Covid vs kwarantanna

• Autor wątku Autor wątku hitback
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hitback

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Cześć, mam pytanie, zostałem skierowany na kwarantannę, ponieważ u jednego z moich członków wyszedł test pozytywny. Przez co, reszta domowników przeszła automatycznie na kwarantannę. Z wstępnej rozmowy z panem z Sanepidu, powiedział wprost, że jeśli mogę pracować zdalnie to zachęca mimo wszystko, jeśli nie odczuwam negatywnych skutków, w przeciwnym razie, na starcie jestem wpisany na przebywaniu na L4 (z automatu). Pan poinformował, że jedynie co muszę zrobić to poinformować pracodawcę (jestem na UoP) o przebywaniu na kwarantannie i podjęciu pracy, bądź nie. Fakt nie miałem przeprowadzanych badań na COVID. Później jeszcze raz dzwoniłem na infolinię sanepidu i potwierdzili, że będąc na kwarantannie automatycznie przysługuje mi L4. Chciałem dopytać się jeszcze (ponieważ w internecie znajduję różne wersje na ten temat, jedne mówią, że nie mam L4 jeśli nie byłem na badaniu, a kolejne źródła potwierdzają wszystkie informację które otrzymałem z Sanepidu).
Kolejną rzeczą był faktyczny stan zdrowia, czułem się dość przeciętnie - ale mimo wszystko nie robiłem badania, poinformowałem tylko pracodawcę, że jednak na razie czuję się źle i na chwilę obecną chciałem skorzystać z L4.

Jak jesteś na kwarantannie to z automatu jesteś na l4. Badania nie mają nic do rzeczy.

Dzięki wielkie za informację. Już dostawałem szału czytając kolejne artykuły, które jedne potwierdzały twoją tezę inne natomiast sprzeciwiały się

Mam jeszcze pytanie. Czy na stronie pacjent. Gov. Pl nie powinienem mieć w zakładce zwolnienia wystawionego L4? Bo niestety ale go nie nam :/

Ja nic nie miałem o l4. Tylko informacje że jestem na kwarantannie

Oki rozumiem, czyli mając tylko informację, że jesteś na kwarantannie. I przez to również jesteś na L4?

W moim przypadku tak właśnie było. Ja dodatkowo jeszcze zadzwoniłem do kadr i zapytałem się czy mają moje l4. Odpowiedzieli że mają, wpłynęło elektroniczne. Tylko wiedz że nie w każdych kadrach udzielą ci takiej odpowiedzi.

Rozumiem, właśnie u mnie teraz jest ten problem, że cała załoga kadr jest na urlopie. I nic się nie dowiem :(

Przeczytaj na stronie ZUSu: klik.

W IKP nie będziesz miał L4, bo faktycznie nie jest to zwolnienie lekarskie. Ewentualną decyzję o kwarantannie możesz znaleźć w zakładce „Wiadomości” (bądź pod adresem https://pacjent.gov.pl/ikp/powiadomienia/historia-kwarantanny-i-izolacji). Przy czym, z uwagi na duże obłożenie pracą Sanepidów, od listopada Sanepid nie wydaje decyzji dot. kwarantanny domowników osoby zakażonej – działa tutaj metoda odwrócona: Ty zgłaszasz taki fakt pracodawcy, pracodawca do ZUSu, a ZUS sobie to weryfikuje. W normalnym przypadku, gdy to Ty masz wynik pozytywny, Sanepid wydaje decyzję, którą wpisuje do systemu EWP i widzi to zarówno ZUS, jak i Ty w IKP pod podanym linkiem.

Powrót