G
Grad2020
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Witam, czy zgodnie z obowiazującym prawem mogę odmówić poddania się testowi PCR (np w miejscu pracy) na podstawie tego ze jest badaniem klinicznym ?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Bo to nie jest żaden eksperyment medyczny, wbrew temu co głoszą foliarze prawniczy.Grad2020 napisał:dlaczego to iż jest to badanie kliniczne (czyli rodzaj eksperymentu medycznego ) jest złą podstawą?
Z jednej strony stan Twojego zdrowia jest Twoją prywatną sprawą (póki nie wchodzi w obszar spraw innych osób), z drugiej zaś pracodawca ma obowiązek dbać o bezpieczeństwo pracy i zdrowie pracowników. To tak jak z badaniem alkomatem. Jedni uważają, że pracodawca może, inni że nie. Przepisy nie regulują tego dokładnie, bo po prostu nie nadążają za rzeczywistością.Grad2020 napisał:na jakiej podstawie mogę odmówić
Ja tam się cieszę, że przepisy dają prym medycynie akademickiej. A wszelkie sympatyzowanie władzy z pseudonauką uważam za szkodliwe dla społeczeństwa.Grad2020 napisał:Czy medycena jest w jakiś sposób wyjęta spod prawa ?
pishka napisał:No nie mozesz. Kodeks pracy zezwala pracodawcy na ustalanie reguł i zasad mających na celu zapewnienie bezpieczeństwa na terenie zakładu pracy. .
pishka napisał:Cóż, w tym temacie zdania są mocno podzielone. Bardzo wielu prawników jest zdania, że
1) art. 94 pkt 4 KP
2) art. 207 par. 2 K.P.
3) art. 9 ust. 2 lit. b) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r
Są wystarczające aby pracodawca miał prawo przeprowadzać takie testy. Ja osobiście nie uważam, że wykonanie testu na obecność koronawirusa jest zabiegiem medycznym. Teraz trzeba poczekać na pierwsze pozwy i wyroki, tak aby ustabilizowało się orzecznictwo w tej sprawie. W tym momencie to jedna wielka niewiadoma i możemy sobie gdybać na ten temat.
pishka napisał:Będziesz odpowiadać tak jak za kazde inne złamanie zasad BHP w zakładzie pracy, wraz z możliwością dyscyplinarnego zwolnienia włącznie. A potem bedziesz się bujał w sądzie, ktory tak jak mowilem nikt nie ma pojęcia jaki wyrok wyda, bo przepisy są niejednoznaczne i nie ma ugruntowanego orzecznictwa w tej sprawie. Dyskusje są akademickie, bo obie strony maja kupe argumentów na poparcie swojej tezy. P.S. test PCR-RT nie jest zabiegiem medycznym. Kropka.
buchwelt7 napisał:Bujanie sie po sądach za złamanie zasad BHP ? hello...ktoś to widział ? to by chyba już musiały być ofiary w ludziach żeby za BHP iść do sądu
pishka napisał:Test można zrobić bez skierowania. Skierowanie jest ci potrzebne jak chcesz zrobić na NFZ. Mam na myśli bujanie się po sądach, aby cofnąć dyscyplinarne zwolnienie za naruszenie zasad BHP.