Czy mam szansę na wygranie sprawy? Art. 6 k.c.

• Autor wątku Autor wątku Rewe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A dlaczego nie badał tego teraz, tylko wydał nakaz zapłaty?

Bo taka jest procedura. Jednak gdyby sąd miał najmniejsze wątpliwości co do zasadności pozwu, to już na tym etapie nie wydał by nakazu, tylko wezwał do siebie na posiedzenie.
Teraz pałeczka jest po Twojej stronie, czyli piszesz sprzeciw. Ciekawe jak to udokumentujesz. Ponieważ w sprzeciwie powinno znaleźć się.
"Umowę najmu wypowiedziałem/rozwiązałem w dniu .... Dowód: wypowiedzenie umowy z dnia... (zał. nr 1). Lokal opuściłem w dniu..., na okoliczność czego sporządzono protokół zdawczo - odbiorczy podpisany przez strony. Dowód : protokół z dnia ... (zał. nr 2).

Zdaję sobie sprawę, że wiele spraw było załatwianych "na gębę" i brakuje kilku dokumentów. Ale wg mnie działa to na niekorzyść dla każdej ze stron...
Sprzeciw mam już przygotowany. Tak w skrócie uzasadniam go tym, że
1) Nie uznałem w mailu roszczenie powoda (powód twierdzi, że uznałem), na wydruku maila brak numeru IP komputera.
2) Opuściłem lokal wcześniej
3) Nie otrzymałem faktury za energię
4) Brak udokumentowanych rzekomych kosztów sprzątania.
Serdecznie wszystkim dziękuję za zainteresowanie tematem. Napiszę, jak potoczyła się sprawa.
Pozdrawiam.

Tak dla informacji: Sąd oddalił powództwo :)

Mam uzasadnienie. Jest tego 4 strony - zacytuję najistotniejsze:
1) Powództwo nie zasługuje na uwzględnienie.
2) Zgodnie z art. 6 kc ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne. Nie udowodnieni określonego faktu spowoduje dla strony niekorzystne skutki prawne w postaci przegrania procesu.
3) Z ustalonego stanu faktycznego sprawy wynika, że pozwany zdał lokal 31 sierpnia 2018 roku.
4) Zdaniem Sądu samodzielne przeliczanie powódki, w sytuacji kwestionowania wysokości roszczenia przez pozwanego , nie były wystarczające do uwzględnienia powództwa. Powódka nie przedłożyła żadnych rachunków ani faktur, poza samodzielnymi przeliczeniami, stąd jej roszczenie należało uznać za nieudowodnione.

Pkt.5 dla @Wiegola - nie dołączyłem wypowiedzenia najmu oraz protokołu zdawczo - odbiorczego.

5) W ocenie Sądu, w świetle powyższych rozważań, powództwo okazało się niezasadne. Przyjmując bowiem za datę rozwiązania umowy dzień 31 sierpnia 2018 roku, uznać należało, że pozwany nie jest zobowiązany wobec powódki do zapłaty żądnych kwot tytułu zaległego czynszu najmu.
6) Powódka nie udowodniła, że stan lokalu w chwili wydania wymagał ewentualnego sprzątania. Roszczenie powódki o zapłatę za dokonanie sprzątania lokalu po zakończeniu najmu należało uznać za niezasadne, bowiem powódka nie udźwignęła ciężaru dowodu w zakresie wykazania, że lokal wymagał poniesienia kosztów tytułem jego sprzątnięcia. Pełnomocnik powódki nie sprostał w tym zakresie dowodowo. Przedstawił jedynie przeliczenia jednostronnie sporządzone przez powódkę.
7) W konsekwencji, zdaniem Sądu, brak było podstaw do domagania się przez powódkę od pozwanego jakichkolwiek należności - czy to należności czynszowej za okres od 1 do 10 września 2018 roku, czy to z tytułu nieuregulowanych opłat eksploatacyjnych.

Dodam, że sprzeciw napisałem sam, bez pomocy adwokata. Wszystko dzięki wiedzy zdobytej na tym forum przez ostatnie 12 lat :lol::lol::lol:

Ostatnia edycja:
Aby zakończyć temat poinformuję drogich czytelników, że powód poprosił o uzasadnienie oddalenia powództwa. Minął też czas na złożenie przez niego apelacji...:beer:

Powrót