Czy bede mogla starac sie os wiadczenia na dziecko

• Autor wątku Autor wątku basiagdynia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
kto dostal pobyt?
Twoj malzonek?
gubie sie tu juz,...myslalam ,ze dopiero wyjezdzacie..macie zamiar:(

ona tak kreci, ze to wszystko z gory jest po prostu szemrane, Szkoda czasu na pomoc kombinatorom!

Belunia pisze do ciebie, bo tylko Ty normalnie tu podchodzisz do sprawy. Pogodniak skoro twoj czas jest tak cenny, to moze sie ni wypowiadaj, a ja cierpliwie poczekam az pomoze ktoś inny bez łaski wielmoznego Pana! Nie jesteś tu sam na szczęscie.
Moj maz jest zameldowany na stałe w Niemczech. Pracuje tam jezdzac 4 razy w roku na 2-3 miesiace- róznie. Ja mieszkam tu na stałe, ale mamy zamiar tam wyjechac oboje na stale- czyli tam na stale zostac, mieszkac itd.

Czy bede mogla starac sie os wiadczenia na dziecko
itam, obecnie z mężem zamieszkujemy w Polsce, ja jestem w ciazy w 6 tygodniu. Nie mieszkalismy nastale w Niemczech, natomiast ja mam pochodzenie Niemieckie (paszportu nie mam jeszcze, ale Stadt ), czy jesli bysmy wyjechali teraz do Niemiec i ja tam urodze, będa nalezaly mi sie swiadczenia na dziecko po jego urodzeniu ? Mam na mysli opcje ze wyjezdzamy za miesiac i zostajemy na stale. Prosze o pomoc, bo tak czy owak chcemy tam wyjechac, a jesli okaze sie ze dodatkowo bedziemy mogli zyskac na tym, to wjedziemy po prostu wczesniej

..ufffffff..to nie dla Mnie....

zameldowanie o niczym nie swiadczy ,,ja caly czas pytam o pobyt czy ma Freizügigkeitsbescheinigung

Tak ma. A zamieszkuje i tu w PL i tam, generalnie zameldowany jest tam, ale tu w PL tez przebywa. Teraz chcemy wyjechac tam na stale , nie tak ze 2 -3 miesiace tam i miesiac tu. Na stale , na zawsze. On tam pracuje , a tu jak przyjezdza to nie pracuje, bo niema takiej potrzeby . Ubiegając sie o ten Freizügigkeitsbescheinigung dawal zdjęcie, zaswiadczenie o zarobkach i to, ze zameldowany jest w Niemczech i chyba zaswiadczenie o ubezpieczeniu- ale teraz nie pamietam , a jego nie spytam bo go nie ma akurat:)

Ostatnia edycja:
Witam, mam pytanie jestem w 6 miesiacy ciazy, posiadam niemieckie obywatelstwo, a mieszkam w Polsce z konkubentem. Czy przysługuje mi niemieckie ''becikowe''?

swy070 napisał:
Witam, mam pytanie jestem w 6 miesiacy ciazy, posiadam niemieckie obywatelstwo, a mieszkam w Polsce z konkubentem. Czy przysługuje mi niemieckie ''becikowe''?
to jakis zart?
mieszkajac w Pl becikowe Niemieckie?

w Niemczech nie ma czegos takiego jak , Becikowe

posiadam meldunek w Niemczech no nie wiem jak sie nazywa zamiennik becikowego w Niemczech, czy przysługuje mi?, ktos moglby napisac mi jakie dokumenty sa potrzebne?, jak zacząc ??

Ostatnia edycja:
Anspruch auf Elterngeld haben Mütter und Väter, die ihre Kinder nach der Geburt selbst betreuen und erziehen, nicht mehr als 30 Stunden in der Woche erwerbstätig sind, mit ihren Kindern in einem Haushalt leben und einen Wohnsitz oder ihren gewöhnlichen Aufenthalt in Deutschland haben (§ 1 Abs. 1 BEEG)

Elterngeld placony 12 miesiecy

wnioski trzeba zlozyc dolaczyc akt urodzenia dziecka

belunia napisał:
Anspruch auf Elterngeld haben Mütter und Väter, die ihre Kinder nach der Geburt selbst betreuen und erziehen, nicht mehr als 30 Stunden in der Woche erwerbstätig sind, mit ihren Kindern in einem Haushalt leben und einen Wohnsitz oder ihren gewöhnlichen Aufenthalt in Deutschland haben (§ 1 Abs. 1 BEEG)

Elterngeld placony 12 miesiecy

wnioski trzeba zlozyc dolaczyc akt urodzenia dziecka

no ok ale jakie wnioski? gdzie co i jak?? mozesz blizej napisac?, słyszałam że mozna jednorazowo wziasc taki zasiłek.

Ostatnia edycja:
jakie wnioski
Antrag auf Elterngeld
nie wiem gdzie sie sklada to u was ,,bo u jednych sklada sie w Jugendamt a u innych np. w Rathaus

a juz wiem,,wlasnie sprawdzilam,,ja skladalam w Rathaus ,ale wtedy bylo to na innych zasadach i placona 24 mies..
teraz widze ze za to sa odpowiedzialne Jugendamty,,wiec tam sklada sie wnioski (placone 12 miesiecy)po 300 Euro

dla zamieszkalych na terenie Niemiec na niemieckie konto przelewane

Ostatnia edycja:
No ale ja mieszkam w Polsce, to co przelaja mi na polskie konto moje?

zamieszkalym w Polsce nie wyplacaja tego..
idz zapytaj w Jugendamt

sa pewne wyjatki , dla pracowników przygranicznych, ktorzy są zatrudnieni w Niemczech a mieszkaja w innym panstwie i na czas wychowania dziecka rezygnuja z pracy

Ostatnia edycja:
tzn ja przebywam w Polsce, ale mam zameldowanie w Niemczech.

Witam.A ja mam takie pytanie...moj ex od maja 2010r nie pobiera zasiłku na dziecko tak wywnioskowałam z pisma z Urzedu Marszałkowskiego,ale ja nigdy nie otrzymałam zadnych pieniedzy.Jak mozna sie dowiedziec czy był pobierany zasiłek poniewaz urzad w Polsce nie jest doinformowany?Była bym bardzo wdzieczna za pomoc.Zapomniałam dodac,iz moj ex mieszka od 10 lat w Niemczech.

Powrót