czy moge zlozyc zazalenie na postepowanie komornicze

• Autor wątku Autor wątku agaciurka23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agaciurka23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
witam.od 11 lat przebywam za granica.wyjezdzajac w 2005 roku zostawilam telefon z sieci era na ktory mialam umowe splaty do 2006r.osoba ktora w moim imieniu miala placic rachunki tego nie robila.dzis do moich tesciow przyszedl komornik poniewaz w 2013 roku odbyla sie rozprawa w zwiazku z moim dlugiem.czytajac wpisy na waszym forum wydaje mi sie ze moja umowa z era przedawnila sie w 2008 roku czyli po tym czasie sprawa wsadzie nie powinna wogole sie odbyc.czy w zwiazku z tym moge zlozyc zazalenie na postepowanie komornkika?umowe zawarlam z polska telefonia cyfrowa a w papierach dostarczonych przez komornika wierzycielemjest ultimo portfolio investment.mam 7 dni na napisanie zazalenia.jescze jedno pytanie czy wniosek do sadu moze ktos za mnie zlozyc.przebywam za granica i w chwili obecnej nie moge przyjechac do kraju?

agaciurka23 napisał:
czyli po tym czasie sprawa wsadzie nie powinna wogole sie odbyc
Wyraźnie nie wiesz na czym polega instytucja przedawnienia. Oczywiście sprawa w sądzie mogła się odbyć i mógł zostać wydany wyrok (ew. nakaz zapłaty) zasądzający należność.
agaciurka23 napisał:
moge zlozyc zazalenie na postepowanie komornkika?
A co komornik źle zrobił?

gdybym miala pojecie to n ie zadawalabym pytan na forum.prosze o rade a nie o wymadrzanie sie.nie wiem jak mam ruszyc i gdzie napisac odwolanie zeby cos wskurac.sprawa odbyla sie w 2013 czyli troche za pozno na odwolanie. jedyne czego sie lapie to egzekucja komornika bo tu sie moge odwolac.

agaciurka23 napisał:
sprawa odbyla sie w 2013 czyli troche za pozno na odwolanie
Nie jest za późno. Najprawdopodobniej nakaz zapłaty nie został poprawnie doręczony więc dalej masz czas na wniesienie sprzeciwu z podniesieniem w nim zarzutu przedawnienia.
agaciurka23 napisał:
jedyne czego sie lapie to egzekucja komornika bo tu sie moge odwolac
Skargę na czynności Komornika możesz napisać, tylko po co, przecież wszystko robi prawidłowo i działa na podstawie prawomocnego nakazu zapłaty. Stracisz tylko stówkę.
Poczytaj podobne tematy, są ich setki tysięcy. Nawet w przyklejonych jest chyba poradnik co i w jakiej kolejności.
Dla pocieszania, sprawa na 99% do odkręcenia.

czyli mam napisac odwolanie do sadu ktrory wydal nakaz zaplaty ? nawet jesli bylo to w 2013. a komornik mi dal 7 dni czyli co do niego tez napisac zeby poczekal.

agaciurka23 napisał:
czyli mam napisac odwolanie do sadu ktrory wydal nakaz zaplaty ?
Kanas napisał:
Poczytaj podobne tematy, są ich setki tysięcy. Nawet w przyklejonych jest chyba poradnik co i w jakiej kolejności.
Strasznie dużo się naczytałaś :)

Kanas napisał:
Strasznie dużo się naczytałaś :)

U mnie jest Teraz 12 w nocy .chyba musze poczekac do jutra z tym czytaniem.a znajac zycie I tak Nie bede wiedziala co I jak😔

agaciurka23 napisał:
Nie bede wiedziala co I jak??????
Jednak zrozumiesz przynajmniej podstawy, potem zapytasz w razie wątpliwości. Zwracaj uwagę na nazewnictwo, czytaj dokładnie. Dla przykładu, nie odwołanie, ale skarga na czynności Komornika, nie odwołanie, tylko sprzeciw itp.

Kanas napisał:
Dla pocieszania, sprawa na 99% do odkręcenia.
Na 100%, przynajmniej jak chodzi o uchylenie nakazu zapłaty. Pod warunkiem że osobiście nie odebrała nakazu
agaciurka23 napisał:
czyli mam napisac odwolanie do sadu ktrory wydal nakaz zaplaty ? nawet jesli bylo to w 2013. a komornik mi dal 7 dni czyli co do niego tez napisac zeby poczekal.
Do komornika - jeśli jesteś w USA - zadzwoń że wnosisz sprzeciw od nakazu zapłaty.
Na piśmie masz sygn akt nakazu zapłaty i jaki sąd go wydał, do tegoż sądu wnosisz sprzeciw i udowadniasz brak prawidłowego doręczenia, dokumentując prawidłowy adres zamieszkania

amelia2013 napisał:
Na 100%, przynajmniej jak chodzi o uchylenie nakazu zapłaty. Pod warunkiem że osobiście nie odebrała nakazu
Do komornika - jeśli jesteś w USA - zadzwoń że wnosisz sprzeciw od nakazu zapłaty.
Na piśmie masz sygn akt nakazu zapłaty i jaki sąd go wydał, do tegoż sądu wnosisz sprzeciw i udowadniasz brak prawidłowego doręczenia, dokumentując prawidłowy adres zamieszkania
Dziekuje 😊😊😊😊

agaciurka23 napisał:

Chce sie tylko upewnic Ze Dobrze robie.mam napisac sprzeciw do Sadu ktory w 2013 roku wydal wyrok mimo Ze to juz 3 lata po wyroku? Nie wnosic skargi Na dzialanie komornika poniewaz on tylko wykonuje swoja prace. Jeszcze raz chronologicznie przrdstawie moja sprawe bo moze wogole nienma sensu dzialac.
Umowa zawarta z Polska telefonia cyfrowa 2 lipca 2004 r.na czas oznaczony do 2 lipca 2006 r. Telefon przestal byc splacany w maju 2005 r. kiedy wyjechalam z Polski.w 2013 roku 25 lipca sad wydal wyrok Na wniosek ultimo portfolio investment( nigdy Nie maialm z nimi umowy innie zostalam poinformowana o takowej zmianie) z klauzula wykonalnosci z Dnia 15 pazdziernik 2013r. Komornik pojawil sie 25 kwietnia 2016 I wtedy dowiedzialam sie Od rodziny o calej sprawie.nie Wiem czy Mam szanse Na odkrecenie wszystkiego czy pon prostu Mam zaczac spacac dlug.prosze tylko o rade .nigdy Nie odrbralam osobiscie zadnego pisma gdyz of 11 Lat przebywam Za granica bez mozliwosci powrotu do polski w najblizszym czasie.

agaciurka23 napisał:
Ze to juz 3 lata po wyroku?
Oj, coś słabiutko czytałaś :)
agaciurka23 napisał:
Telefon przestal byc splacany w maju 2005
agaciurka23 napisał:
w 2013 roku 25 lipca sad wydal wyrok
Między powyższymi datami należy liczyć trzy lata. Dokładniej od daty kiedy należało opłacić fakturę, do dnia złożenia pozwu.

Kanas napisał:
Oj, coś słabiutko czytałaś :)

Między powyższymi datami należy liczyć trzy lata. Dokładniej od daty kiedy należało opłacić fakturę, do dnia złożenia pozwu.
Miedzy datami jest 8 Lat .w dalszym ciagu Nie Jestem pewna co Mam zrobic.

biore sie za czytanie bo widze ze nikt mi raczej nie powie dokladnie co mam zrobic:smile:

SPRZECIW

Imię i Nazwisko Miasto, dn. 3.11.2012
Ul. Słoneczna
40-400 Katowice

Sąd Rejonowy Lublin-Zachód w Lublinie
Ul. Krakowskie Przedmieście 78
20-076 Lublin

Powód: Presco Interments S.a.r.l.
z siedzibą w Luxembourg
Ul. Wojska Polskiego 49B
64-920 Piła

Sygnatura Akt VI Nc-e 111111/11

SPRZECIW DO NAKAZU Z POWODU PRZEDAWNIENIA DŁUGU

Sprzeciw dotyczy Nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym Sądu Rejonowego Lublin – Zachód z dnia ……………………….., zaopatrzony w klauzulę wykonalności z dnia …………………..
W związku z nakazem składam sprzeciw i wnoszę:
1. Przekazanie sprawy do Sądu Rejonowego w ………………………… właściwego dla mojego miejsca zamieszkania
2. Oddalenia powództwa z powodu przedawnienia roszczeń – 3 lata
3. Rozpoznanie sprawy pod moją nieobecność
4. Zasądzenie od Powoda na rzecz Pozwanego kosztów procesu wraz z kosztami zastępstwa procesowego według norm przypisanych
Uzasadnienie:
Zostało wszczęte postępowanie egzekucyjne na podstawie tytułu wykonawczego: Nakaz zapłaty (którego nigdy nie otrzymałem zgodnie z opisem we wniosku o przywrócenie terminu) w postępowaniu upominawczym Sądu Rejonowego Lublin-Zachód z dnia ……………………………... Powód wniósł pozew o zapłatę wraz z odsetkami ustawowymi faktur:
Tele-2 za miesiąc:……………… 2003, …………2004, ……………. 2004, (informacje te uzyskałem poprzez kontakt telefoniczny z Powodem, po otrzymaniu od Komornika informacji o wszczęciu egzekucji).
Zestawienie należności zgodnie z przysłanymi pismami:

Należność główna:
Odsetki
Odsetki do Koszty procesu
Koszty zastępstwa w egzekucji:
Opłata egzekucyjna:
Opłaty stałe:
Wydatki gotówkowe:
Kwota łączna:

Pragnę podnieść zarzut przedawnienia do roszczeń podanych przez Powoda. Roszczenia z tych faktur przedawniają się z upływem 3 lat. W tym stanie rzeczy żądanie pozwu jest całkowicie bezzasadne i jako takie powinno zostać oddalone.

Imię i nazwisko
cos takiego mam wyslac?

najpierw to:

PRZYWRÓCENIE TERMINU

Imię i nazwisko Katowice, dn. …………………………..
Ul. Słoneczna
40-001 Katowice

Sąd Rejonowy Lublin-Zachód w Lublinie
Ul. Krakowskie Przedmieście 78
20-076 Lublin

Powód: Presco Interments S.a.r.l.
z siedzibą w Luxembourg
Ul. Wojska Polskiego 49B
64-920 Piła

Sygnatura Akt VI Nc-e1111111111111/11
WNIOSEK O PRZYWRÓCENIU TERMINU DO WNIESIENIA SPRZECIWU OD NAKAZU ZAPŁATY

Wnoszę o:
1. Przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu do Nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym Sądu Rejonowego Lublin – Zachód z dnia ………………, zaopatrzony w klauzulę wykonalności z dnia ……………, w którym zasądzono ode mnie na rzecz Powoda zapłatę:
Należność główna:
Odsetki do
Odsetki do
Koszty procesu:
Koszty zastępstwa w egzekucji:
Opłata egzekucyjna:
Opłaty stałe:
Wydatki gotówkowe:
Kwota łączna:
2. Rozpoznanie tego wniosku na posiedzeniu niejawnym.
3. Wstrzymanie wykonania powyższego Nakazu zapłaty do czasu prawomocnego rozpoznania tego Wniosku oraz Sprzeciwu do tego Nakazu.

UZASADNIENIE:
Pozwany wnosi o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu w tej sprawie, gdyż uchybienie terminu do jego złożenia nastąpiło bez winy pozwanego z przyczyny, iż pod adresem, pod który była wysyłana korespondencja nie zamieszkuje od wielu lat. Od ……….stale zamieszkuję w Katowicach przy ulicy o czym powiadomiony jest Urząd Skarbowy oraz jestem tam zameldowany co potwierdzam kserokopią Dowodu Osobistego. Poprzedni mój adres to Katowice ul. ………., gdzie zamieszkiwałem od roku do, następnie mieszkałem pod adresem Katowice ul. Na powyższe adresy nigdy nie otrzymałem żadnego Nakazu czy wezwania do zapłaty. Pod adresem podanym w pismach w tej sprawie zameldowany byłem od do roku.
O sprawie dowiedziałem się dnia ……… po otrzymaniu na mój adres w jednej kopercie pism od Komornika Sądowego:
1. Wezwanie do zapłaty należności z dnia– adres Katowice ul.
2. Zawiadomienie o wszczęciu egzekucji z dnia– adres na piśmie Katowice, ul.
3. Wezwanie do wskazania mienia z dnia– adres na piśmie Katowice, ul.
W związku z tym nie byłem świadom, iż wobec mojej osoby toczy się jakieś postępowanie. Wobec powyższego wnoszę jak na wstępie. Wraz z wnioskiem wnoszę o rozpoznanie Sprzeciwu od Nakazu zapłaty.

Załączniki:
1. Kserokopia Dowodu Osobistego
2. Sprzeciw od Nakazu zapłaty

amelia2013 napisał:
Całkowicie źle
Eee.. tam, kombinuje dobrze, tylko źle pisma napisała, mało można z nich zrozumieć, o dowodach poświadczających adresy zamieszkania nie wspomnę. Jeszcze kwestia "ściemy", raz napisane, że od 11 lat za granicą, potem, że na stałe w Katowicach.
agaciurka23 napisał:
od 11 lat przebywam za granica
agaciurka23 napisał:
stale zamieszkuję w Katowicach
To Katowice już nie należą do Polski ?
Się pozmieniało... Nawet nie wiedziałem kiedy :)

Podstawowe pytanie, czy należność naprawdę jest przedawniona. Kiedy został wniesiony pozew przez powoda?

Powrót