Czy mam szanse aby otrzymac obywatelstwo niemieckie?

• Autor wątku Autor wątku moni1983
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Puk Puk!!! Jest tu ktoś ? Może ktoś się orientuje w tych sprawach?:tuptup:

Agolka, to trudno powiedziec, wiec po prostu zloz wniosek popros o sprawdzenie. Ja sie nie znam za bardzo jesli chodzi o status Volksdeutscher, bo problem jest taki, ze w Polsce po wojnie byly takie komisje weryfikacyjne, ktore sprawdzala, kto jest "prawdziwym Polakiem". Wielu polskich Slazakow na przyklad wciagano przymusowo na Volksliste, wiec oni na wlasny wniosek mogli poprosic o weryfikacje ich narodowosci polskiej. Pozytywna weryfikacja byla rownoznaczna z przywroceniem obywatelstwa polskiego. Ale dla wladz niemieckich "wlasny wniosek o nadanie obywytelstwa polskiego" moze byc powodem do automatycznej utraty obywatelstwa niemieckiego.

W pewnym momencie w latach 50-tych jednak obywatelstwo polskie nadano wszystkom osobom, ktore mieszkaly w Polsce, bez wzgledu na narodowosc i bez wzgledu na to, czy ktos prosil o jego nadanie "na wlasny wniosek". Wtedy nie tracilo sie obywatelstwa niemieckiego

A wiec gdybanie na forum duzo nie da

No jasne gdybanie nic tu nie da, wniosek takowy już kilka miesięcy temu złożyliśmy, więc czekamy.
Skoro dziadek zginął w 44r., a babcia znalazła się w Obozie Pracy, to chyba nie podlegała tzw. rehabilitacji celem przywrócenia obywatelstwa polskiego, zresztą 2 razy zbiegła, a w 53r. zmarła.:o Ojciec ma w kartach meldunkowych z lat ok.1950-52 obywatelstwo polskie (Niemiec), i nigdzie nie ma oficjalnego pisma, że nadano mu obywatelstwo polskie.

Mam pytanie bo tak tu czytam co wy piszecie i z tego co widzę to się na tym znacie, Mam 27lat niedawno dostałam papiery po moim dziadku i pradziadku GEBURTSURFUNDE po pradziadku,Staatsangehörigkeitsausweis po prababci i pradziadku i deutche volksliste po pradziadku to ze strony mojego ojca rodzina czy mam szanse dostać obywatelstwo niemiecki na podstawie tych papierów?Błagam o szybka odpowiedz .:roza:

Geburtsurkunde to "metryka urodzenia", ktora sama w sobie nie jest specjalnie dowodem obywatelstwa a jedynie dokumentem potwierdzajacym pochodzenie od kogos, czesto pomocnym w stwierdzaniu obywatelstwa

Staatsangehörigkeitsausweis to "zaswiadczenie o posiadaniu obywatelstwa".

Piszesz o "pradziadzkach", to dosyc odlegle czasy chyba. Dla ciebie jest istotne, czy twoj ojciec "oddziedziczyl" po swoim ojcu obywatelstwo, jesli tak, to masz szanse.

Zrob test na obywatelstwo na stronie podanej przez Belunie, to bedziesz wiedzial wiecej.

A poza tym, wniosek o swierdzenie obywatelstwa mozezs zawsze zlozyc przez konsulat niemiecki, to trwa dosyc dlugo, ale nic na tym nie tracisz, a mozesz zyskac, jesli interesuje cie to obywatelstwo

Najlepiej złożyć wniosek i czekać
GEBURTSURFUNDE , raczej GEBURTSURKUNDE , tzn. akt urodzenia, ale to dopiero początek. Akt małżeństwa , może być skrócony, jeżeli potomek urodzony z małżeństwa.
Trzeba wiedzieć co dziadek robił w czasie wojny, przynależność wojskowa, gdzie mieszkał, zawód itp., jest trochę tego :D
Poza tym W Koloni sami sprawdzają czy dana osoba miała obywatelstwo niemieckie, dlatego też potrzebne są te informacje

Dziękuje bardzo za odpowiedzi ,a ile mniej więcej się czeka na taka odpowiedz bo chce jechać do Niemiec do kuzynki zameldować się tymczasowo u niej i tam składać wniosek skróci to czas oczekiwania na odpowiedz?

jezeli bedzie meldunek w Niemczech,,to raczej tu musisz w AUSLÄNDERAMT(w twoim miescie zlozyc wnioski)..koszt 25 euro,,,to znaczy ja nie placilam nic,,ale przez Ausländeramt 25 euro

ja czekalam 9 miesiecy..;)tutaj w Niemczech,,syn 3 miesiące..a córka trochę inaczej bo odmówiono

Wniosek o potwierdzenie niemieckiego obywatelstwa

Aby otrzymać potwierdzenie posiadania niemieckiego obywatelstwa po niemieckich przodkach, należy złożyć wniosek wypełniony w języku niemieckim oraz poprzeć swoje niemieckie pochodzenie odpowiednimi dokumentami. Urzędem odpowiedzialnym za rozpatrywanie wniosków jest Bundesverwaltungsamt w Kolonii. Wnioski te składa się:
w przypadku miejsca zamieszkania w Polsce: osobiście w niemieckich jednostek konsularnych w Polsce - tutaj wypełnisz wniosek po polsku,
w przypadku miejsca zamieszkania w Niemczech: w miejscowym urzędzie stanu cywilnego (Standesamt) lub w innej wyznaczonej jednostce administracji lokalnej (najczęściej Auslaenderamt),
w przypadku miejsca zamieszkania w Polsce oraz wyznaczeniu osoby zamieszkałej w Niemczech i upoważnieniu jej do przyjmowania korespondencji z Bundesverwaltungsamt: drogą pocztową bezpośrednio na adres Bundesverwaltungsamt w Kolonii - tutaj wypełnisz wniosek po polsku.
W kwestii koniecznych dokumentów, które należy do wniosku załączyć radzimy zapoznać się z informacji zawartymi tutaj.
SozPol.com - wniosek-pochodzenie

a tu test.. dodam ,ze jak go wypełnisz dobrze to się sprawdza doskonale

SozPol.com - wniosek-pochodzenie

nie ma możliwości zameldowania się na tymczasowo tu... z tego co wiem i inni to potwierdzają..jest na stale i w każdej chwili można się wymeldować

Ostatnia edycja:
W Niemczech nie ma instytucji "zameldowania na pobyt czasowy" takiej jak w Polsce. Jest tylko Hauptwohnsitz (glownie miejsce pobytu) i Nebenwohnsitz (dodatkowe miejsce pobytu). Pierwsze zameldowanie w Niemczech jest zawsze Hauptwohnistzem i jest zawsze na czas nieokreslony.

Dlaczego osoby składające wnioski o obywatelstwo w Niemczech mają szybciej odp. niż te, które składają przez Konsulat?.
Czy jest to jakaś inna procedura:what:

Pewnie dlatego, ze obywatelstwo osob zameldowanych w Niemczech sprawdzaja wladze lokalne (z reguly Ausländeramt), ktorych jest pelno, a wnioski z zagranicy tylko jeden urzad w Kolonii, gdzie pracuje nie az tak duzo osob i gdzie jest po prostu gora podan

Pogodniak napisał:
Pewnie dlatego, ze obywatelstwo osob zameldowanych w Niemczech sprawdzaja wladze lokalne (z reguly Ausländeramt), ktorych jest pelno, a wnioski z zagranicy tylko jeden urzad w Kolonii, gdzie pracuje nie az tak duzo osob i gdzie jest po prostu gora podan

dokładnie..:)

Dobra, ale jeśli mam pośrednika w RFN to ponoić idzie szybciej. Jakim cudem? Wtedy rozpatrują to jako pierwsze czy moze inny urząd się tym zajmuje?

Takie sa pogloski, ze idzie szybkiej, ale to jest ten sam urzad. Moze jest szybciej, bo odpada droga doreczenia odpowiedzi przez niemieckie placowki dyplomatyczne za granica, co moze potrwac samo w sobie kilka tygodni

Witam wszystkich.
Jest tutaj nowy...wiele sie naczytalem ale nadal do konca nie wiem czy moge otrzymac obywatelstwo. Wszedzie piszę, że jesli ojciec ma niemieckie papiery to nie ma problemu z 2 strony znow pisze ze trzeba wykazac dalsze pokrewienstwo po linii miecza.

Chcialbym sie zwrocic do POGODNIAKA a pomoc.
Z niecierpliwoscia czekam na Twoja wiadomosc. Szczegoly podalbym w dalszej korespondencji.

To moj mail:
gracjusz@poczta.fm

musisz udowodnic ojca obywatelstwo ,po-kim on dziedziczyl
Ojciec nie musi miec tego na pismie/potwierdzonego;-)

Pogodniak remontuje to pewnie nie ma czasu na forum;-)

Dziękuje bardzo :)
Ojciec dostal je chyba w obozie dla przesiedlencow a wiem juz ze jesli ktos powrocil do Pl to stracil to co otrzymal w D.

Witam i pozdrawiam i chodzi o te obywatelswo niemieckie czytalem te wypowiedzi i calkowicie jestem zgodny z wypowiedzia jak podal uzytkownik Pogodniak..tak naprawde jest..pozdrawiam...:)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót