Czy mam szansę na wygranie sprawy? Art. 6 k.c.

• Autor wątku Autor wątku Rewe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rewe

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 900
Witam.
Wynajmowałem lokal mieszkalny (najemca). Zdałem go właścicielowi 31.01. Na koniec nie spisaliśmy żadnego protokołu zdawczo-odbiorczego. Po prostu oddałem klucze i wyszedłem (rozstaliśmy się w niezbyt dobrej atmosferze). Właściciel twierdzi, że lokal zdałem dopiero 8.02. Skierował sprawę o zapłatę za te 8 dni do sądu. Obciążył mnie również kosztami sprzątania (mieszkanie posprzątałem, mam zdjęcia). Nigdy nie przedstawił mi wyszczególnienia kosztów, jakie poniósł na rzekome sprzątanie. Po prostu w pozwie podał kwotę i tyle. Właśnie otrzymałem nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym, od którego oczywiście się odwołuje.
Czy mam szanse na wygranie sprawy? W sprzeciwie chcę się powołać m.in. na przepis art. 6 k.c.

Rewe napisał:
Obciążył mnie również kosztami sprzątania
niech przedstawi rachunki w postaci (faktur, paragonów czy innych rachunków uproszczonych jeżeli wynajął osobę lub firmę do sprzątania),

a możesz powiedzieć jakie to dokumenty powód dołączył do pozwu?

Oczywiście:
1) Pełnomocnictwo dla adwokata
2) Umowę najmu
3) Rozliczenie w formie tabelki:
- energii elektrycznej ( tylko numery faktur - bez oryginałów). Chcę zarzucić powodowi, że nie dostarczył mi faktur za energię
- czynszu ( bez wyciągów z konta czy innych dokumentów potwierdzających płatności)
- sprzątania ( podana kwota)
4) Kserokopie wysyłki korespondencji na mój adres
5) Wydruk mojego maila w którym nie padają żadne kwoty, tylko zdanie, że "nasze rozliczenie nie jest możliwe na obecną chwilę, ze względu na blokadę moich kont bankowych przez US oraz ZUS". Powód stwierdził w pozwie, że w tym mailu uznałem wysokość roszczenia. Co wg mnie jest bzdurą gdyż nie padają konkretne kwoty - ale mogę być w błędzie. Też chcę to "podważyć"
To wszystko co powód dołączył do pozwu :)
Z góry dziękuję :)

Rewe napisał:
2) Umowę najmu
oryginał czy kserokopia?
Rewe napisał:
3) Rozliczenie w formie tabelki:
- energii elektrycznej ( tylko numery faktur - bez oryginałów). Chcę zarzucić powodowi, że nie dostarczył mi faktur za energię
- czynszu ( bez wyciągów z konta czy innych dokumentów potwierdzających płatności)
- sprzątania ( podana kwota)
kserokopia czy oryginał tego pisemka? podpisane przez osoby upoważnione?
Rewe napisał:
5) Wydruk mojego maila w którym nie padają żadne kwoty, tylko zdanie, że "nasze rozliczenie nie jest możliwe na obecną chwilę, ze względu na blokadę moich kont bankowych przez US oraz ZUS".
podpisany przez kogo? AP komputera podano?

@robinson21
Jest to kserokopia umowy z podpisem moim oraz wynajmującego. Jest też podpis adwokata przy pieczątce "za zgodność". Na pozostałych dokumentach jest tylko podpis adwokata przy pieczątce "za zgodność". Na wydruku mojego maila nie ma numeru IP i nigdzie go nie podano.
@ffenix
Umowa została zawarta na okres 3 lat z możliwością jej przedłużenia (od 15.04.2015). Okres wypowiedzenia określony był na 6-m-cy. Nie było żadnych aneksów na przedłużenie umowy po 15.04.2018. Zrezygnowałem z najmu telefonicznie (ok. 15.01) Wynajmujący nie robił żadnych problemów w związku moim telefonicznym rozwiązaniem umowy, bez zachowania w/w okresu wypowiedzenia.

Ostatnia edycja:
Rewe napisał:
Jest to kserokopia umowy z podpisem moim oraz wynajmującego.
ok,
Rewe napisał:
Jest też podpis adwokata przy pieczątce "za zgodność"
ok,
Rewe napisał:
Na pozostałych dokumentach jest tylko podpis adwokata przy pieczątce "za zgodność"
a są inne podpisy?,
Rewe napisał:
Na wydruku mojego maila nie ma numeru IP i nigdzie go nie podano
no cóż,

biorąc pod uwagę to co napisałeś to tak:

umowa wynajmu jest tylko pismem prywatnym i z pisma tego można jedynie wywieźć, że jest to tylko oświadczenia stron a czy oświadczenia stron zostały spełnione przez jedną i drugą stronę tego nie można dowieść, jeżeli chodzi o dalsze pisma prywatne a raczej prywatne notatki gdyż jeżeli na tych pismach brak podpisu osoby wynajmującej a jedynie jest tylko podpis adwokata, to z pisma tego nie można przeprowadzić dowodu gdyż pismo prywatne nie podpisane przez osoby upoważnione (anonim) nie jest dokumentem w rozumieniu k.p.c. i nie zmienia tego faktu, że pełnomocnik powoda podpisał pismo i ostemplował za zgodne z oryginałem, dowód z tego pisma powinien zostać pominięty gdyż nawet jeżeli pełnomocnik podpisał taki anonim za zgodny z oryginałem to nie jest jego wystawcą gdyż nie wiadomo kto go wydrukował, napisał nie można tego zweryfikować, zatem zaprzeczasz aby owe pismo pochodziło od ciebie a osoba która z niego wywodzi skutki prawne dla siebie winna udowodnić, że owe pismo pochodzi od osoby które to pismo zredagowała, napisała oraz wydrukowała.
Co do wydruku maila zaprzeczasz aby treść tego pisma pochodziła od twojej osoby, powód nie udowodnił żadnym innym dokumentem urzędowym aby mail został napisany przez Ciebie, gdyż nie wiadomo kto użytkował urządzenie i w jakim celu posłużył się twoim adresem mailowym, zatem wnosisz o oddalenie tego wniosku dowodowego w całości. Ogólnie strona nie dowiodła swego roszczenia co do zasady jak i co do wysokości a przedłożone prywatne notatki jak i prywatne pisma nie stanowią dowodu na co zostały powołane w zapadłej sprawie, strona powodowa nie dowiodła w stopniu dostatecznym swojego żądania pozwu i dlatego pozwany wnosi o oddalenie pozwu w całości i uchylenie nakazu zapłaty w całości.
Proponuje poczytać trochę wyroków gdzie sąd oddalił pozew w całości w związku iż strona powodowa dostarczała "dokumenty prywatne" nie podpisane bez stempli itd. - to tak po łebkach.

wiegol napisał:
A to ciekawe. Od kiedy to telefonicznie rozwiązuję się/wypowiada umowę?
słuszna uwaga, umowa powinna zostać rozwiązana pisemnie ale to druga strona medalu,

W sprzeciwie chcę się powołać m.in. na przepis art. 6 k.c.
Jak udowodnisz, że wypowiedziałeś/rozwiązałeś umowę z określonym dniem (o tym mówi właśnie art. 6 kc)? Ciesz się, że pozwał Cię o zapłatę za 8 dni a nie za 11 miesięcy pełnych opłat. Z opisu wynika, że umowa trwa nadal i oby powód nie zmienił stanowiska w sprawie. Na Twoim miejscu zapłacił bym to co wynika z nakazu zapłaty i zapomniał o sprzeciwie.

Dziękuję wszystkim za pomoc i poświęcony czas...:beer:

wiegol napisał:
Jak udowodnisz, że wypowiedziałeś/rozwiązałeś umowę z określonym dniem (o tym mówi właśnie art. 6 kc)
.
Póki co, to powód ma mi udowodnić, że opuściłem lokal 8.02. Art. 6 kodeksu cywilnego formułuje zasadę, zgodnie z którą ciężar dowodu spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne. W aspekcie materialnym ciężar dowodu oznacza, że osoba powołująca się na pewne fakty musi je udowodnić. A to powód w pozwie twierdzi, że opuściłem lokal dopiero 8.02.2019. I on musi to udowodnić.
wiegol napisał:
Ciesz się, że pozwał Cię o zapłatę za 8 dni a nie za 11 miesięcy pełnych opłat. Z opisu wynika, że umowa trwa nadal
A niby skąd te 11 m-cy? Jakim sposobem miałby to zrobić? Przyzna się do kłamstwa? Najpierw w pozwie twierdzi, że opuściłem lokal 8.02.2019 a potem przypomni sobie, że jednak 31.12.2019? Przecież on pozew złożył w maju 2019. Pisemna umowa wygasła 15.04.2018 roku. Po tym czasie wynajmowałem lokal bez pisemnej umowy czy też aneksu. Wszystko załatwialiśmy telefonicznie.

Wiem, że wszystko powinno być na piśmie. Umowa, aneksy, wypowiedzenia, protokoły...Ale nie było i to był błąd każdej ze stron sporu. Teraz są słowa przeciw słowom...

Znam ten art. Wiem, że umowa się przedłużyła na czas nieoznaczony. Dlatego za obopólną zgodą wynajmowałem dalej. Najemca może wypowiedzieć taką umowę najpóźniej na trzy miesiące naprzód. Ale jak wyliczyłeś te 11 miesięcy?

Ale jak wyliczyłeś te 11 miesięcy?
Ponieważ trwa nadal. Nie została skutecznie wypowiedziana ani rozwiązana. Art. 6 kc dotyczy również Ciebie, jeżeli uważasz, że jest inaczej.

Przecież powód napisał w pozwie, że opuściłem lokal 8.02.2019.

Takie teoretyczne ble, ble, ble.
Dzięki wszystkim. Wnoszę sprzeciw. Napiszę co i jak :)

Tobie nie da się pomóc. Niby wiesz że rozwiązanie/wypowiedzenie wymaga formy pisemnej, znasz terminy ustawowe wypowiedzenia, znasz zapis art. 674 a dalej twierdzisz swoje. Prawdy dowiesz się na sali sądowej po wniesieniu sprzeciwu. Sąd na 100% będzie badał kiedy i na jakiej podstawie umowa przestała Was wiązać.

Powrót