T
t-shirt84
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 21
Witam, chciałbym uzyskać informacje na temat darowizny i jej cofnięcia sprawa dotyczy darowizny, którą otrzymałem od mojego ojca w czerwcu 2007 roku. Ojciec przepisał mi ½ części nieruchomości, która posiadał z moją matką, jako wspólny majątek małżeński, powód przepisu był prosty potrzebował rozwodu żeby uzyskać samodzielną zdolności kredytową. Ja tym sposobem stałem się posiadaczem ½ części, czyli współwłaścicielem. Na dzień dzisiejszy planuje zrobić kapitalny remont domu wolno stojącego włącznie ze zmianą konstrukcji dachu spowodowanej dostawieniem dobudówki. Co za tym idzie potrzebuje pozwoleń projektu i tp. Ale co gorsza muszę uregulować wszystkie sprawy dotyczące tej nieruchomości usunąłem już z ksiąg wieczystych zadłużenie, które mój ojciec kiedyś zaciągnął. Teraz zająłem się wymeldowaniem osób, które już tam nie mieszkają. Na dzień dzisiejszy mieszkam tam tylko ja i moja mama. Zameldowanych osób jest nie, co więcej dochodzą jeszcze moje dwie siostry i szwagier. Jedna siostra , panna, nie robi żadnych problemów natomiast druga oświadczyła mi że dobrowolnie się nie wymelduje. Żeby oświetlić cała sytuacje moje kontakty z żonatą siostrą i ojcem są tragiczne. Siostra na na moją prośbę o wymeldowanie siebie i szwagra zaczęła mnie straszyć ze stanę się posiadaczem 1/3 części a nie ½ sugerując że ma jakieś prawa do tej nieruchomości. Ojciec też nie okazał się lepszy sugerując rację siostry. Obawiam się że cofnie mi darowiznę, dodam że moje kontakty z mamą czyli z drugim współwłaścicielem są bardzo dobre. Pytania moje są chyba już jasne a mianowicie czy siostra ma jakieś prawo do tej nieruchomości , czy ojciec może w tej sytuacji cofnąć darowiznę. Dodam że obawiam się że zainwestuje w tą nieruchomość i okaże się później że jest więcej właścicieli. Proszę o przedstawienie mi mojej sytuacji prawnie, czy mogę się inwestować bez obaw. A i jeszcze jedno przez jaki okres ojciec może cofnąć darowiznę