cofnięcie obywatelstwa

• Autor wątku Autor wątku beatka90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

beatka90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
I znowu mam "zaszczyt" założyć nowy temat... ale to już moje szczęście... A więc zaczne od początku mój mąż był w Niemczech przez 2 lata, wrócił do Polski no i po 8 miesiącach wyjechaliśmy ponownie razem do Niemiec w sierpniu 2011. Byłam w 8 miesiącu ciąży, postanowiliśmy że urodzę w Niemczech i urodzilam synka Roberta 07.10.2011. Na święta Bożego Narodzenia zapragneliśmy pojechać do Polski, więc w celu zdobycia informacji jaki dokument i gdzie mam wyrobić poszłam do urzędu Gminy w Cremlingen. Tam dostałam informacje, że moj synek dostanie niemiecki Kinderreisepass. Zdziwiło mnie to, bo po 8 latach pobytu któregoś z nas w Niemczech tak mogło się stać, ale nie w naszej sytuacji, ale skoro tak mówił urzędnik, to przyniosłam zdjęcie, niezbędne dokumenty i jeszcze tego samego dnia 10.11.2011- w pięć minut- został wykonany i wydany mi i mojemu mężowi niemiecki paszport mojego dziecka, w ktorym mój synek w rubryce narodowość ma wpisaną DEUTSCH. Wczoraj byłam w urzędzie miasta Wolfenbüttel i pani z biura cudzoziemców zauważyła że mój synek nie powinien dostać paszportu i obywatelstwa niemieckiego. Ja też tak myślę, ale mineło 5 miesięcy od jego wydania, czy mają prawo mimo to mi go odebrać (tudzież nakazać zwrot do Gminy Cremlingen) i czy mają prawo cofnąć nadane już mojemu synkowi obywatelstwo niemieckie? Czy mogę się ubiegać o zwrot kosztów paszportu, zdjęcia i wszystkich innych, bo w Polsce też w paru miejscach zostało podane że mój synek ma niemieckie obywatelstwo, więc czeka mnie podróż do polski,bo jakoś chyba 13 dni ma się na zmianę danych osobowych po jej zaistnieniu w Polsce?

Hm, troche dziwne, ale mam pytanie, czy maz sie wymeldowal na powrot do Polski po tych dwoch latach pierwotnego pobytu w Niemczech?

Co do wydania niemieckiego dokumentu tozsamosci: wydanie paszportu, dowodu czy Kinderausweise nie jest nadaniem obywatelstwa w rozumienie prawa.

Nadanie obywatelstwa to jest Einbürgerung, poswiadczenie obywatelstwa Staatsangehörigkeitsausweis.

Dokument czy paszport wbrew potocznemu rozumieniu nie sa dokumentami majacymi znaczenie dla prawa o obywatelstwie sensu stricte.

Ostatnia nowelizacja prawa o obywatelstwie niemieckim wprowadzila zapis, ze osoby, ktorym mylnie wydano dokumenty niemieckie, nabywaja obywatelstwo, ale dopiero po 12 latach (mylnego) traktowania ich jako obywateli niemieckich, np. przez wielokrotne wystawianie niemieckich dokumentow tozsamosci.

W Polsce obywatelstwo niemieckie dziecka i tak nie gra roli, bo ona ma polskie po was.

zwykła pomyłka
przecież to dziecko nie powinno otrzymać niemieckiego paszportu

Wymeldował się mąż po tych dwóch latach pobytu, teraz (15.08.2011) zameldowaliśmy się na nowo. W rubryce: Staatsangehörigkeit wpisane jest DEUTSCH więc nie myle się że zostało mu nadane obywatelstwo. A czy pomimo tego że wczoraj mineło 6 miesięcy od popełnienia przez nich błędu mają prawo nadal odebrać mi paszport i cofnąć obywatelstwo? Chodzi mi w sumie głównie o paszport, bo zapłacilam za zdjęcie, za jago wydanie i nie mam siły wyrabiać go od nowa (samo co skończyłam załatwiać ubezpieczenie i jestem w trakcie zalatwiania elterngeld i freizügigkeitsberechtigung) Nie mam siły robić mu polskich papierów, znowu jeździć w tą i z powrotem, niby podadzą co jest potrzebne, weźmiesz wszystko, a i tak coś nowego wymyślą...

nawet gdyby się nie wymeldował to niczego nie zmienia,bo mieszkał/pracował tu na gewerbie od 2009 r? ,za krotko.

ciekawa jestem zakończenia co z tego wyjdzie ..
taka pomyłka "pani Helgi z okienka"

późno załatwiacie Elterngeld, nadpłacają tylko do 3 miesięcy wstecz

Ostatnia edycja:
@Beatka: ja wiem, ze dla laika to troche zawile, ale wydanie paszportu, nawet z wpisem "Staatsangehörigkeit: deutsch", to nie jest nadanie obywatelstwa, dlatego tutaj nie trzeba go "odbierac" czy cofac, po prostu bedzie anulowana bledna decyzja administracyjna o wystawieniu paszportu niemieckiego.

Taka decyzja nabralaby niepodwazalnej (niemozliwej do cofniecia) mocy dopiero po 12 latach traktowania dziecka jako obywatela niemieckiego, na przyklad przez ponowne wystawianie paszportu niemieckiego.

O zwrot kosztow za wystawienie paszportu mozesz sie starac, ale to bedzie wiecej zachodu niz ten paszport kosztowal.

wiem, tylko że nie miałam numeru ubezpieczenia... zastanawia mnie te freizügigkeitsberechtigung nigdzie nie mogę znaleźć co to jest, a w tłumaczeniu google "wolność zezwolenia na jazdę":) w poprzedniej odpowiedzi się pomyliłam, teraz dobrze napisałam freizügigkeitsberechtigung. Z tym elterngeld to same problemy ciągle nowe listy z nowymi "brakującymi" dokumentami. Tak jakby nie mogli od razu wszystkiego przyslać. Burdel jak w Polskich urzędach i tak samo sędziwe panie. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Nie mam internetu w domu, dlatego tak z poślizgiem piszę. Na pewno opiszę moją sprawę do końca, może się komuś przyda. OBY NIE:) nie życzę nikomu tego

Acha w takim razie bardzo dziękuję. Napiszę co na to konsul i jak ta sprawa się skończyła. Pozdrawiam

Freizügigkeitsbescheinigung znaczy po polsku "zaświadczenie o zarejestrowaniu pobytu obywatela UE", po pieciu latach takiego zarejestrowania przysluguje "Daueraufenthaltsrecht" = ZEZWOLENIE NA POBYT REZYDENTA DŁUGOTERMINOWEGO WE

W Polsce jest tak samo w odniesieniu do obywateli unijnych, ktorzy przebywaja ponad 3 miesiace na terenie Polski. Jak chcesz sobie przeczytac o przepisach polskich dotyczacych obywateli unijnych, to zobacz tutaj, to powinno ci ulatwic zrozumienie zasady i funkcjonowania obu dokumentow:

1) polskie Freizügigkeitsbescheinigung:

Formy i legalizacja pobytu obywateli UE - rejestracja pobytu

PS
Sprawe poniesionych niepotrzebnie kosztow na zdjecie i paszport dla dziecka mozesz poruszyc przy nastepnej wizycie w urzedzie ds. cudzoziemcow w sprawie Freizügigkeitsbescheinigung

2) polski pobyt staly dla obywateli unijnych:
http://www.cudzoziemcy.info.pl/obywatel_ue_2.php

Ostatnia edycja:
w urzędzie ds. cudzoziemców powiedzieli, że gmina Cremlingen popełniła błąd i to oni najwyżej mogą mi je zwrócić. Już rozumiem, dziwne że nie wymagają tego przy zakladaniu gewerbe, skaładaniu dokumentów o ubezpieczenie, rozliczaniu podatków... To forum to naprawde wielka pomoc dla mnie duża pomoc. Jeszcze raz dziękuję!!!

Nie mam siły robić mu polskich papierów, znowu jeździć w tą i z powrotem, niby podadzą co jest potrzebne, weźmiesz wszystko, a i tak coś nowego wymyślą...

bez wyjazdu tez można wszystko załatwić
do pierwszego paszportu tymczasowego(ważny rok) nie jest wymagany polski odpis aktu urodzenia a wydaja go chyba od reki, reszte spokojnie możesz załatwić za rok w PL , choć ja umiejscowienie zagranicznego aktu załatwiłam bez wyjazdu do PL

A więc nie było takiego dużego "halo" jak myślałam. Zabrali mi paszport i oddali 13 euro, bo tyle kosztował i oddali mi zdjęcie mojego syna. No i to by było na tyle. Pojechaliśmy do Hamburga i mamy paszport tymczasowy polski. Wysłali nam pocztą, przyszedł po tygodniu. Jednak nikomu nie życzę takiej nerwówki.

Powrót