cofnięcie darowizny...

• Autor wątku Autor wątku t-shirt84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
marian 1, na pw otrzymałeś wiad.??

jest opcja zrzeknięcia sie prawa do zachowku przez siostry przed śmiercią rodziców :?:

czy ktoś mi jeszcze pomoże?? :(

Jest opcja zrzeczenia sie zachowku przed smiercią rodzicow.
Nalezy udac się do notariusza i zawrzec z dana osobą umowę o zrzeczenie sie prawa do zachowku.
Umowa zawierana jest pomiedzy przyszlym spadkodawcą a przyszlym spadkobierca.

Jesli umowa zostanie zawarta to spadkobierca taki otrzyma to co przypadnie mu w spadku bez mozliwosci dochodzenia uzupelnienia zachowku.

Taksa 200 zlotych plus wypisy po 7 zlotych.

[cytat:vm3ox9m5]Jest opcja zrzeczenia sie zachowku przed smiercią rodzicow.
Nalezy udac się do notariusza i zawrzec z dana osobą umowę o zrzeczenie sie prawa do zachowku.
Umowa zawierana jest pomiedzy przyszlym spadkodawcą a przyszlym spadkobierca.[/cytat:vm3ox9m5]

A co zrobisz jak nikt nie zrzeknie się dobrowolnie zachowku ---Dura_lex po dobroci

a jak często można dać darowiznę w rodzinie nie płacąc przy tym podatku? Mówię o tej samej darowiźnie

ma kolejną dużą niejasną sprawę. Jak sie ma do darowizny akt prawny o bezpodstawnym wzbogaceniu a dokładnie art.407 " Jeżeli ten, kto bez podstawy prawnej uzyskał korzyść majątkową kosztem innej osoby, rozporządził korzyścią na rzecz osoby trzeciej bezpłatnie, obowiązek wydania korzyści przechodzi na tę osobę trzecią." Co oznacza "bez podstawy prawnej uzyskał korzyść majątkową kosztem innej osoby"??

czy ktoś mi pomoże :?: :?: :?: :?:

czy jest jakaś możliwość żeby ojciec mój nie miał prawa do cofnięcia mi darowizny, proszę o pomoc......

Jeszcze raz. Ojciec przepisał mi ½ części nieruchomości, która posiadał z moją matką, jako wspólny majątek małżeński, powód przepisu był prosty potrzebował rozwodu żeby uzyskać samodzielną zdolności kredytową. Ja tym sposobem stałem się posiadaczem ½ części, czyli współwłaścicielem. Na dzień dzisiejszy planuje zrobić kapitalny remont domu wolno stojącego włącznie ze zmianą konstrukcji dachu spowodowanej dostawieniem dobudówki. Co za tym idzie potrzebuje pozwoleń projektu i tp. Ale co gorsza muszę uregulować wszystkie sprawy dotyczące tej nieruchomości usunąłem już z ksiąg wieczystych zadłużenie, które mój ojciec kiedyś zaciągnął. Teraz zająłem się wymeldowaniem osób, które już tam nie mieszkają. Na dzień dzisiejszy mieszkam tam tylko ja i moja mama. Zameldowanych osób jest nie, co więcej dochodzą jeszcze moje dwie siostry i szwagier. Jedna siostra , panna, nie robi żadnych problemów natomiast druga oświadczyła mi że dobrowolnie się nie wymelduje. Żeby oświetlić cała sytuacje moje kontakty z żonatą siostrą i ojcem są tragiczne. Powtórzę moje ostatnie pytanie"czy jest jakaś możliwość żeby ojciec mój nie miał prawa do cofnięcia mi darowizny". Szukam jakiegoś sposobu na to że jak już zainwestuje to żebym mógł spać spokojnie i żebym nie musiał sie martwić o siostry i o ojca i ich podstępne zagrywki.
Jeszcze raz proszę o pomoc, dużo już jej uzyskałem ale i tak to mi jeszcze jasno nie daje drogi którą najlepiej obrać w rozwiązaniu problemu.

Wybaczcie, ale głowa mi pęka i nie mam już sił na czytanie wszystkich postów na ten temat (już to kiedyś robiłam kilka razy, ale nie kojarzę podobnego przypadku)...
Sprawa taka - chłopak otrzymał w darowiźnie dom od swojej babci. Niestety różnie sprawy się nawarstwiły i wyszedł jej trudny charakter... nie da się z nią mieszkać. Długo by pisać... Ale ogólnie nie wiemy jakie możliwości działania mamy.
Czy możemy się od niej wyprowadzić bez zrzekania się tego domu, płacić ewentualnie jakieś rachunki (np. podatek, opłaty licznikowe itp):?: Czy jeśli chłopak ewentualnie zrzekłby się, to czy babcia musi mu coś oddać? Jakie rzeczy musiałaby mu "spłacić":?: Kwoty rachunków, podatków - co się do tego zalicza:?:
Mieszkamy tu prawie 7 miesięcy, ale niestety nie da się chyba dłużej wytrzymać. Płaciliśmy wszystkie rachunki, staraliśmy się robić wszystko jak należy, ale niestety wiecznie ma jakiś problem, wtrąca się, obgaduje, wymyśla, kłamie etc.... wiecznie jest źle. Chcemy mieć święty spokój, ale w obecnej sytuacji nabawimy się nerwicy (jeśli już jej nie mamy). Co robić:?: Czy Ktoś były w stanie coś napisać, jakie są opcje? Co warto rozważyć?

Przepraszam. "Odgrzewam". Babcia chłopaka idzie chyba jutro do adwokata. Czytałam o cofnięciu darowizny dużo, ale wciąż nie uzyskałam informacji o tym co musiałaby w razie czego oddać. Jak rozumiem koszt wszelkich remontów i ulepszeń pewnie tak, ale czy np. rachunki? Czy podatek od nieruchomości? Jak to wygląda?
Proszę o odpowiedź.... Wręcz błagam. Panuje ciężka sytuacja, wieczne kłótnie, wciąż coś nie tak... Na dodatek babcia pije, więc to potęguje jej agresję i wyzwiska w naszą stronę (zwłaszcza moją)... :rolleyes::(

Dzien dobry! Mam dwie siostry: jedna dostala pole ze starym domkiem( 80tys. warte), mieszkanie (130 tys) a druga mieszkanie(80 tys.). Mieszkanie od siostry warte 130 tys. dostalem jako darowizne w 2007 roku. Kupilem kawalerke i rodzice zamieszkali w niej a ja z rodzina w tym wiekszym mieszkaniu. Oba mieszkania sa moja wlasnoscia a rodzice maja dozywotnie korzystanie z tego wiekszego mieszkania. Obecnie siostra ktora darowala mi mieszkanie mieszkajaca zagranica chce bym jej zaplacil za mieszkanie bo w przeciwnym razie cofnie darowizne . Siostry z matka sa w zmowie i nie wiem co mam zrobic,jak najlatwiej i najkorzystniej wybrnac z tej sytuacji? prosze o pomoc??Dziekuje

@sebs78
Nie przyklejamy się do cudzych wątków - zakładamy swoje.

Darowizna to NIEODPŁATNE przekazanie majątku, co WYKLUCZA zapłatę. No i brak zapłaty nie moze być w takim razem przejawem RAŻĄCEJ NIEWDZIĘCNOŚCI, co jest podstawą ODWOŁANIA DAROWIZNY.

Dziekuje za pomoc! Poznaje dopiero ta strone. Pozdrawiam

Powrót