część używana nie sprawna

• Autor wątku Autor wątku minik1234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

minik1234

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
witam, jak wygląda sytuacja kiedy zakupiłem używaną część przed założeniem była sprawdzana przez mechanika i założona do silnika okazało się, że część jest wadliwa po zapaleniu samochodu i spowodowało szkody w samochodzie czy mogę domagać się odszkodowania od firmy która mi sprzedała część używaną czy od mechanika który nie dopatrzył wady ?

Zakup od osoby czy od firmy?
Czy treść umowy gwarantuje sprawność części?

firmy, tak gwarancja 14 dni ale chodzi o to, że uszkodziło mi silnik i poniosłem wydatki na wymianę innych części

Gwarancja na część to argument po Twojej stronie.
Pozostaje wykazanie, że uszkodzenia wywołała część rzekomo niesprawna.

mechanik sprawdzał część przed założeniem i stwierdził, że jest sprawna więc ją założył, ale po 2 minutach samochód zaczął dziwnie się zachowywać więc silnik został wyłączony część wyjęta i wtedy mechanik stwierdził, że część jest nie sprawna,

firma z którą rozmawiałem powiedziała, że za część może oddać skoro twierdze, że jest nie sprawna ale za poniesione koszty nie odda, bo to wina mechanika który źle zdiagnozował część używaną

lub ją źle założył

proszę o odpowiedź bo nie wiem jak rozwiązać problem :rolleyes:

Ostatnią edycję dokonał moderator:
@minik1234:

Co to dokładnie za część? Wydaje mi się że jest różnica diagnozować niesprawne ECU, a niesprawne np. koło dwumasowe...

minik1234 napisał:
proszę o odpowiedź bo nie wiem jak rozwiązać problem :rolleyes:

Z tego typu problemem udaj się do prawnika w swoim mieście.

Na przyszłośc,to rada.Ja tak robię. Szukam danej części w necie,jadę do mechanika i proszę ,aby tym się zajął,zadzwonił do nich,sprawdził,czy pasuje i sprowadził,najwyżej dam mu zaliczkę.Jak by się coś stało to niech się on z nimi boksuje. Zawsze dam mu do wyboru parę ofert i jego sprawą jest to dobrać i założyć. W tej sprawie trzeba opinii biegłego,byś musiał go wezwać i zlecić ekspertyzę. Chyba,że mechanik się przyzna,bo potem on za tą ekspertyzę będzie musiał Ci oddać,a jak to jest poważny warsztat to ma polisę i wydatki pokryje ubezpieczyciel.

trochę nie rozumiem, czyli to wina mechanika ?

ale skoro tu jest forum prawne to ktoś też potrafi udzielić sensownej odpowiedzi po której stronie błąd leży

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Szukasz tu jasnowidza.Nie napiszesz nawet o co chodzi,ale to nie ważne.Jakchcesz to prawnie rozwiązać,to zleć rzeczoznawcy ocenę.Wiem,że będziesz musiał za to zapłacić,ale też wtedy będziesz wiedział po której stronie jest wina.Nie wiem czego chcesz tutaj się dowiedzieć.Juz prędzej napisz na forum mechaników samochodowych Forum mechaników samochodowych i tam dokładnie opisz problem,tylko nie używaj "jakaś cześć". Są tam fachowcy i Ci wstępnie wyjaśnią. Ale podstawą jest ocena biegłego rzecoznawcy,aby móc podjąć negocjacje,a potem kroki prawne. I się nie obrażaj, wróżki omijają to forum.

nikt się◘ tutaj nie obraża i nie szuka wróżek :) napisałem chyba jasno, że kupiłem część używaną którą mechanik sprawdzał przed założeniem stwierdzając, że się nadaje, więc założył. Po założeniu okazało się jednak, że ta część nie działa jak powinna. poniosłem koszty wymiany/naprawy. i pytanie jakie są moje prawa odnośnie używanej części a nowej

Sprzedawca dał Ci prawo do zweryfikowania części przez podany okres,jakby Ci nie odpowiadała,to zobowiązał się oddać pieniądze,i jak piszesz nadal chce Ci oddać.Na moje wina mechanika,zapytaj czy ma polisę OC działalności,jak ma zgłoście to ubezpieczycielowi,on przyśle rzeczoznawcę,który rozstrzygnie temat. A dlaczego taką tajemnicę trzymasz o co chodzi,a bardzo roszczeniowo oczekujesz jasnej odpowiedzi?

a czy jak napisze część używana samochodowa a używana pompa vacum zrobi to różnice ? i teraz pewnie dostanę odpowiedz na moje pytania. nic nie ukrywam część używana to jedno i to samo czy to pompa vacum zakładana przez mechanika a używana kierownica...

A możesz jeszcze napisać jakie zniszczenia w silniku dokonała pompa podciśnienia? Bo nie do końca tu można dojść na czym polega Twój problem. Każesz nam gdybać nie dając szans z grubsza ocenić czyja to wina. I uważam, że jest zasadnicza różnica między pompą a kierownicą, bo kierownice zazwyczaj nieuszkadzają silników, nawet te wadliwe.

Tak generalnie to za część odpowiada firma, za zniszczenia ten kogo działanie je spowodowało, bez szczegółowej analizy należy stwierdzić, że ryzyko jest rozłożone po równo na sprzedawcę i mechanika. Zależy czy to wina montażu czy pompy samej w sobie.

Tak jak ktoś już wspomniał wcześniej. Udaj się do rzeczoznawcy samochodowego.

Poza tym:

minik1234 napisał:
ale skoro tu jest forum prawne to ktoś też potrafi udzielić sensownej odpowiedzi po której stronie błąd leży

skoro nasze odpowiedzi nie korelują z Twoimi oczekiwaniami to przecież napisałem w #10 co powinieneś zrobić (to nie jest forum samochodowe).

Jaka wina mechanika może być w sytuacji powiedzmy takiej, że dostaje od klienta używany pasek do rozrządu, zakłada go (bo optycznie wszystko z nim w porządku) a po uruchomieniu pasek nagle pęka i rozwala silnik.

W mojej ocenie po prostu szkoda Ci kasy na rzeczoznawcę i oczekujesz, że trafi się tutaj jakiś guru który autorytatywnie stwierdzi:
a) wina sprzedawcy
lub
b) wina mechanika.

Ostatnia edycja:
firma mówi, że odda za wadliwą część skoro nie działa prawidłowo, ale domaga się wyjaśnień czemu mechanik nie zauważył nie sprawności pompy i czy on sam nie spowodował szkody kierując się na wadliwą część dopiero po założeniu a nie przed (niby sprawnej dla niego). teraz to nie wiadomo czy tą część uszkodził mechanik czy była taka...

Ja na miejscu tego mechanika, jako profesjonalista, zażądałbym oświadczenia na piśmie, że chce mieć założony używany pasek, który w każdej chwili grozi uszkodzeniem silnika i że nie daję żadnej rękojmi na tę czynność i jej skutki. Klient nie musi być świadomy ryzyka instalacji takiego paska, może być poetą i się na tym nie znać. Odpowiedzialność mechanika wcale nie jest w tej sytuacji z góry wyłączona.

minik1234 napisał:
firma mówi, że odda za wadliwą część skoro nie działa prawidłowo, ale domaga się wyjaśnień czemu mechanik nie zauważył nie sprawności pompy i czy on sam nie spowodował szkody kierując się na wadliwą część dopiero po założeniu a nie przed (niby sprawnej dla niego). teraz to nie wiadomo czy tą część uszkodził mechanik czy była taka...

Czy Ty umiesz w ogóle odpowiadać na zadane pytania by uzyskać jakąś pomoc czy tak piszesz by pisać i dla zabicia czasu?

chodzi mi o to czy kupując część używaną mam jakiekolwiek prawo, bo przecież wiedziałem, że ta część jest używana i czy wgl jest sprawna ale ją kupiłem. bo gdy bym kupił nową pompę to bez problemu by mi oddali za szkody

Czyli jednak nie umiesz, Twoja strata. Temat do zamknięcia.

Biegły rzeczoznawca może być i najlepiej z PZMot, a jak chcesz to ciągnąć dalej to zerknij na listę biegłych sądowych wciągniętych na listę w Twoim śądzie,będzie potem szybciej,ale na początku drożej na pewno. Nawet jakby to była oczywista oczywistość i wszyscy na forum pisali Ci,że wyłączną winę ponosi tylko np. mechanik,Sad i tak powoła biegłego.

Powrót