanej, w zakresie skutków odwołania art. 898 kodeksu cywilnego zawiera jedynie postanowienie, że zwrot przedmiotu odwołanej darowizny powinien nastąpić stosownie do przepisów o bezpodstawnym wzbogaceniu się . Przepisy uregulowane w Kodeksie przewidują również, że od chwili zdarzenia uzasadniającego odwołanie obdarowany ponosi odpowiedzialność na równi z bezpodstawnie wzbogaconym, który powinien liczyć się z obowiązkiem zwrotu.
W przypadku darowizny nie wykonanej, skuteczne odwołanie darowizny powoduje, że darowizna ta upada z mocy prawa i żadne dalsze czynności nie muszą już być podejmowane. Istnieje natomiast rozbieżność poglądów w sytuacji darowizny już wykonanej. Pojawiają się więc pytania czy odwołanie takiej darowizny powoduje skutki rzeczowe czy też jedynie obligacyjne. Patrząc na pogląd orzecznictwa sądowego, odwołanie darowizny nie wywołuje skutków rzeczowych, a jedynie skutek obligacyjny, a więc zwrot przedmiotu darowizny stosownie do przepisów o bezpodstawnym wzbogaceniu się. Obdarowany powinien liczyć się z obowiązkiem zwrotu już od chwili dokonania czynu będącego podstawą do rażącej niewdzięczności, uzasadniającej odwołanie darowizny. Treść i zakres zwrotu oraz rozliczeń związanych z odwołaniem darowizny zależy od stopnia, w jakim darowizna została wykonana oraz od stanu zużycia lub utraty uzyskanych w drodze darowizny korzyści. Jeśli własność przedmiotu darowizny, nie przeszła na osobę trzecią, obdarowany ma obowiązek wydać ten przedmiot darczyńcy i przenieść na niego własność. W przypadku, gdy przedmiotem darowizny jest nieruchomość, ma on obowiązek zawrzeć umowę notarialną przenoszącą własność nieruchomości na darczyńcę. W razie odmowy darczyńca może wytoczyć powództwo o stwierdzenie obowiązku złożenia przez obdarowanego oświadczenia woli co do przeniesienia własności z powrotem na darczyńcę.

Skutkiem odwołania może być również całkowite rozwiązanie umowy. Według zasad prawa zobowiązań, darowiznę, która nie została jeszcze wykonana rozwiązuje się w wyniku zgodnych oświadczeń woli stron.
Umowy darowizny są rozwiązywane również na drodze sądowej, w przypadku darowizny dokonanej przed ubezwłasnowolnieniem darczyńcy. Z żądaniem rozwiązania umowy może wystąpić[/cytat:rgiqup3j]

[cytat:384z41f8]przedstawiciel ubezwłasnowolnionej osoby. W celu ochrony interesów darczyńcy i obdarowanego również żądanie rozwiązania darowizny może być skutecznie zgłoszone tylko w ciągu dwóch lat od jej wykonania. . Zgodnie z unormowaniem przepisów kodeksu cywilnego rozwiązania umowy darowizny nie można żądać po upływie dwóch lat od jej wykonania. Termin ten nie przedawnia się i sąd musi go uwzględnić z urzędu, jednakże roszczenie o rozwiązanie umowy niewykonanej będzie podlegać przedawnieniu. Tak więc upływ terminu tego przedawnienia sąd będzie mógł wziąć pod uwagę jedynie na zarzut pozwanego.
Rozwiązanie zobowiązuje obdarowanego do zwrotu przedmiotu darowizny. Zgodnie z uchwała składu 7 sędziów Sądu Najwyższego z 30 listopada 1994 r., III CZP 130/94 umowy dotyczące darowizn jeszcze nie wykonanych w całości maga być rozwiązane również w drodze kolejnej umowy, ale może to nastąpić za zgodą obu stron.[/cytat:384z41f8]

Dziękuje za wyczerpującą odpowiedz, dzięki temu jestem już w stanie podjąć decyzje, jakby nie patrzył jedną z najważniejszych w życiu. Teraz pozostało mi tylko czekać na "warunki zabudowy" i projekt, i można ruszać. Jeszcze raz dziękuje za pomoc, pozdrawiam.

Jestem teraz na etapie straszenia mnie przez moje siostry tym że położą one rękę na darowiźnie po ojcu. Ojciec tez może sie teraz do tego nastawić tak że pójdzie za siostrami, tak to jest z rodziną. Co mam zrobić jakie sposoby konkretne są na to żeby pozbyć się możliwości cofnięcia darowizny, jeśli wykupić to za jaka cenę przez kogo ustaloną?? Czy jest ktoś kto teraz mi jeszcze pomoże, jak tak to opisze to cała sytuacje ze szczegółami. Proszę o pomoc... :help:

[cytat:p7n0ggjy]W zasadzie jedyną sytuacją, w której istnieje możliwość odwołania darowizny
już wykonanej, jest dopuszczenie się przez obdarowanego rażącej
niewdzięczności względem darczyńcy (art. 898 KC). Pod pojęciem "rażącej
niewdzięczności" rozumie się najczęściej popełnienie przestępstwa przeciwko
darczyńcy lub nie wywiązywanie się z obowiązków względem niego.
W stosunkach rodzinnych chodzi przede wszystkim o obowiązek alimentacyjny
(art. 87 i 128 KRO) - w omawianej sytuacji obowiązek dziecka względem
rodziców, polegający na dostarczaniu, w razie potrzeby, środków utrzymania
(np. komornego). Możliwość odwołania darowizny w pewnych okolicznościach
wygasa. Dzieje się tak w sytuacji, w której darczyńca przebaczył
obdarowanemu.
Ponadto, nie można odwołać darowizny po upływie roku od dnia, w którym
darczyńca dowiedział się o niewdzięczności obdarowanego (art. 899 §3).
W rozpatrywanej sytuacji trudno będzie jednak ustalić moment, od którego
termin
taki należałoby liczyć, gdyż obowiązek alimentacyjny ma ze swej natury
charakter
ciągły. Pomijając problem terminu wydaje się, że brak pomocy ze strony
dziecka
może być wystarczającą przyczyną odwołania.
Jeżeli matka zdecyduje się odwołać darowiznę, nie może się to odbyć bez Pani
wiedzy. Odwołanie powinno bowiem zostać sporządzone w formie pisemnej
i dostarczone obdarowanemu (art. 900). Jeżeli kwestionuje on zasadność
odwołania, może zwrócić się o rozstrzygnięcie do sądu. [/cytat:p7n0ggjy]
Czy masz akt notarialny i księgę wieczystą na swoje nazwisko.
Nie wdawaj się w kłótnie z siostrami ty zajmujesz ½ część budynku z matką która jest po rozwodzie z ojcem a siostry zajmują ½ budynku z ojcem .Jak jest podzielony dom w poziomie czy w pionie meldunek siostry nie daje jej prawa do budynku

mam akt notarialny i księgę wieczysta, ja jestem posiadaczem 1/2 części a moja mam kolejnej polowy. dom nie jest podzielony ja go dostałem jako współwłaściciel. Dodam ze żadna siostra nie mieszka w tym domu. Z tego co wiem to ojciec na dniach będzie sie starał o wycofanie, jak to będzie wyglądać??

Czy to znaczy że ty i matka macie po 1/2 budynku a ojciec 0 udziału obecnie

ważne wg mnie jest to że ojciec rozwód dostał tylko dlatego że przepisał to na jedno z dzieci, wypadło na mnie na moje szczęście lub i nie szczęście. Co ważne ojciec w czasie małżeństwa kupił dom za pieniądze wzięte z kredytu na remont tego domu o który ja sie kłócę. Matka czasie rozwodu związku ze ojciec przepisał swoja 1/2 części na mnie,zrzekła sie tej jego nieruchomości. To wszystko opierało sie na takich warunkach nigdzie nie spisanych.

TAK całe zero swoją część przepisał na mnie

ważne wg mnie jest to że ojciec rozwód dostał tylko dlatego że przepisał to na jedno z dzieci, wypadło na mnie na moje szczęście lub i nie szczęście. Co ważne ojciec w czasie małżeństwa kupił dom za pieniądze wzięte z kredytu na remont tego domu o który ja sie kłócę. Matka czasie rozwodu związku ze ojciec przepisał swoja 1/2 części na mnie,zrzekła sie tej jego nieruchomości. To wszystko opierało sie na takich warunkach nigdzie nie spisanych.

TAK całe zero swoją część przepisał na mnie

jak mogę sie pozbyć możliwości wycofania darowizny przez ojca. Czy jakbym swoja darowaną część podarował matce to co by sie stało, jakie prawa miałby ojciec do tego. Czy matka Później mogłaby podarować całość mi, jeśli tak to po jakim czasie??

Powrót