Czy mam prawo do reklamacji?

• Autor wątku Autor wątku MaggelanIII
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MaggelanIII

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Kupiłam 2 miesiące telefon w sklepie. Okazało się że ma wadę fabryczną-źle ułożony ekran. Nie sprawiało to problemu temu nie złożyłam reklamacji. Niedawno pękł mi ekran w skutek zderzenia się z nogą z wysokości 50 cm, po sprawdzeniu szkód, okazało się że dotyk w ekranie nie działa, podejrzewam że miało to związek ze źle ułożonym ekranem. Czy mam prawo poddać telefon do reklamacji z winy wady fabrycznej mimo pęknięcia ekranu (niestety) z mojej winy?

Ostatnia edycja:
Tak a jak im udowodnisz że ekran nie przesunął się w wyniku uszkodzenia mechanicznego tylko było to wadą fabryczną ? Oczywiście możesz próbować walczyć, sądzę jednak że szansę masz nikłą.

Ostatnia edycja:
MaggelanIII napisał:
podejrzewam że miało to związek ze źle ułożonym ekranem
Raczej nie udowodnisz tej karkołomnej hipotezy. Telefon został uszkodzony na skutek upadku i możesz go reklamować, ale naprawa prawdopodobnie będzie na Twój koszt.

W IV 2014r.kupiłam kupiłam skórzaną torbę w sklepie Yoko za 185,0 zł.Powiedziano mi,że mam 2 letnią gwarancje.Torba po kilku miesiącach odbarwiła się i popsuły się zapięcia na magnes. W styczniu 2015 r złożyłam reklamacje w sklepie.Reklamacje odrzucono.Zdenerwowałam się bo torba bez zapięcia nadaje się na śmietnik.Sprzedawca jest jednocześnie importerem z Włoch. Co ja powinnam zrobić ? bo wydaje mi się,że to jest ich powszechna praktyka - odrzucić!

Podaj daty, czego zażądałaś i jak brzmi odpowiedź sprzedawcy? - najlepiej wklej reklamację

Reklamacje złożyłam 19.01.15,zażądałam zwrotu gotówki.Sprzedawca odpowiedział,że torba jest zniszczona a zapięcie torby może by naprawił gdyby były poszczególne elementy tego zapięcia.,ale zginęły.

Czy mogę zrezygnować z żądania zwrotu gotówki i zażadać naprawienia bądź wymiany zapięcia torby?

danutabudnik@wp.pl napisał:
Sprzedawca odpowiedział,że torba jest zniszczona a zapięcie torby może by naprawił gdyby były poszczególne elementy tego zapięcia.,ale zginęły
Trudno się do tego odnieść, ale jeśli nie zgadzasz się z jego stanowiskiem zdobądź opinię rzeczoznawcy (działa przy WIIH) i jeśli będzie dla Ciebie pozytywna, złóż poprawną reklamację (najpierw wymiana lub naprawa)

Powrót