Umowa nie zostaje zawarta jeśli konsument nie potwierdzi woli zawarcia umowy również na trwałym nośniku, albo potwierdzi ją w inny sposób (np. podczas kolejnej rozmowy telefonicznej)
Ja zrobiłam coś takiego:
Dzisiaj zadzwoniła do mnie pani. Źle wypowiedziała moje nazwisko, więc ja odruchowo je poprawiłam (w sumie potwierdzając, że ja to ja..) . Niedawno temu miałam okres ferii, wysłałam jakieś krzyżówki, gdzieniegdzie pozostawiałam swoje dane, więc nie zdziwiło mnie, że ktoś do mnie dzwoni.
Na początku się niby zainteresowałam, zapytałam o ukryte koszty, a pani dwukrotnie powiedziała, że nie mogłaby mnie wprowadzić w błąd, bo rozmowa jest nagrywana.
Nie wiem co mi przyszło do głowy, ale na pytanie o rozmiar coś tam odpowiedziałam, tak jakbym się zgadzała, więc pani mówi, że podsumowując zgadzam się na wysyłkę etc.. na co ja, że nie, że chcę się z tego wykręcić i zrezygnować. Pani przestała być miła, coś tam odburknęła i się rozłączyła.
Wiem, że 90% powie, że skoro tak odpowiedziałam, to umowa nie została zawarta etc.. ale co zrobić, jeśli dostałabym przesyłkę za jakieś 2 tygodnie? Rodzina już uprzedzona, że jeśli zawita ktoś z przesyłką 'za pobraniem', albo poleconą to nie odbierać.
Zła jestem na siebie, bo teraz się stresuję

Nie podawałam żadnych danych jakby co, więc jeśli takie firmy mają mój adres, to tylko z powodu np. krzyżówek.