Czy istnieje realna szansa ?

• Autor wątku Autor wątku globix
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

globix

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Jutro mam wezwanie na sprawę "zarządz. wyk. kary pozb. wolności" miałem trzy wyroki w zawieszeniu jeden za jazdę pod wpływem alkoholu a dwa za jazdę bez uprawnień. Pytanie moje to kiedy mogę złożyć wniosek o odroczenie i czy sytuacja podana w uzasadnieniu jest jakąś podstawą do odroczenia? Uzasadnienie:Znajduję się w bardzo trudnej sytuacji osobistej ponieważ żona moja pracuje w Norwegii prowadząc własną firmę, na której założenie czekaliśmy kilka lat, obecnie firma ta związana jest kontraktami i żona nie jest w stanie na czas mojej kary pozbawienia wolności powrócić do kraju by przejąć opiekę nad synem ,chorą matką i teściami.Mam na utrzymaniu i sprawuję opiekę nad nieletnim synem, od pewnego czasu sprawia on trudności wychowawcze w szkole. Wymaga więc nieustannej kontroli w drodze do szkoły i z powrotem. W tym roku szkolnym 2007/2008 z powodu zmiany szkoły mieszczącej się obecnie w Chełmie dowożę syna do niej i zabieram po pracy do domu abym miał pewność że uczęszcza do nie i by po lekcjach nie zostawał w Chełmie co mogło by doprowadzić do ponownych złych zachowań z jego udziałem. Jestem też opiekunem ojca zamieszkałego w .. oraz mojej 78 letniej samotnej teściowej zamieszkałej w .., z którą mieszkam wraz z synem. Teściowa moja jest osobą nie pełno sprawną . Wymaga ona całodobowej opieki . Jest podejrzliwa i nieufna wobec obcych i nie można jej przekonać do żadnej opieki z zewnątrz. Ojciec mój jest człowiekiem schorowanym, często wożę go na badania lekarskie i kolejne pobyty w szpitalu, podczas, których matka moja potrzebuje pomocy w sprawach codziennych.Moi rodzice są już w podeszłym wieku więc w rezultacie zajmuję się dwiema poważnie chorymi osobami. Na wszystko mam zaświadczenia.

wg mnie mogą być to podstawy do odroczenia kary i sąd może uwzględnić taki wniosek

Zastanawia mnie jedno : ma Pan orzeczony zakaz prowadzenia pojazdów i wozi Pan syna do szkoły?

Już mam oddane prawo jazdy kilka miesięcy temu

a jaki jest wymiar kary, którą sąd ma zarządzić?

Dobrze nie pamiętam ale dostałem 1 rok za prow. pod wpływem i raz 8 miesięcy i potem rok za jazdę bez uprawnień i nie wiem jaki to będzie wyrok.

Z tego Co Pan piszę to są podstawy do odroczenia i pózniejzego zawieszenia.
Ma pan 3 wyroki 1 rok, 8 mies,1rok
Na chłopski rozum jeden musi odwieszać 2 pozostałe z tego co Pan napisał.
Czyli kara nie bedzie przekraczać 2 lat w jakimkolwiek układzie.

Proszę pisać o odroczenie wykonania kary.

Dziękuję serdecznie za rady. Lecz jeszcze pytanie kiedy mogę składać wniosek o odroczenie czy na sprawie zarządzenia kary czy dopiero po bo wniosek już mam gotowy, żeby nie było za późno

Wniosek o odroczenie złóż po posiedzeniu o zarządzeniu wykonania kary. Posiedzenie w przedmiocie odroczenia będzie rozpatrywane odrębnie.

Powrót