D
DolceVita
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Władysław W. podpisał z gminą G. umowę najmu komunalnego lokalu mieszkalnego w 1987 roku. Władysław W. zmarł w 1992 roku. W chwili jego śmierci w mieszkaniu mieszkała jego żona Franciszka W., córka Natalia, jej mąż Marian K. i ich trójka nieletnich dzieci, Bartosz, Anna i Mateusz. Od chwili śmierci Władysława W. rozpoczęły się problemy finansowe, zaprzestali płacić czynsz na rzecz gminy G. W 1996 roku gmina G. wypowiedziała umowę najmu tego mieszkania. Franciszka W. uznała, iż jako żona po śmierci Władysława W. wstąpiła w stosunek najmu z mocy prawa. Cała rodzina mimo wypowiedzenia nadal mieszkała w lokalu i nie płaciła czynszu. W 2006 roku gmina G. skierowała pozew do sądu o odszkodowanie z tytułu bezumownego korzystania z nieruchomości od roku 1996 do roku 2006. Pozew był skierowany przeciwko Franciszce W., Natalii, Marianowi K. i ich trójce dzieci (Bartoszowi, Annie i Mateuszowi). W 2007 roku Franciszka zmarła i sąd umorzył wobec niej postępowanie.
Pytanie: Czy gminie należy się odszkodowanie? Uzasadnienie.
Jeśli odpowiedź będzie prawidłowa wysyłam 20 zł na wskazany numer konta! Mam dostać dodatkową ocenę z cywila część ogólna, na której strasznie mi zależy, a czas nagli strasznie + koło jutrzejsze, więc tylko taka opcja pozostała.
Pytanie: Czy gminie należy się odszkodowanie? Uzasadnienie.
Jeśli odpowiedź będzie prawidłowa wysyłam 20 zł na wskazany numer konta! Mam dostać dodatkową ocenę z cywila część ogólna, na której strasznie mi zależy, a czas nagli strasznie + koło jutrzejsze, więc tylko taka opcja pozostała.