Czad na rozpatrzenie przez Sąd odroczenia

• Autor wątku Autor wątku binladen1001
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

binladen1001

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam ogromną prośbę. Zostałem skazany prawomocnym wyrokiem sądowym. 2 tygodnie temu napisałem prośbę o odroczenie wyroku (decyzji jeszcze nie ma. Dziś dostałem nakaz stawienia się do aresztu w ciągu 2 tygodni. W związku z tym mam 3 pytania:
1) Czy jest ustalony przepisami kodeksu karnego wykonawczego czas, jaki ma Sąd na rozpatrzeniu wniosku o odroczenie kary pozbawienia wolności (jeśli tak ile on wynosi) ?
2) Jeśli się zgłoszę do aresztu i w międzyczasie zanim pojadę do zakładu karnego, Sąd przychyli się do mojej prośby to zostanę wypuszczony na wolność ?
3) Czy ingerencja adwokata w czasie zanim się stawie do aresztu ma wpływ na przyspieszenie decyzji Sądu o odroczeniu wykonywania kary?
Pragnę nadmienić że w moim przypadku szanse na odroczenie są bardzo duże.
Z góry dziękuje za odpowiedź.

nie musisz stawiac sie do zakladu karnego., ale musisz nosic przy sobie pismo o odroczenie z prezentata sadu. gdy "nie daj Boze" Policja przyjdzie po Ciebie pokazujesz pismo i nie zabiora Cie

Nie zgodze się z tobą madamme!

Czy złożenie wniosku o odroczenie wstrzymuje wykonanie kary?

Złożenie wniosku o odroczenie wykonania nie wstrzymuje wykonania kary pozbawienia wolności. Zgodnie z art. 9 § 1 k.k.w. postępowanie wykonawcze wszczyna się bezzwłocznie, gdy orzeczenie stało się wykonalne i żaden przepis nie upoważnia sądu do wydania decyzji o wstrzymaniu wykonania kary pozbawienia wolności do czasu rozpoznania wniosku.

Dzięki za odpisy ale to już wszystko wiem, że do czasu rozparzenia i tak zostanę doprowadzony do aresztu. Ale muszę uzyskać odpowiedź ile czasu ma Sąd na rozpatrzenie wniosku o odroczenie kary pozbawienie wolności. Słyszałem że 30 dni ale w przepisach również na waszej stronie nie ma o tym żadnej wzmianki, tak jakby to nie było określone przepisami. Bardzo proszę o pomoc i odpowiedź na 3 zadane wcześniej pytania.

Powrót