Czy alimenty się należą?

• Autor wątku Autor wątku miron56
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

miron56

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Sprawa dotyczy alimentów wysyłanych od 20-tu lat na 24-letnią córkę w Holandii.Alimenty pobiera była teściowa w Polsce.Nie wiem jak mogę zdobyć informacje, czy te alimenty się należą.Córka przysyła jakieś dokumenty ,że się uczy.Wiem , ze łatwo takie dokumenty tam zdobyć.Wystarczy ,że w październiku zapisze się na uczelnie i taki dokument uzyska.Do tego nie wiem jak sprawdzić czy nie jest zatrudniona, lub czy nie jest mężatką.Od 20-lat nie mam żadnego kontaktu z córką.Miałem kiedyś adres pod którym miała przebywać, ale ambasada w Hadze , odpisała , ze adres jest fałszywy.Prawdopodobnie w Holandii przebywa pod zmienionym nazwiskiem.W Polsce o podwyższenie alimentów ( ostatnio 2007 r.) używa nazwiska polskiego, oczywiście reprezentowana jest przez pełnomocnika.Wszedłem na forum bo stwierdziłem, że adwokaci których prosiłem o pomoc nie są w stanie mi pomóc.Radzili mi żebym przestał płacić i dwa lata temu sprawa znalazła się u komornika.Przez cały czas nigdy nie zalegałem z płatnością bo przecież to moja córka.Uważam , że utrzymuję byłą teściową.Do tego nie ma jako takiej górnej granicy wieku kiedy powinien ustać obowiązek płacenia.Jej, a na pewno jej matce, w takiej sytuacji jest dużo łatwiej wymóc płacenie tych alimentów niż mi sprawdzić, czy się nadal należą.

Polecam zapoznać się z dodanym nowelą z dnia 6 listopada 2008 r. paragrafem 3 art. 133 kro, który stanowi, że rodzice mogą uchylić się od świadczeń alimentacyjnych względem dziecka pełnoletniego, jeżeli są one połączone z nadmiernym dla nich uszczerbkiem lub jeżeli dziecko nie dokłada starań w celu uzyskania możności samodzielnego utrzymania się.

Możesz zatem złożyć pozew o uchylenie obowiązku alimentacyjnego właśnie na podstawie zacytowanego przepisu.

Jednak masz problem bo zaistnieje tu jurysdykcja holenderska, czyli sprawa będzie toczona przed sądem holednderskim, a jeśli twoja córka zmieniła obywatelstwo to niestety ale prawem właściwym będzie prawo holenderskie. Musisz szukać pomocy u konkretnych fachowców.

Zatem gdzie mogę znaleźc takich fachowców i jak stwierdzic czy córka studiuje lub jest niezamężna?

Naprawdę nikt nie może pomóc?

przysyła jakieś dokumenty ,że się uczy

Ja bym próbował skontaktować się z daną uczelnią by zweryfikować, czy dana osoba kontynuuje naukę.
Zawsze można nająć detektywa do zweryfikowania pozostałych wątpliwości

Jednakże sam będę śledził ten wątek, by poznać inne metody na uzyskanie rzetelnych informacji o sytuacji dziecka z którym kontaktu nie zamierzam utrzymywać

Felek napisał:
Ja bym próbował skontaktować się z daną uczelnią by zweryfikować, czy dana osoba kontynuuje naukę.
Zawsze można nająć detektywa do zweryfikowania pozostałych wątpliwości

Detektyw może sporo kosztować. Można próbować odnaleźć po numerze Sofi - przez ambasadę. Można także założyć sprawę o uchylenie od obowiązku alimentacyjnego, podając adres do doręczeń pełnomocnika, uzasadniając brakiem kontaktu z dzieckiem, brakiem dokumentów poświadczających edukację pełnoletniej już osoby i niemożliwością sprawdzenia czy córka nie została przysposobiona w między czasie czy nie wyszła za mąż.

może zasadnym jest złożenie wniosku o uchylenie obowiązku alimentacyjnego, a teściową na kuratora dla doręczeń, przypuszczam że dziecko szybko się znajdzie

kontakt z uczelnia w Holandii niewiele Ci da,bo nie uzyskasz od nich odpowiedzi gdyż nie jesteś strona i taka Ci się nie należy. Najprościej ustal sobie pełnomocnika (adwokata) , załóż w sprawę o zniesienie obowiązku alimentacyjnego. Przedtem możesz poleconym wysłać informację do córki i teściowej o fakcie ,że z dniem xxx zaprzestajesz płacenia alimentów z uwagi na fakt iż Córka jest w stanie sama się utrzymać / poczekaj na odpowiedź, wątpię Abyś otrzymał odp./
Władnym dla Ciebie jest jurysdykcja sądu RP a nie Holandii bo ten sąd wydał postanowienie o obowiązku alimentacyjnym.
Ps. Nie musisz udawać, że nie jesteś wielbłądem:beer:

Powrót