Z
zdesperowana13
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Od trzech lat staram się wyegzekwować przez komornika zasądzone alimenty na moją córkę. Mój były mąż skutecznie uchyla się od płacenia. Jest bardzo dobrze sytuowany, jeździ bardzo drogim samochodem, ma wysokie zarobki. Egzekucja komornicza jest bezskuteczna. Mój były mąż zajmuje stanowisko Prezesa w swojej firmie, która jest zarejestrowana na jego obecną żonę. Pisma komornika są ignorowane przez niego. Komornik zasądza grzywny i to wszystko. Ja już drugi raz zgłosiłam sprawę do prokuratury, która umorzyła postępowanie ze względu na brak znamion czynu zabronionego. Złożyłam zażalenie do sądu na tą decyzję, jednak sąd utrzymał postanowienie prokuratury w mocy na co nie mam już podobno drogi odwoławczej. Nie rozumiem jak działa u nas prawo. Według wszelkich przepisów uporczywe uchylanie się od płacenia alimentów podlega karze, dlatego niezrozumiale jest dla mnie postanowienie prokuratury. Co mogę jeszcze zrobić? Jestem w coraz cięższej sytuacji materialnej, wynajmuję mieszkanie co bardzo mnie obciąża i ratuję się pożyczkami dzięki czemu popadam w coraz większe kłopoty, a mój były mąż śmieje mi się w twarz (zadłużenie z tytułu alimentów wynosi już ponad 50tys.zł.), no ale on ma pieniądze na prawników. Czy ktoś może mi pomóc?