Czy można wycofać wniosek o obywatelstwo dziecka

• Autor wątku Autor wątku Tadeusz111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tadeusz111

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam wszystkich. Mam poważny problem. Jestem z żoną trzy lata po ślubie od roku mamy dziecko. Zona ostatnio zainteresowała się wyjazdem do Niemiec. Złożyła wniosek o obywatelstwo dla siebie i dziecka ponieważ jej dziadkowie posiadali obywatelstwo Niemieckie. Podpisałem wniosek dla dziecka i wyraziłem zgodę na wydanie córce obywatelstwa ponieważ mieliśmy jechać razem we trójkę. Krótko po tym jak wyraziłem tą zgodę żona zrobiła się w stosunku do mnie okropna ,drażliwa i problemowa. Niedawno kazała mi się wyprowadzić z domu i twierdzi ,że składa pozew o rozwód. Rozmawiając z jej koleżanką dowiedziałem się ,że ex chłopak mojej żony z którym była lat naście w związku i stale utrzymywała z nim kontakt wyjechał do Niemiec i tam mieszka i pracuje. Tak więc obecnie jestem zbędny. Co dalej robić? Można ten wniosek dla dziecka wycofać lub zawiesić? Oszukała mnie i czuję się podle. Obecnie gra na czas twierdzi ,że składa pozew ale nie składa. Poczeka aż jej wydadzą kwity i ucieknie mi razem z dzieckiem.

bez obywatelstwa dziecko tez może zamieszkać z nią w Niemczech , w wieku 16 lat nie będzie już potrzebowało zgody

"bo ta zgoda, czy tez oswiadczenie o wyłącznej władzy rodzicielskiej na obywatelstwo lub paszport niemiecki dla dziecka , ważna jest tylko 6 miesięcy "

To cytat BELUNI z innego postu.
Zgoda na wydanie poswiadczenia jest ważna tylko 6 miesiecy. Tak, ze zawsze mozesz taka zgode wycofac, lub zaznaczyc, ze powyższa wazna jest tylko 6 miesiecy od dnia jej złozenia. Nie zapomnij o numerze sprawy i napisz do Koln.
pozdrawiam

Dziękuję za zainteresowanie i odpowiedzi. Numeru sprawy od niej na pewno nie dostanę. Na ten długi weekend majowy miała wyjechać do swoich rodziców mieszkają ok 150km od nas byłem tam 3 razy w tym czasie koczowałem po kilkanaście godzin w aucie i nie widziałem jej ani jej auta a to mała miejscowość i gdyby tam była nie ma możliwości żebym jej nie zobaczył. Telefonu nie odbiera. Domyślam się ,że jest u niego w Niemczech ,bo oczywiście na wydanie dowodu osobistego dziecku też się zgodziłem. Dziecko ma na razie rok o tym czy będzie chciało zamieszkać z nią czy ze mną zadecyduje sama w wieku 16 lat będzie już świadoma swojej decyzji i nie będę miał do niej żalu teraz wyboru takiego nie ma. Możecie mi napisać co mam robić dalej? Jestem zmasakrowany psychicznie i mam pustkę w głowie. Sam muszę złożyć wniosek o nieprzedłużaniu zgody do ambasady czy oni za pół roku się do mnie odezwą? Korespondencję mam pisać do Koln czy do ambasady w kraju? Nie wiecie czy mogę wycofać zgodę na dowód osobisty wydany u nas?

Ostatnia edycja:
Wiem, ze o zgode, to beda pytac matke dziecka, wiec jesli minie pol roku, to znow poprosza o papier podpiany przez Ciebie. Co do DD w Polsce, pewnie nie cofniez nic, bo on ma waznosc 5 lat, wiec jest to dokument TERMINOWY!!!minie termin, i musi znow miec twoj podpis-zgode.
Do koln mozesz pisac Ty z marszu, znajda nr sami.

Dzięki wam śliczne mam teraz jakąś nadzieje ,bo tak to się zastawiałem co ze sobą zrobić. Jeszcze raz wam dziękuje i pozdrawiam was wszystkich.

Tadeusz jak widzisz że ona chce się z tobą rozwieść,to nie zastanawiaj się tylko tylko ty musisz to zrobić przed nią na terenie Polski i tutaj też walczyć o prawa do dziecka,zanim ona wyjedzie i zrobi to na terenie Niemiec,zaufaj mi że jak ona wywiezie ci dziecko do Niemiec będziesz miał problem z widzeniem swojego dziecka,albo będziesz musiał walczyć przed niemieckim wymiarem sprawiedliwości o swoje dziecko,a jest to sprawa problemowa dla obywatela Polski,wiem co piszę działaj...pozdrawiam i powodzenia.;)

Chłopie pisz odwołanie w tej sprawie i to już!!!!!Że nie wyrażasz zgody w/w dokumenty i że podpisałeś to pod presją nie czekaj!!!!Z biegiem czasu może być gorzej..

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Wczoraj z nią rozmawiałem i powiedziałem jej o tym ,że mogę tą zgodę wycofać w każdej chwili najpierw ją zatkało a później mnie wyśmiała. Pewnie jest zbyt głupia i pewna siebie żeby to sprawdzić. Dzisiaj do mnie dzwoniła ,że może byśmy pogadali i się spotkali. Znowu zacznie grać na czas. Napisze to odwołanie o cofnięcie wniosku. Pisać do tej krajowej ambasady gdzie wniosek składałem czy już do Niemiec? Aha po polsku czy po niemiecku? Uzasadnię tym ,że sytuacja się zmieniła ,że żona mnie wprowadziła w błąd i się będę rozwodził. Pozew o rozwód też złoże w najbliższym czasie.

Pytanie czy przyszła już decyzja odnośnie paszportu i kiedy bo to ważne??????
TRYB ODWOŁAWCZY: Odwołanie od decyzji Wojewody wnosi się do Ministra Spraw Wewnętrznych za pośrednictwem Wojewody w terminie 14 dni od doręczenia decyzji.

Podstawa prawna:

1. ustawa z 13 lipca 2006r. o dokumentach paszportowych (Dz. U. Nr 143, poz. 1027 z późn. zmianami)

2. rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 16 sierpnia 2010r., w sprawie dokumentów paszportowych (Dz. U. Nr 152 poz. 1026)

3. rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 9 lutego 2010r., w sprawie opłat za wydanie dokumentu paszportowego oraz ich zwrotu (Dz. U. Nr 25 poz. 126)

4. Kodeks Postępowania Administracyjnego (tekst jednolity Dz. U. Nr 98 z 2000r. z późn. zmianami)

I tutaj sedno sprawy Dz.U. 2006 nr 143 poz. 1027 art. 38

Patrz punkt 3.Ważny dla ciebie.;);)
Dokument paszportowy podlega unieważnieniu:
1) na wniosek:
a) sądu prowadzącego przeciwko posiadaczowi dokumentu paszportowego
postępowanie w sprawie karnej lub postępowanie w sprawie o przestępstwo
skarbowe, postępowanie w sprawie nieletniego lub prowadzącego
postępowanie cywilne,
b) organu prowadzącego postępowanie przygotowawcze, organu postępowania
wykonawczego w sprawie karnej, w tym o przestępstwo skarbowe,
przeciwko posiadaczowi dokumentu paszportowego;
2) jeżeli został wydany z naruszeniem przepisów ustawy;
3) jeżeli jego posiadacz utracił obywatelstwo polskie.
©Kancelaria Sejmu s. 12/12
2006-08-30
2. Dokument paszportowy traci ważność z dniem śmierci jego posiadacza.
3. Na wniosek sądu prowadzącego postępowanie w sprawie o wykonywanie władzy
rodzicielskiej, unieważnia się dokument paszportowy małoletniego, w stosunku
do którego ma zostać wydane orzeczenie w przedmiocie wykonywania
władzy rodzicielskiej.
Więc zasuwaj do adwokata.

Niemców nie interesują ustawy i kodeksy polskie,tu chodzi o paszport i obywatelstwo niemieckie

Ostatnia edycja:
belunia napisał:
Niemców nie interesują ustawy i kodeksy polskie,tu chodzi o paszport i obywatelstwo niemieckie
Z tego co zrozumiałem to paszport został wydany na terenie Polski,chyba że się mylę.??

Mogę powiedzieć tyle ,że nie da się anulować nic. Zarówno jak chodzi o wniosek o przyznanie obywatelstwa dziecku jak i dowód osobisty dziecka. Zgoda raz podpisana jest ważna bezterminowo bez prawa odwołania. Dowód można zablokować jedynie przez sąd. Mogę obecnie zrobić to ,że moja obecność jest wymagana przy odbiorze paszportu dziecka więc go nie odbierze ale ona pewnie obejdzie to wyrabiając jakieś kwitki w Niemczech.

Jeżeli ostatni wasz meldunek wspólny był na terenie Polski to składaj tutaj jak najszybciej pozew o rozwód i ustanowienie praw do dziecka na terenie Polski,bo jeżeli ona to zrobi w Niemczech przed tobą to bedziesz miał problem..;)Śpiesz się.

Dziękuję za troskę ale na chwilę obecną jedyne co mnie interesuję w tej sprawie to wysokość alimentów. Poukładałem sobie tak życie ,że obecnie jestem więcej niż szczęśliwy i wg mnie teraz zaraz może zabrać ten swój koślawy majdan i nawet wpław tą Odrę przepłynąć oby nie wracała : )

Powrót