G
grifos
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Witam. Mam pytanie odnośnie czasu pracy, a dokładniej chodzi mi o czas poświęcony na przebranie się w odzież robocza przed przystąpieniem do pracy oraz udanie się do szatni po zakończonej pracy, w celu kąpieli i ubrania się przed opuszczeniem zakładu.
Dyrekcja zarządziła, że do szatni możemy udać się po 8 h pracy.
Aby rozpocząć prace na stanowisku o godzinie 7 potrzebuje około 10 min na to żeby się przebrać i przygotować. Zgodnie z nowymi wytycznymi opuścić stanowisko mogę równo o godzinie 15. Po pracy czas spędzony w łaźni i szatni daje kolejne 20 min. Razem 30 dodatkowych min spędzonych w zakładzie pracy.
Praca w przemyśle ciężkim duże zapylenie, kąpiel po pracy jest wskazana.
Czy pracodawca powinien doliczyć do wypłaty dodatkowe godziny które spędzę na szatni ?
W przeciągu całego miesiąca, wychodzi ponad jedna dniówka.
Dodam, że kierownik zadeklarował się, że będzie w szatni o 14;50 sprawdzał kto przyszedł tam wcześniej. Osoba która zjawią się tam przed 15 straci 1/10 premii [10 takich spotkań i nie ma miesięcznej premii]. Oczywiście dotyczy to wszystkich 3 zmian.
Co o tym myślicie?.
Z góry dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam
Dyrekcja zarządziła, że do szatni możemy udać się po 8 h pracy.
Aby rozpocząć prace na stanowisku o godzinie 7 potrzebuje około 10 min na to żeby się przebrać i przygotować. Zgodnie z nowymi wytycznymi opuścić stanowisko mogę równo o godzinie 15. Po pracy czas spędzony w łaźni i szatni daje kolejne 20 min. Razem 30 dodatkowych min spędzonych w zakładzie pracy.
Praca w przemyśle ciężkim duże zapylenie, kąpiel po pracy jest wskazana.
Czy pracodawca powinien doliczyć do wypłaty dodatkowe godziny które spędzę na szatni ?
W przeciągu całego miesiąca, wychodzi ponad jedna dniówka.
Dodam, że kierownik zadeklarował się, że będzie w szatni o 14;50 sprawdzał kto przyszedł tam wcześniej. Osoba która zjawią się tam przed 15 straci 1/10 premii [10 takich spotkań i nie ma miesięcznej premii]. Oczywiście dotyczy to wszystkich 3 zmian.
Co o tym myślicie?.
Z góry dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam