Czy moge odmowic poddania się testowi PCR ?

• Autor wątku Autor wątku Grad2020
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Grad2020

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, czy zgodnie z obowiazującym prawem mogę odmówić poddania się testowi PCR (np w miejscu pracy) na podstawie tego ze jest badaniem klinicznym ?

Być może możesz, ale ta podstawa jest po prostu błędna ;) (to nie forum medyczne, by tłumaczyć w czym tkwi błąd)

Witam,
Dziękuję za optymistyczne podejście że być może mogę ..a coś wiecej ? na jakiej podstawie mogę odmówić i dlaczego to iż jest to badanie kliniczne (czyli rodzaj eksperymentu medycznego ) jest złą podstawą?
Czy medycena jest w jakiś sposób wyjęta spod prawa ?

Testy PCR RT są metodą badawczą używaną powszechnie w medycynie i mikrobiologii od 1984 roku, czyli prawie 40 lat. O jakim badaniu klinicznym mówisz?

Autor zapewne myli test PCR ze szczepionką. Jeden z producentów na początku tak powiedział, ale zaraz się z tego wycofał, niestety przeciwnicy to szybko podłapali i trzymają się tego uparcie 😁

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

Grad2020 napisał:
dlaczego to iż jest to badanie kliniczne (czyli rodzaj eksperymentu medycznego ) jest złą podstawą?
Bo to nie jest żaden eksperyment medyczny, wbrew temu co głoszą foliarze prawniczy.

Grad2020 napisał:
na jakiej podstawie mogę odmówić
Z jednej strony stan Twojego zdrowia jest Twoją prywatną sprawą (póki nie wchodzi w obszar spraw innych osób), z drugiej zaś pracodawca ma obowiązek dbać o bezpieczeństwo pracy i zdrowie pracowników. To tak jak z badaniem alkomatem. Jedni uważają, że pracodawca może, inni że nie. Przepisy nie regulują tego dokładnie, bo po prostu nie nadążają za rzeczywistością.

Grad2020 napisał:
Czy medycena jest w jakiś sposób wyjęta spod prawa ?
Ja tam się cieszę, że przepisy dają prym medycynie akademickiej. A wszelkie sympatyzowanie władzy z pseudonauką uważam za szkodliwe dla społeczeństwa.

Jeżeli przepisy tego nie reguluja to znaczy że mogę odmówić wykonanaia tego testu bez konsekwencji prawnych i z drugiej strony pracodawca nie ma za sobą przepisów ktore by mogły tego ode mnie wymagac .dobrze rozumiem odp TSG
Ps nic nie pomyliłem .pisze wyraźnie o tescie PCR

No nie mozesz. Kodeks pracy zezwala pracodawcy na ustalanie reguł i zasad mających na celu zapewnienie bezpieczeństwa na terenie zakładu pracy. Tak jak napisał TSG, analogiczny przykład z badaniem alkomatem na bramkach. Z drugiej strony informacje o twoim zdrowiu są danymi wrażliwymi i powinny być szczególnie chronione. Innymi słowy jak odmówisz to pewnie będzie czekała cie dluga batalia sądową, która w zależności zależności tego czyj prawnik będzie miał lepiej gadane albo wygrasz albo przegrasz.

Tylko nie powoluj się na bzdurne argumenty o testach klinicznych czy eksperymentach medycznych, bo wtedy przewalisz na 100%.

pishka napisał:
No nie mozesz. Kodeks pracy zezwala pracodawcy na ustalanie reguł i zasad mających na celu zapewnienie bezpieczeństwa na terenie zakładu pracy. .

Ale nie w kwestii wymagalności zabiegów medycznych. Pracodawca nie ma prawa dostępu do informacji medycznych więc nie może wymagać szczepeinia.

Nie mowimy o szczepieniu(gdzie prawo do odmowy jest oczywiste), a o poddaniu się testowi na obecność wirusa(gdzie juz tak oczywiste to nie jest)

Ale to również jest zabieg medyczny więc nie ma podstaw prawnych by wymagać poddaniu się testowi ani okazania zaświadczenia o odbytym szczepieniu.

Cóż, w tym temacie zdania są mocno podzielone. Bardzo wielu prawników jest zdania, że
1) art. 94 pkt 4 KP
2) art. 207 par. 2 K.P.
3) art. 9 ust. 2 lit. b) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r

Są wystarczające aby pracodawca miał prawo przeprowadzać takie testy. Ja osobiście nie uważam, że wykonanie testu na obecność koronawirusa jest zabiegiem medycznym. Teraz trzeba poczekać na pierwsze pozwy i wyroki, tak aby ustabilizowało się orzecznictwo w tej sprawie. W tym momencie to jedna wielka niewiadoma i możemy sobie gdybać na ten temat.

pishka napisał:
Cóż, w tym temacie zdania są mocno podzielone. Bardzo wielu prawników jest zdania, że
1) art. 94 pkt 4 KP
2) art. 207 par. 2 K.P.
3) art. 9 ust. 2 lit. b) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r

Są wystarczające aby pracodawca miał prawo przeprowadzać takie testy. Ja osobiście nie uważam, że wykonanie testu na obecność koronawirusa jest zabiegiem medycznym. Teraz trzeba poczekać na pierwsze pozwy i wyroki, tak aby ustabilizowało się orzecznictwo w tej sprawie. W tym momencie to jedna wielka niewiadoma i możemy sobie gdybać na ten temat.

Witam,
Te przytoczone artykuły są trochę ogólnie sformułowane i dotyczą głownie bhp pracy.
Tak jak wspomniałeś nie ma chyba konkretnego orzecznictwa,więc należałoby się oprzeć na istniejacym obecnie bo inaczej faktycznie będzie to gdybanie.I chyba każdy sąd raczej opiera się na aktualnym stanie prawnym a nie ewnentualnym.
Mówiąc inaczej w tej chwili nie istnieją konkterne zapisy prawne które obligowałyby pracownika do wzięcia udziału w takim teście.czy dobrze rozumiem ?

Nie ma też zapisów prawnych które by obligowały człowieka do płacenia za parówki w sklepie, a jednak jest przepis bardziej ogólnie sformuowany, ktory nakazuje ci zapłatę za towar. Nie ma przepisu, który zezwala pracodawcy na przeprowadzanie testów na covid, ale są bardziej ogólne, które nawet nakazują mu zapewnienie bezpiecznych i higienicznych warunków w zakładzie pracy.

To już chyba lekka nadinterpretacja. Między kupnem parówek a testem medycznym chyba jest jednak różnica.
To może inaczej ,jeśli odmówię wykonania tego testu (który jest jednak w pewnym sensie zabiegiem czy czynnością medyczną) to jakie konkretnie konsekwencje prawne moge ponieść i na jakiej podstawie prawnej ?
Bo jeśli nie ma takiej podstawy to znaczy że mam prawo odmówić legalnie.
I chciałbym konkretna odpowiedż a nie jakieś emocje czy parówki ,bo to przeciez forum prawne

Będziesz odpowiadać tak jak za kazde inne złamanie zasad BHP w zakładzie pracy, wraz z możliwością dyscyplinarnego zwolnienia włącznie. A potem bedziesz się bujał w sądzie, ktory tak jak mowilem nikt nie ma pojęcia jaki wyrok wyda, bo przepisy są niejednoznaczne i nie ma ugruntowanego orzecznictwa w tej sprawie. Dyskusje są akademickie, bo obie strony maja kupe argumentów na poparcie swojej tezy. P.S. test PCR-RT nie jest zabiegiem medycznym. Kropka.

pishka napisał:
Będziesz odpowiadać tak jak za kazde inne złamanie zasad BHP w zakładzie pracy, wraz z możliwością dyscyplinarnego zwolnienia włącznie. A potem bedziesz się bujał w sądzie, ktory tak jak mowilem nikt nie ma pojęcia jaki wyrok wyda, bo przepisy są niejednoznaczne i nie ma ugruntowanego orzecznictwa w tej sprawie. Dyskusje są akademickie, bo obie strony maja kupe argumentów na poparcie swojej tezy. P.S. test PCR-RT nie jest zabiegiem medycznym. Kropka.

Bujanie sie po sądach za złamanie zasad BHP ? hello...ktoś to widział ? to by chyba już musiały być ofiary w ludziach żeby za BHP iść do sądu (zresztą nie dotyczy to tego przypadku akurat).

Test PCR ma cokolwiek z zasadami BHP w pracy ? Pierwsze słyszę .
Skierowanie na test może wystawić tylko i wyłącznie lekarz rodzinny i to tylko na podstawie podejrzanych objawów (kontakt z kimś zakażonym to za mało,muszą być objawy) Skierowanie takie nie jest obligatoryjne i odmowa poddania sie nie pociąga za sobą żadnych konsekwencji prawnych) i nie powinna mieć żadnego wpływu na jakość uslug medycznych za które wszyscy płacą w skladkach zdrowotnych.

Tak naprawdę nie ma żadnej podstawy prawnej która by nakazywała obligatoryjnie komukolwiek poddania się takiemu badaniu medycznemu.Nawet po tym wątku to widać .Nikt takiej podstawy prawnej nie potrafi podać jedynie jakieś mętne tłumaczenia że trzeba.

Test można zrobić bez skierowania. Skierowanie jest ci potrzebne jak chcesz zrobić na NFZ. Mam na myśli bujanie się po sądach, aby cofnąć dyscyplinarne zwolnienie za naruszenie zasad BHP.

buchwelt7 napisał:
Bujanie sie po sądach za złamanie zasad BHP ? hello...ktoś to widział ? to by chyba już musiały być ofiary w ludziach żeby za BHP iść do sądu

Słyszałeś o takiej instytucji jak sąd pracy?

pishka napisał:
Test można zrobić bez skierowania. Skierowanie jest ci potrzebne jak chcesz zrobić na NFZ. Mam na myśli bujanie się po sądach, aby cofnąć dyscyplinarne zwolnienie za naruszenie zasad BHP.

Jasne że można tylko pytanie czy trzeba, bo ktoś tam sobie tak wymyślił.
podstawy prawnej tu nie widzę nadal.Idąc tym tokiem myślenia wszystko moznaby pod BHP podciągać. Ale jest jeszcze coś takiego jak konstytucja i BHP pracy nie jest nadrzędnym przepisem jeśli narusza inne prawa.
A badanie medyczne na które się nie zgadzam narusza moje prawa.

Zakład pracy to nie jest państwo w państwie i regulaminy i zasady pracy muszą się zawierać w przepisach nadrzędnych.

Powrót