Czy mogę wykorzystać cudzą muzyke bez zgody autora.

• Autor wątku Autor wątku Tolo123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tolo123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Mam w planach realizacje filmu amatorskiego. wszystko jest już przygotowane, ale zastanawiam się czy mogę użyć cudzych utworów bez zgody autorów, bądź właścicieli praw do nich. Słyszałem że jest to nielegalne, ale z drugiej strony skoro nie będę czerpał żadnych dóbr materialnych z ich wykorzystania może jednak mogę to zrobić...Jeśli ktoś może mi pomóc to bardzo proszę.

Jest nielegalne, jeśli odnosisz z tego korzyści materialne. Nowe prawo nawiązuje także do tego, że urywek utworu (nie dłuższy niż 30 sekund) nie jest objęty prawem autorskim. Jednakże pamiętać trzeba o tym, że zawsze trzeba podawać autora i tytuł utworu.

Możesz wykorzystać.

Sama się tym interesowałam i podobną odpowiedź dostałam od ZAiKS.

^^ nowe prawo?! Chyba jakaś nowelizacja mnie ominęła... Proszę przytocz artykuł stanowiący o wspomnianych 30 sekundach.

Prawniczka25 ehh nie wiem co Tobie ten ZAIKS za kity wciska, ale nie ma to nic wspólnego z prawem, a to że oni akurat tak egzekwują opłaty to już ich sprawa. Nie ma to nic wspólnego z korzyściami materialnymi, tak samo zabronione jak nie masz korzyści to też nie mozesz. Nie ma też zadnego nowego prawa.. i zadne 30 sekund. Ustawa nie precyzuje czasu - zobacz prawo cytatu w temacie przyklejonym.

a dla autora oferta.. uzycja opcji szukaj - tutaj przykład.
http://forumprawne.org/prawo-autorskie/25231-film-amatorski.html

Powrót