czy moge zlozyc zazalenie na postepowanie komornicze

• Autor wątku Autor wątku agaciurka23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Napisalam Ze poZew zostal wniesiony w 2013roku.pisma
Powyzej sa tylko wzorami z internetu .chcialam sorawdzic czy cos takiego Mam napisac .nie Mam meldunku w USA .moge jesynie napisac zaswiadcWnie I podbic u notariusza

Moze mi ktos doradzic konkretnie czy podobne pisma Mam napisac czy bedziecie sienprzygladac I czepiac czy Katowice leza w polsce???????

szanowni panstwo oto moj orginal :
ime i nazwisko Wallington,26 kwietnia 2016.
nazwa ulicy
07057 Wallington NJ
USA

Sąd Rejonowy Lublin-Zachód w Lublinie
Ul. Krakowskie Przedmieście 78
20-076 Lublin

Powód: Ultimo Portfolio Investment (Luxemburg)S.A.
z siedzibą w Wroclaw
Ul. Braniborska 58-68
53-680 Wroclaw

Sygnatura Akt VI Nc-e 1514500/13

SPRZECIW DO NAKAZU Z POWODU PRZEDAWNIENIA DŁUGU

Sprzeciw dotyczy Nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym Sądu Rejonowego Lublin – Zachód z dnia 25-07-2013 r. , zaopatrzony w klauzulę wykonalności z dnia 15-10-2013 r.
W związku z nakazem składam sprzeciw i wnoszę:
1. Przekazanie sprawy do Sądu Rejonowegow w USA właściwego dla mojego miejsca zamieszkania
2. Oddalenia powództwa z powodu przedawnienia roszczeń – 3 lata
3. Rozpoznanie sprawy pod moją nieobecność
4. Zasądzenie od Powoda na rzecz Pozwanego kosztów procesu wraz z kosztami zastępstwa procesowego według norm przypisanych
Uzasadnienie:
Zostało wszczęte postępowanie egzekucyjne na podstawie tytułu wykonawczego: Nakaz zapłaty (którego nigdy nie otrzymałem zgodnie z opisem we wniosku o przywrócenie terminu) w postępowaniu upominawczym Sądu Rejonowego Lublin-Zachód z dnia
25-07-2013 r. Powód wniósł pozew o zapłatę wraz z odsetkami ustawowymi zadluzenia wynikajacego z umowy nr 1.04401309 zawartej 02-07-2004 r. (informacje te uzyskałem , po otrzymaniu od Komornika informacji o wszczęciu egzekucji dnia 25 kwietnia 2016 r.).
Zestawienie należności zgodnie z przysłanymi pismami:

Należność główna: 1 938,21zl
Odsetki do 18-04-2016: 575,14zl
Koszty procesu: 47,54zl
Koszty zastepstwa w procesie: 600,00zl
Koszty zastępstwa w egzekucji: 300,00zl
Opłata egzekucyjna: 632,37zl
Opłaty stałe: 66,17zl
Podatek VAT: 160,67zl
Wydatki gotówkowe: 63,05zl
Kwota łączna: 4 383,15zl

Roszczenie z tytulu umowy o swiadczenie uslug telekomunikacyjnych swiadczonych przez firme Polska Telefonia Komorkowa sp.z.o.o bylo wymagane do dnia 02-07-2006 r.,zgodnie
z art.750 k.c. w zw. z art. 751 k.c. termin przedawnienia roszczenia uplynal 02-07-2009 r.
W zwiazku z powyzszym wnosze o uchylenie nakazu zaplaty oraz oddalenie pozwu z uwagi na uplyw terminu przedawnienia.
W tym stanie rzeczy żądanie pozwu jest całkowicie bezzasadne i jako takie powinno zostać oddalone.

imie i nazwisko
W zalaczeniu:
1.kopia umowy z Polska Telefonia Cyfrowa sp.z o.o.

i drugie pismo ktore planuje wyslac :

imie i nazwisko Wallington,26 kwietnia 2016 r.
ulica
07057 Wallington NJ
USA

Sąd Rejonowy Lublin-Zachód w Lublinie
Ul. Krakowskie Przedmieście 78
20-076 Lublin
Powód: Ultimo Portfolio Investment (Luxemburg)S.A.
z siedzibą w Wroclaw
Ul. Braniborska 58-68
53-680 Wroclaw

Sygnatura Akt VI Nc-e 1514500/13
WNIOSEK O PRZYWRÓCENIU TERMINU DO WNIESIENIA SPRZECIWU OD NAKAZU ZAPŁATY

Wnoszę o:
1. Przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu do Nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym Sądu Rejonowego Lublin – Zachód z dnia 25-07-2013 r., zaopatrzony w klauzulę wykonalności z dnia 15-10-2013 r., w którym zasądzono ode mnie na rzecz Powoda zapłatę:

Należność główna: 1 938,21zl
Odsetki do 18-04-2016: 575,14zl
Koszty procesu: 47,54zl
Koszty zastepstwa w procesie: 600,00zl
Koszty zastępstwa w egzekucji: 300,00zl
Opłata egzekucyjna: 632,37zl
Opłaty stałe: 66,17zl
Podatek VAT: 160,67zl
Wydatki gotówkowe: 63,05zl
Kwota łączna: 4 383,15zl

2. Rozpoznanie tego wniosku na posiedzeniu niejawnym.
3. Wstrzymanie wykonania powyższego Nakazu zapłaty do czasu prawomocnego rozpoznania tego Wniosku oraz Sprzeciwu do tego Nakazu.

UZASADNIENIE:
Pozwany wnosi o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu w tej sprawie, gdyż uchybienie terminu do jego złożenia nastąpiło bez winy pozwanego z przyczyny, iż pod adresem, pod który była wysyłana korespondencja nie zamieszkuje od wielu lat. Od 04-05-2005 r.stale zamieszkuję w USA przy ulicy (nazwa} Wallington NJ o czym potwierdzi akt notarialny .Poprzedni mój adres to (adres w pl
) gdzie zamieszkiwałem od 2001 roku do 04-05-2005 r., następnie mieszkałem pod adresem USA Wallington 07057 NJ . Na powyższe adresy nigdy nie otrzymałem żadnego Nakazu czy wezwania do zapłaty. Pod adresem podanym w pismach w tej sprawie zameldowany byłem od do roku 2005.
O sprawie dowiedziałem się dnia 25-04-2016 r.od tesciow po wizycie Komornika Sądowego ktory zostawil u nich koperte zawierajaca:
1. Wezwanie do zapłaty należności z dnia 18-04-2016 r.
W związku z tym nie byłem świadom, iż wobec mojej osoby toczy się jakieś postępowanie. Wobec powyższego wnoszę jak na wstępie. Wraz z wnioskiem wnoszę o rozpoznanie Sprzeciwu od Nakazu zapłaty.

Załączniki:
1. Akt notarialny potwierdzajacy adres zamieszkania
2. Sprzeciw od Nakazu zapłaty

imie i nazwisko

Posty można edytować a nie pisać co chwilę jeden pod drugim.
To nie czat.

LLawyer napisał:
Posty można edytować a nie pisać co chwilę jeden pod drugim.
To nie czat.

widocznie jestem niezorientowana .prosze o wybaczenie .a moze by szanowny pan cos doradzil zamiast czepiac sie o posty . myslalam ze znajde tu pomoc prawna ale widocznie sie pomylilam.jesli ma pan problem z moimi postami prosze ich nie czytac i nie odpowiadac na nie,dziekuje i milego dnia.

Zasugerowałem, odpowiadającym wygodniej będzie się czytać.

agaciurka23 napisał:
dlaczego calkowicie?czyli nie mam pisac takich dwod odwolan ? to co i gdzie w koncu napicac?
Nie pisze się "sprzeciwu z powodu przedawnienia", absolutnie nie piszesz wniosku o przywrócenie terminu!

czyli z mojego czytania i szukania wyszla jedna wielka klapa.poddaje sie.

Powrót