M
miron56
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Sprawa dotyczy alimentów wysyłanych od 20-tu lat na 24-letnią córkę w Holandii.Alimenty pobiera była teściowa w Polsce.Nie wiem jak mogę zdobyć informacje, czy te alimenty się należą.Córka przysyła jakieś dokumenty ,że się uczy.Wiem , ze łatwo takie dokumenty tam zdobyć.Wystarczy ,że w październiku zapisze się na uczelnie i taki dokument uzyska.Do tego nie wiem jak sprawdzić czy nie jest zatrudniona, lub czy nie jest mężatką.Od 20-lat nie mam żadnego kontaktu z córką.Miałem kiedyś adres pod którym miała przebywać, ale ambasada w Hadze , odpisała , ze adres jest fałszywy.Prawdopodobnie w Holandii przebywa pod zmienionym nazwiskiem.W Polsce o podwyższenie alimentów ( ostatnio 2007 r.) używa nazwiska polskiego, oczywiście reprezentowana jest przez pełnomocnika.Wszedłem na forum bo stwierdziłem, że adwokaci których prosiłem o pomoc nie są w stanie mi pomóc.Radzili mi żebym przestał płacić i dwa lata temu sprawa znalazła się u komornika.Przez cały czas nigdy nie zalegałem z płatnością bo przecież to moja córka.Uważam , że utrzymuję byłą teściową.Do tego nie ma jako takiej górnej granicy wieku kiedy powinien ustać obowiązek płacenia.Jej, a na pewno jej matce, w takiej sytuacji jest dużo łatwiej wymóc płacenie tych alimentów niż mi sprawdzić, czy się nadal należą.