B
beatka90
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 11
I znowu mam "zaszczyt" założyć nowy temat... ale to już moje szczęście... A więc zaczne od początku mój mąż był w Niemczech przez 2 lata, wrócił do Polski no i po 8 miesiącach wyjechaliśmy ponownie razem do Niemiec w sierpniu 2011. Byłam w 8 miesiącu ciąży, postanowiliśmy że urodzę w Niemczech i urodzilam synka Roberta 07.10.2011. Na święta Bożego Narodzenia zapragneliśmy pojechać do Polski, więc w celu zdobycia informacji jaki dokument i gdzie mam wyrobić poszłam do urzędu Gminy w Cremlingen. Tam dostałam informacje, że moj synek dostanie niemiecki Kinderreisepass. Zdziwiło mnie to, bo po 8 latach pobytu któregoś z nas w Niemczech tak mogło się stać, ale nie w naszej sytuacji, ale skoro tak mówił urzędnik, to przyniosłam zdjęcie, niezbędne dokumenty i jeszcze tego samego dnia 10.11.2011- w pięć minut- został wykonany i wydany mi i mojemu mężowi niemiecki paszport mojego dziecka, w ktorym mój synek w rubryce narodowość ma wpisaną DEUTSCH. Wczoraj byłam w urzędzie miasta Wolfenbüttel i pani z biura cudzoziemców zauważyła że mój synek nie powinien dostać paszportu i obywatelstwa niemieckiego. Ja też tak myślę, ale mineło 5 miesięcy od jego wydania, czy mają prawo mimo to mi go odebrać (tudzież nakazać zwrot do Gminy Cremlingen) i czy mają prawo cofnąć nadane już mojemu synkowi obywatelstwo niemieckie? Czy mogę się ubiegać o zwrot kosztów paszportu, zdjęcia i wszystkich innych, bo w Polsce też w paru miejscach zostało podane że mój synek ma niemieckie obywatelstwo, więc czeka mnie podróż do polski,bo jakoś chyba 13 dni ma się na zmianę danych osobowych po jej zaistnieniu w Polsce?