B
Brzezins
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 130
- Autor Autor
Zatem ile mam czasu na złożenie skargi na bezczynność w sprawie? 30 dni od czego?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
art. 8, art. 12, art. 35 § 1 i art. 36 § 1 ustawy – Kodeks postępowania administracyjnego (tekst jedn. Dz.U. Nr 98, poz. 1071 ze zm.), przez przekroczenie terminów do załatwienia sprawy w postępowaniu
przez przekroczenie terminów do załatwienia sprawy w postępowaniu
Brzezins napisał:już nie ogarniam ;-)
Nie dokonał takiego odesłania w stosunku do całego postępowania zmierzającego do udzielenia informacji, czyli dokonania czynności materialno-technicznej.
Na podstawie art. 8, art. 12, art. 35 § 1 i art. 36 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz. U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.) przez przekroczenie terminów do załatwienia sprawy w postępowaniu wnoszę skargę na bezczynność Starosty Powiatu Wejherowskiego, zarzucając naruszenie art. 2 ust. 1, art. 4 ust. 1 i art. 13 ust. 1 ustawy o dostępie do informacji publicznej z dnia 6 września 2001 r. (Dz. U. Nr 112, poz. 1198 ) przez nie udzielenie odpowiedzi oraz nie udostępnienie dokumentów na wniosek o udostępnienie informacji publicznej z dnia 25.03.2011 r., do czego Starosta Powiatu Wejherowskiego był zobowiązany zgodnie z art. 4 ust. 1 ustawy o dostępie do informacji publicznej.
Brzezins napisał:Mam pytanie - czy postępowanie jest również wszczynane, kiedy ktoś nie jest stroną w sprawie?
Brzezins napisał:I jak teraz wygląda opłata za skargę i dalsze działania.
Zaraz, oni piszą że to skarga, więc nie rozpatrzą tego jako zażalenie.
Co do zasady bezczynność organu administracji publicznej ma miejsce wówczas, gdy organ ten nie wydaje w terminach ustawowych decyzji, postanowień lub innych aktów albo nie podejmuje czynności z zakresu administracji publicznej dotyczących przyznania, stwierdzenia albo uznana uprawnienia lub obowiązku wynikających z przepisów prawa. Dla uznania bezczynności konieczne jest zatem ustalenie, że organ administracji zobowiązany był, na podstawie przepisów prawa, do wydania decyzji lub innego aktu albo do podjęcia określonych czynności.
Brzezins napisał:Tak poszło w takiej formie jak mi doradziłeś, dodałem jeszcze zdanie, "ze organ nie wydaje aktu nie wydająć decyzji odmownej brzezins.comxa.com/pliki.pdf